• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je traženo da Maksimović igra derbi?

Na pitanje da li je bilo pritisaka da Nikola Maksimović zaigra u "vječitom derbiju", sportski direktor Zvezde kaže: "Od mene nije, 'ajmo dalje..."

 Da li je traženo da Maksimović igra derbi? Izvor: MONDO

Nova Uprava FK Crvena zvezda zimus je, po saznanju da je reprezentativac Nikola Maksimović prodat zvanično kiparskom Apolonu (mada taj klub najčešće služi za privremeno odlaganje papira prije pravog transfera), zauzela je stav da će narednog proljeća (ovog, na izmaku) crveno-bijeli dres nositi samo i isključivo Zvezdini fudbaleri, pod ugovorom.

To je, sudeći prema tada izrečenim izjavama, trebalo da podrazumijeva da ni igrači koji se nalaze na isteku ugovora, a ne žele da ga produže, neće biti u kombinaciji za tim.

Tvrd stav zauzet prije početka priprema omekšavao je vremenom, između ostalog, pritisnut gomilom problema sa svih strana, pa su tako Kadu Mendeš i Nikola Mikić postali standardni (iako mogu da odu bez obeštećenja u junu), a iznenadna prilika da se osvoji titula prvaka na neodređeno vrijeme odložila je forsiranje Zvezdinih igrača u prvom timu.

Što je bila i potpuno racionalna odluka.

Međutim, vraćanje od ranije otpisanog (ali i javno žigosanog) Maksimovića, prvo na trening, pa u karantin, pa na klupu za rezerve i konačno na teren (ušao u 66. minutu utakmice sa Hajdukom iz Kule, 3:0, 3. april) prošlo je pomalo neopaženo. Opravdanja za takav potez novog trenera Rikarda Sa Pintua mogla su da se pronađu i u njegovom stavu da "zna cijelu situaciju, ali da kod njega svi kreću od nule", ali i potrebom za defanzivcem poslije problema koje je pravio Milan Jovanović, odnosno povrede Aleksandra Pantića.

Maksimović je na klupi proveo i narednu utakmicu koju je Crvena zvezda odigrala u Smederevu (0:1), 7. aprila, poslije čega je ponovo ispao iz "protokola". Sve do "utakmice sezone", odnosno 144. "vječitog derbija", odigranog u subotu uveče na stadionu Partizana.

Neposredno prije derbija moglo je da se čuje da je agencija koja je otkupila prava na Maksimovićev ugovor, vlasnika Pinija Zahavija, ujedno čovjeka koji je prije godinu dana pozajmio novac Zvezdi u zamjenu za pravo nad Maksimovićevim ugovorom, tražio da njegov štićenik nastupi u derbiju!

Postoji i blaža verzija po kojoj je Zahavi od Crvene zvezde tražio da popularni Maksa "bude u protokolu do kraja sezone i po potrebi odigra nešto", kako bi uspio da realizuje transfer narednog ljeta.

Šta je Zahavi nudio za uzvrat?

MONDO saznaje da je Zahavi ponudio da 500.000 evra koje duguje od transfera Maksimovića u Apolon (dogovoreno milion, zimus isplaćeno pola), uplati ranije na račun crveno-bijelih i tako drugu godinu zaredom pomogne klubu da dobije UEFA licencu. Drugu ratu, navodno, Zahavi je trebalo da isplati na ljeto, kada Maksimović pronađe novi klub.

Da li zbog toga ili ne, Maksimović se poslije 40 dana vratio u "protokol" i u finišu utakmice zamijenio Mikića, koji je ruku na srce u tom trenutku već bio iscrpljen i pred potencijalnom povredom na koju se žalio pa je tako ova cijela priča ostala da se klima na staklenim nogama.

Nije objavljena sve do ponedjeljka, kada smo od sportskog direktora Crvene zvezde Zorana Stojadinovića zatražili da prokomentariše da li su postojali pritisci na trenera Sa Pintua da ubaci Maksimovića u igru.

"Sa moje strane nisu postojali, 'ajmo dalje..." , kratko je prokomentarisao Stojadinović.

Sportski direktor rekao je da ni njemu nije jasan Maksimovićev ugovor.

"On je prodat odavno, prošle godine u septembru ili oktobru i meni taj ugovor i dalje nije jasan. Ne znam čiji je i kako se to završavalo, uglavnom nisam htio u to da se petljam, a do mene su stizale razne informacije. Ono što znam je da je odavno prodat".

Da li ste o tome pričali sa trenerom?

"Jesam, ali postoji uslov koji mi je trener postavio kada je dolazio, a to je da mu se ne miješam u sastav tima. Možemo da se savjetujemo, što to je i realno, ali ne da mu se miješam u to ko će da igra. Maksimović je realno u posljednje dvije nedjelje radio odlično, a to znam jer sam gledao sve treninge i radio je odlično", rekao je Stojadinović i nadovezao se:

"A i to što je ušao i potom bio isključen, pitanje je koliko je poremetio ekipu. Lično mislim da nije ništa poremetio..."

Tačno, ali poslije utakmice sa Vojvodinom (0:3), ponovo se priča i piše o njegovim grijehovima. Da li je odluka da uđe na teren onda greška trenera?

"Moja nije..." , slegao je ramenima Stojadinović, nevoljan da duži priču na ovu zaista škakljivu temu.

Da li bi Maksimović nastavio da dobija takmičarske minute "u minut do 12" pred početak prelaznog roka i na taj način potvrdio kuloarske priče možda bismo i saznali da on poslije 18 minuta igre "vječitom derbiju" nije napravio glupost, odgurnuo Sašu Markovića i utakmicu završio prije ostalih, pri rezultatu 0:1.

Bilo kako bilo, 21-godišnji potencijalni reprezentativac Srbije, koji je prema sopstvenom priznanju zimus bio blizu Fulama i Mančester sitija, poslije derbija rekao je da na ljeto odlazi iz Crvene zvezde. Posmatrajući šta se sve naopako izdogađalo od kada je prošlog proljeća "prodat za licencu", nema sumnje da je rastanak najbolja stvar i za klub i za njega.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC