• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Iza "čistke" leži sukob čelnika Zvezde

Uprava podijeljena. Džajić i Stojadinović sa jedne, Kokeza, Tončev, Antić sa druge strane. Možda smjena trenera i direktora u ponedjeljak.

 MONDO: Iza "čistke" leži sukob čelnika Zvezde Izvor: MONDO

Navijači Crvene zvezde u euforiji su dočekali povratak Dragana Džajića u klub prošlog novembra, a njegov lik uz "jak" sastav tada Radne grupe, danas Upravnog odbora ulivao je nadu da će klub poslije pet godina rezultatske i finansijske agonije krenuti uzlaznom putanjom.

Od prvog dana nisu stvari baš najbolje funkcionisale, što se ogledalo kroz sukobe trenera Aleksandra Jankovića i sportskog direktora Zorana Stojadinovića, a kasnije nečuvenog sukoba Džajića i potpredsjednika Nebojše Čovića, ali malo po malo, uz rijetko viđenu transparentnost u radu, Zvezda je počela da se udaljava od bankrota i približava tituli prvaka.

Logično, poslije pet sezona bez titule, kada se ekipa sa novim trenerom Rikardom Sa Pintuom približila Partizanu na dva boda zaostatka pred 144. vječiti derbi, o dugu kluba, posrtanju u namjeri da se dobije UEFA licenca za narednu sezonu malo ko je razmišljao. Često kontaktirani Čović nije bio toliko tražen, koliko trener, sportski direktor, igrači.

I onda je uslijedio poraz u Humskoj koji je Crvenu zvezdu vratio u realnost i podsjetio šta je zaista bio primaran cilj u novembru 2012. godine - finansije! Ali, poraz u Humskoj otkrio je još jednu stvar - sukob u Upravi koji je kuvao u kancelarijama, dok je javnost gledala u svlačionicu.

Uoči posljednje utakmice sezone sastav Radne grupe, tj. Upravnog odbora polarizovao se na dve strane i nova runda ovog potencijalno opasnog sukoba po Crvenu zvezdu zakazana je za ponedjeljak uveče, kada će biti sljedeća redovna sjednica rukovodstva kluba.

Da se mnogo toga "hitnog" događa u klubu, potvrdio je i vanredni sastanak odbora za Hitna pitanja (Džajić, Čović, Slaviša Kokeza, Ivica Tončev, Branko Radujko) održan u četvrtak, u danu kada je na "Marakani" boravio predstavnik Tuluza u društvu menadžera mladog fudbalera Uroša Spajića, Stevana "Majamija" Mikovića. Tema je bio transfer Spajića, za kojeg su Francuzi ponudili milion, a klub tražio 2,7 miliona evra s kojima bi tokom naredne nedelje mogao da stekne pravo da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Ni po pitanju prodaje Spajića, jedinog igrača kojeg postoji konkretna ponuda, Uprava nije jedinstvena. Ali, tačka poslije koje će Zvezda teško moći naprijed u ovom sastavu bila je prethodni Upravni odbor, održan u ponedjeljak, dva dana poslije derbija.

Tada je, saznaje MONDO iz pouzdanih izvora, došlo do ozbiljne podjele unutar UO, zbog insistiranja dijela rukovodstva na tome da pojedini igrači nastupe u posljednje dve utakmice sezone, što je u intervjuu za MONDO Kokeza demantovao tvrdeći da se pričalo o tome koji igrači ne treba da nastupe u posljednje dve utakmice sezone.

Bilo kako bilo, zbog navodnog prijedloga da Upravni odbor donese odluku, zvaničnu, pisanu, o tome da Srđan Mijailović, Ognjen Mudrinski i Aleksandar Pantić moraju da igraju protiv Slobode i Vojvodine, došlo je do sukoba između Stojadinovića i Džajića sa jedne i Kokeze, Tončeva, Miodraga Lemajića i Aleksandra Antića sa druge strane. Možda bi do glasanja i došlo da Dule Savić i Božidar Cerović, uz Džajića, nisu rekli da bi to bio istorijski presedan, prvi takvog tipa od kad klub postoji.

Tek tada, na prijedlog Čovića, pronađeno je solomonsko rješenje da se oforme komisije, sportska, finansijska i organizaciona, koje će raditi na rješavanjima raznih problema, svaka u svojoj oblasti. Javnosti je naročito zanimljiva bila ona sportska (Kokeza, Antić, Blažo Radosavljević), koja je preuzela veliki dio ingerencija sportskog direktora Stojadinovića i koja mu je bila suprotstavljena.

Ovu odluku pojedini članovi Uprave i kluba, ali i dobro upućeni u dešavanja u Ljutice Bogdana, razumjeli su kao poruku Stojadinoviću da je vrijeme da ode, što je on prihvatio sa izazovom i odlučio da nastavi sa radom i sačeka rasplet (čitaj: otkaz).


MONDO saznaje da postoji mogućnost da Stojadinović, a samim tim i trener Sa Pintu, budu smijenjeni već narednog ponedjeljka, dan poslije utakmice sa Vojvodinom, u kojoj će Crvena zvezda odlukom trenera igrati sa omladincima i pojedinim igračima iz prvog tima.

Ostali su, poslije poraza od Slobode (koji bi trebalo da bude povod za smjenu), od trenera i direktora dobili slobodno do početka priprema za narednu sezonu, a pojedincima je rečeno da ne napuštaju Beograd do 1. juna zbog razgovora o ugovorima i transferima.

Privatno ubijeđen da pojedini igrači nisu dali maksimum u meču sa Slobodom i da to možda i nije slučajno, Sa Pintu je raspustio ekipu i odlučio se da se hazarderski oprosti od Crvene zvezde, tako što će sa omladincima pobijediti (ili bar odigrati hrabro u Novom Sadu) i tako poručiti dijelu Uprave:

"Evo šta ja mogu kada sam sastavljam tim, makar on bio sastavljen od omladinaca".

MONDO iz izvora bliskih treneru saznaje da Sa Pintu, za sebe, smatra da dio ekipe nije pružio maksimum u utakmici sa Slobodom, a tom utisku možda su doprinijela i saznanja o podjelama i tendencijama unutar kluba. Ispred svlačionice poslije utakmice sa Užičanima u bradu je pominjao i imena, koja ovog puta nećemo objaviti.

Samo je niotkud pojavljivanje u šampionskoj trci držalo ovu rasutu družinu na okupu, i onu "gore" u klubu i onu "dolje" u svlačionici. Igrači su, željni titule zaboravili na zaostale zarade, ali ni ta "sjajna atmosfera" o kojoj je sa Pintu pričao nije izdržala do derbija, jer su pojedinci u timu saznali da postoje pritisci na trenera da Partizanu suprotstavi Nikolu Maksimovića (poslije 40 dana bez pojavljivanja na klupi), ali i pomenutu trojku iz gornjih redova.

Čak su najiskusniji zbog toga tražili i sastanak sa Stojadinovićem, ali je sve što nije imalo veze sa fudbalom bilo ostavljeno po strani dok Miloš Jojić iz slobodnog udarca u 90. minutu nije unio u mrežu i loptu i Bobana Bajkovića i san o tituli. Kao što to obično biva, poraz na terenu otvorio je "Pandorinu kutiju" iz koje je iscurilo i nezadovoljstvo Abiole Daude zbog toga što je dobio samo deset odsto zimus obećanih primanja.

Iscurilo je i nezadovoljstvo dijela Uprave dovođenjem i igrama Luisa Garida, za kojeg je Kokeza u razgovoru za MONDO izričito rekao da on naredne sezone neće igrati u Crvenoj zvezdi, kao i da je rastanak od šampionskih ambicija doveo u pitanje potrebu da u startnih 11 budu igrači kojima 1. juna ističu ugovori, a ima ih (Kadu Mendeš, Nikola Mikić, Nikola Petković, Stevan Reljić).

I baš tu se stvorio prostor za sukob oko toga ko (ne) treba da igra i ko o tome ima pravo da odlučuje.

Sve ovo, uz odstranjivanje nosilaca igre sa treninga u finišu sezone, nikako ne ide u prilog namjerama kluba da zadrži pojedine igrače i naredne sezone, jer je odavno poznato da svaki prvotimac Crvene zvezde (poput Miloša Dimitrijevića) može preko noći da dobije raskid ugovora, bio u planovima (budućeg?) trenera ili bio planiran za prodaju. Mnogim navijačima Crvene zvezde neće se dopasti ako ponovimo da je potencijalna vrijednost Prvog tima nula evra i da ih samo dobra volja drži u klubu.

Ali, to je fakat i nije samo Dimitrijević primjer, već su to i Filip Janković, Veljko Simić, Nemanja Maksimović, itd.

Vjerovatno i sam zbunjen svime što se dešava i detaljima koje mu bliski prijatelji Kokeza i Stojadinović prenose s vremena na vrijeme, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i "selektor" ove Zvezdine Uprave, Aleksandar Vučić, trebalo bi da ponovo odigra ključnu ulogu u smirivanju strasti kada se bude vratio iz važne državničke posjete Rusiji.

Kao kada je mirio Džajića i Čovića, Vučić bi u subotu trebalo da čuje i Kokezu i Stojadinovića, a potom da pokuša da im približi stavove, koji su u međuvremenu značajno udaljeni.

Toliko za sada sa adrese Ljutice Bogdana 1a.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC