• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Bez Zvezde, neće biti ni Partizana!

Potpredsjednik FK Crvena zvezda govorio je o mnogim temama: licenci, dugu, Spajiću, Partizanu, derbiju, medijima, podjelama u klubu...

 Čović: Bez Zvezde, neće biti ni Partizana! Izvor: MONDO

Nijedno javno obraćanje potpredsjednika FK Crvena zvezda Nebojše Čovića ne ostavlja ravnodušnima, ako ne sve, onda zvezdaše.

Tako je bilo i ovog petka, 24. maja. Dan prije nezvaničnog roka za dobijanje evro-licence od strane UEFA, koju Zvezda još nije dobila.

Tema više nego aktuelna.

"Ko vam je rekao da je to rok? Rok je onda kada kažemo da smo dobili ili nismo dobili licencu. Pustite nas malo na miru, ne gurajte me pod vodu. Znam da je velika vijest, ali dajte mi prostora. Ako ne bude licence, ako pomislite da je sramota, pitajte se da li je sramota što imamo 50 miliona duga i, što je još veća sramota, što ni prošle godine nije plaćena licenca", rekao je Čović novinarima na konferenciji za medije.

On je na taj način potvrdio da će crveno-bijelima, zbog plaćanja penala prije godinu dana i kasnije nepoštovanja prihvaćenih obaveza, ove godine biti još teže da naiđu na razumijevanje u Nionu.

Čelnik kluba iz Ljutice Bogdana priznao je da je situacija teška, ali da UEFA ima razumijevanja, jer je Crvena zvezda bila poštena ranijih godina i uživa povjerenje kod vodećih ljudi evropske "kuće fudbala". Uprkos tome što nada postoji, Čović smatra da neće biti sramota ako Zvezde ne bude igrala Evropu i da je mnogo veće poniženje za klub veličina duga i neke ranije neizmirene obaveze prema UEFA.

Problem sa licencom "nije od juče" na šta je potpredsjednik nekoliko puta upozoravao od kada je u januaru stigao u klub.

"Upozoravao sam šest-sedam mjeseci da je moguće da ostanemo bez licence. Nismo vratili novac ni od prošle, zbog nje smo pravili najgore moguće penale kod UEFA i sada je tolerancija minimalna. Kao što vidite nema džakova para, ni šeika, ali nećemo odustati", rekao je Čović.

Ko je konkretno kriv zbog toga što su napravljeni najgori mogući penali?

"To ćete znati kad vam MUP zakaže konferenciju za štampu. Mi nismo ni MUP, ni tužilaštvo, a sve papire smo prezentovali javno i nećemo se baviti tuđim poslom".

Potpredsjednik Crvene zvezde je naglasio da je Rapid iz Bukurešta ostao bez evro licence, a da crveno-bijeli nisu jer UEFA još uvijek ima povjerenja u njih.

"Mi smo bili pošteni i otvoreno rekli da nemamo trenutno novac. Srpski fudbal ispašta jer su neki klubovi prije dvije-tri godine tvrdili da nemaju novac, a imali su i to UEFA zna. Mi tako ne radimo i oni to znaju, zbog toga još nismo ostali bez licence".

Posljednji rok i dalje je tajna.

"Nije rok kraj nedjelje. Možda imam i množinu ako su nedjelje u pitanju, mjesece nemam svakako. Vidjećemo..." , naglasio je Čović i dodao:

"Reći ću vam šta smo uradili kada rok istekne! Da li ću uspjeti? Ne mogu da vam obećam. Ne želim da iznosim informacije ispod žita da bih skupljao ekskluzivitet. UEFA nam još vjeruje. Sva sredsta koja dobijemo koristimo upravo za to. Došli smo do cifre koja može da bude klizna, a ona je od 1,3 do 2,5 miliona evra. Kada budemo regulisali bićete obaviješteni. Možda budemo dobili rok od više sedmica, ali rekao sam možda", rekao je Čović.

"Niko nije kriv što je neko 2005. godine polupao razne autobuse i sada dolazi na naplatu pet miliona dinara. A takve situacije su svakodnevne. Nismo kao neki klubovi, koji guraju pare u štek. Naš veliki rezultat je to što smo opstali i što velkom brzinom radimo oko licence, ali ne mogu da obećam da ćemo je dobiti. Stalno me gurate ispod vode, pustite me da izronim. Treba da se piše šta je sve Zvezdi oduzeto, a to je 50.000 metara kvadratnog prostora. Pronađite koliko košta kvadrat, pa izračunajte koliko je to para".

Da li je tačno da je Zvezda prethodnih godina varala UEFA datumima?

"Čuo sam prije tri dana za tu priču i bio sam iznenađen, ali mogu da kažem da Zvezda nije perjanica takvih odluka. To su radili mnogi".

On je po ko zna koji put podsjetio da je za ovakvu finansijsku situaciju najaslužnija neutješna glad za titulama, a zbog svakonevne jurnjave za istom dug je, prema njegovoj procjeni, rastao između pet i deset miliona evra godišnje.

"Zbog prevelikih ambicija se ulazilo u dubiozu. Povrijeđenog Lazovića sada uz pomoć FSS-a vodimo u inostranstvo na liječenje, a prije nekoliko godina Salcburg je nudio četiri miliona evra za njega. Odbili smo novac zbog titule, a šta sad imamo? Imam povrijeđenog momka do 2014. godine. Govorilo se da moramo da budemo prvi. To prokletstvo jurenja je svake godine odnosilo od pet do deset miliona evra. Moramo da budemo realni, da pričamo argumentovano. Priznajem da nam se u jednom trenutku učinilo da možemo da dođemo do titule. Ipak, mi smo u taj meč iznijeli samo Plan A, a on se iznosio na dobijeni derbi. Kada se izgubilo došlo je do pražnjenja emocija i da se u medijima piše o tome kako ništa ne valja".

Iako kaže da je jurnjava za titulom koštala Zvezdu mnogo, on je istakao da bi i titula donijela Zvezdi mnogo. Klub je izgubio...

"Između 10 i 15 miliona evra", rekao je Čović.

On se složio sa Slavišom Kokezom da ne treba da igraju igrači kojima ističu ugovori, ali na tome ne zamijera direktno treneru Rikardu Sa Pintu i sportskom direktoru Zoranu Stojadinoviću, jer je i inače priznao da su svi u klubu poželjeli titulu u jednom trenutku.

"Taj koji je napravio da nisu razigrani ovaj, ovaj i ovaj... To je bila odluka! Ko je smio da zabrani Sa Pintu i ko je trebalo da mu zabrani da se bori za prvo mjesto? Trener je izabrao taj koncept. Tu nije bilo nikakve zle namjere, niti ličnih interesa. U Zvezdi, od kada smo mi došli, nema odluka o tome čijeg menadžera igraju igrači... To smo isjekli", rekao je ali nagovijestio da u Upravi postoje "Zvezdaši do posljednjeg dinara".

Ko su?

"To sami vi zaključite", rekao je uz smiješak i dodao da račun kluba nije u blokadi trenutno, ali da ne zna šta će biti ujutru.

O pritiscima da se pojedinim povjeriocima isplati novac, sada kada je UEFA stavila Zvezdinu glavu na lomaču...

"Ma, nema para i kad ponovo traži ja opet kažem nema para. Pritiske imam i razumijem da se ljudima duguje, ali ne razumijem da me hvataju za vrat do te mjere da mi je sve plavo ovuda. Jednostavno nema para i ne mogu da iscijedim nešto gdje nema".



Čović nije izbjegao razgovor na temu pozicije "vječitih" u društvu.

"Nisam čovjek teorija zavjere, ali kako to nije zavjera a Crvenoj zvezdi propade tri rukometna kluba, ženski košarkaški klub koji je najtrofejniji sportski kolektiv u istoriji sporta ove zemlje, košarkaški klub, vaterpolo klub, a sada i fudbalski. Sve se to dogodili slučajno jer su sve kilavci i nesposobnjakovići, počevši od mene pa nadalje, sjedili u Crvenoj zvezdi, a ono tamo su bili sve ekstra sposobni tipovi ili kako reče gosn Đurić da su oni imali sreću jer nemaju toliko politički moćne ljude", rekao je i poručio:

"Na to imam pravo da kažem da ničija nije gorjela do zore i da ćemo uraditi sve da Crvena zvezda bude prva".

On je tražio da poslovanje svih klubova bude transparentno.

"Ima nas 65 odsto koji navijamo za Crvenu zvezdu, to rekoše Partizanovci. Ako je to tačno, onda 65 odsto poreskih obveznika ove zemlje zahtjeva da naše finansije budu transparentne, da vidimo koliko je ko para dobio od države. To ne tražim samo ja, ja sam samo promil", rekao je Čović.

"Kapaciteta da izađemo iz krize imamo, ali očekujemo pomoć države. Isto bih rekao i u Partizanovom slučaju. Ako propadne Zvezda, neće biti ni Partizana".

Da li je tačno da ste se za vrijeme Fajnal-fora u Londonu vidjeli sa Pinijem Zahavijem?

"Da, vidio sam se. Ja ne mogu da riješim problem a da se ne vidim s ljudima. Svi bježe da se vide s njim kao da je rogat. Vidio sam se i s njim i sa Ramadanijem. Razgovarali smo oko Maksimovića i naslijeđenog problema. Treba da nam isplate još 500.000 evra, a mi od toga da im izvršimo povraćaj pozajmice od 300.000 i nemoj da vas lažu, transfer Maksimovića iznosi milion evra. Razgovarali smo o mnogim stvarima, a ono o čemu nikada sa mnom neće moći da pričaju to su lični procenti. Tu bih izašao napolje..."

Da li je posljedica te odluke bila nastup Maksimovića u derbiju?

"Ne! Zato što je Maksimović tri nedjelje prije mog odlaska u London imao sa trenerom razgovor na kojem mu je ovaj rekao da računa na njega. Kada će da ga ubaci trener? Neka ga ubaci kad hoće..."

Čović je istakao i da...

"Trener je tu dok ima rezultat. Kada ga nema - sorry. Takav je posao. Košarkaški klub je promijenio tri trenera za sezonu. Pa šta sad?"

Da li Sa Pintu ima rezultat?

"Ja mislim da ima. Moramo da pobjegnemo od prepumpanih očekivanja i tu grešku smo napravili, računajući i mene, u košarci. I ove godine smo dali očekivanja da ćemo biti prvi i narod to prihvati. Sjećate se moje izjave na 'minus 11' kad sam rekao: 'Ma kakva titula...' Rekao sam to dijelom zato što nisam bio siguran da možemo da je osvojimo, a dijelom i zbog toga da bih opustio atmosferu. I ako analizirate rezultate poslije te izjave, ona je više uticala na Partizan nego na Zvezdu", objasnio je Čović i nadovezao se:

"Oni su se raspustili, a mi se zategli. Mislim da je trener napravio rezultat, a biće na redu i sportski dio, pa ćemo vidjeti".

Potom je dodao:

"Od Crvene zvezde se očekuje da bude prva, ali ne možete juriti sportski rezultat, a zapostaviti elemente budućnosti. Milivojević, Mijailović, Mudrinski i Lazović su stagnirali od januara mjeseca. Je l' tako? Ali, nije niko sam donio te odluke, nego je to prokletstvo - da se bude prvi po svaku cijenu. Uvijek kada želiš da budeš prvi, moraš da budeš realan i da vidiš kakva je cijena toga".



Iako mnogi očekuju da rezultat ovakvih zaključaka Čoviča i Kokeze bude smjena direktora i trenera...

"Ni Slaviša, ni ja, nemamo ambiciju da bilo koga rušimo i smjenjujemo. Ovo su sve koraci kako bi se napravio sistem. Zvezdin sistem je urušen. U analizi koja predstoji pogledaćemo se i vidjeti ko koliko zna i ko koliko može za šest mjeseci".

Oko frakcija unutar Uprave...

"Pojedinci od naših članova upadaju u zamke time što će vam ponuditi neke informacije, kako bi sebi napravili alibi za neuspjeh. Ako smo mi tim, onda od prvog do posljednjeg dobijamo ovacije za dobre rezultate, a dobijamo po ušima za loše rezultate. Nema sporta bez povjerenja, discipline i rada i nema sistema ukoliko on nije napravljen hijerarhijski. Ukoliko Uprava nije tim, neće biti tima ni na terenu".

Čović je osudio i povezivanje mogućeg preokreta u trci za titulom sa Aleksandrom Vučićem.

"Atmosfera koja je napravljena pred derbi i da je na kraju Zvezda pobijedila, a to je bio naš Plan A, ne znam kakve bi to sve bile salve napada na gospodina Vučića. Bilo bi da je namješteno, a evo vrijeme vam pokazuje ko može i koliko da nam pomogne. I ne može da bude grijeh nekog čovjeka koji se nalazi na funkciji što je imao hrabrosti da kaže da je vatreni Zvezdaš. A, onda se na osnovu toga ispinuju razne gluposti".

Zbog čega do preokreta nije došlo, Čović je objasnio...

"Mi smo se provlačili nekoliko utakmica, a laik sam. Donji Srem, Jagodina, OFK Beograd, BSK Borča. Teškom mukom smo dobili te utakmice, ali smo išli naprijed... Kvalitet ekipe je da pobjeđuje i kad igra loše i tu smo došli do određenih utisaka. Došli smo do 'minus 2' i nije imao pravo niko da nam uzme nadu da možemo da budemo prvi i zamalo nismo bili prvi! Da je Kasalica dao gol, na smrt preplašenom Partizanu u prvih 20 minuta, a nisu znali gdje se nalaze, veliko je pitanje kako bi se utakmica završila..." , primijetio je i istakao:

"No, čestitam. Zasluženo su prvaci i napravili su sistem. Dok su oni pravili sistem, Zvezdin sistem je urušavan i to traje godinama".

Potom je nastavio o sistemu...

"U Zvezdi škripi naš temelj. Omladinska škola. A to ne škripi u Partizanu. On je napravio vozić. Izbaci jedan vagončić i ubaci novi vagončić i za to može da prodaje igrača. Mi uslove za taj sistem imamo, djeca u Srbiji hoće u Zvezdu, ali ta djeca ne mogu da budu svačija i ničija. Ona mogu da budu samo djeca Crvene zvezde".

Jedno dijete Crvene zvezde moglo bi da napusti klub uskoro - Tuluz je došao po Uroša Spajića. Ponuda glasi milion evra, a Zvezda traži 2,7.

"Mi ne možemo da zaradimo na Spajiću kao Partizan na Markoviću, koliko ono: sedam miliona evra? Tih milion evra, pa to nije ni zarada i mislim da je to neozbiljna ponuda. A zašto je takva ponuda? Zato što naše igrače nazivamo gubitnicima, zato što se piše da ne valjaju... O milion i po evra za Spajića bih već razmišljao".

Na konstataciju novinara da je trener Sa Pintu jedan od onih koji je rekao da nema kvalitet u ekipi, Čović je najavio dijalog sa Portugalcem zbog takvih izjava.

"Razgovaraćemo sa njim... Znate da ja nisam dovoljno kompetentan da pričam o potencijalu i kvalitetu aktuelne ekipe. Ovdje sam zato što znam da pravim sportski sitem i takve poruke nisu dobre kada pravite sistem".

Prema riječima Čovića, navijači su ubjedljivo najjača karika Zvezde.

"Nisam primijetio da su navijači nerazumni. Oni su najbolji u sistemu Zvezde. Kada bi mi iz uprave bili organizovani kao oni, ne bismo imali ovakve probleme. Nije da im podilazim kada ovo kažem, ali zaista je tako".

(N. Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC