• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Presedan, Gibraltar član UEFA!

UEFA prekršila svoja pravila i priznala Gibralatar. Da li je to "zeleno svjetlo" i za Kosovo?

 Presedan, Gibraltar član UEFA! Izvor: MONDO

U nekim narednim kvalifikacijama za evropska ili svjetska prvenstva fudbalska reprezentacija Srbije, ali i bilo koja druga osim Španije, mogla bi se naći u grupi sa Gibraltarom.

Malena državica na obali Pirinejskog poluostrva, na mjestu gdje se spajaju Atlantski okean i Sredozemno more, postala je 54. punopravni član UEFA, odlučeno je na kongresu Evropske fudbalske federacije u Londonu.

Selekciji Gibraltara dozvoljeno je učešće već u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Protiv odluke da ova britanska kolonija dobije punopravno članstvo bila je Fudbalska federacija Španije, jer Vlada ove države i dalje smatra da je Gibraltar dio njene teritorije, koji je od 1713. pod britanskom upravom. Takođe, odluku svojevremeno nisu podržale Rusija i Srbija.

Međutim, vodeće tijelo UEFA apsolutnom većinom je ustanovilo da nova članica ispunjava sve uslove.

Predsjednik UEFA Mišel Platini mogao je samo da obeća Špancima da ubuduće neće biti u istoj takmičarskoj grupi sa Gibraltarom.

"Gibraltar neće igrati kvalifikacije sa Španijom. Osiguraćemo da ove dvije selekcije budu razdvojene. Imamo takvu situaciju sa Jermenijom i Azerbejdžanom", rekao je prvi čovjek evropskog fudbala.

UEFA je 2001. godine, upravo zbog statusa Kosova i Katalonije, donijela pravilo da novi članovi organizacije mogu da postanu samo savezi država koje su priznate od strane Ujedinjenih nacija, što Gibraltar nije.

Fudbalski savez Gibraltara osnovan je 1895. godine. Najznačajniji rezultat reprezentacije Gibraltara je remi s Real Madridom iz 1949. godine.

Preko sto godina je fudbalski savez ove državice vodio je borbu za ulazak u FIFA i UEFA, ali zbog jakog otpora Španije nije uspio sve do danas. Odlučujući potez bila je tužba Sportskom sudu u Lozani, koji je presudio u korist Gibraltara. Vodećoj svjetskoj i evropskoj fudbalskoj federaciji naloženo je da moraju da prime sporan savez.

Glavni argument Gibraltara bili su priznati savezi Sjeverne Irske i Škotske.

Gibraltar je članica UEFA sa najmanje stanovnika, svega 28.000.

"Ovo je jedan od najslavnijih trenutaka u našem sportu. Želimo da se zahvalimo svima koji su nam pomogli i glasali za nas. Ne bismo uspjeli bez njih", rekao je Geret Latin, predsjednik Fudbalskog saveza Gibraltara.

Vlasti ove države 17. novembra 2002. sprovele su referendum, na kojem je 99 odsto glasača bilo za zadržavanje britanskog suvereniteta. Izlaznost je bila 90 odsto, a samo 187 njih je bilo za podijeljeni suverenitet između Britanije i Španije.

(MONDO, foto: AP/R. Perales, File)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC