• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolo sreće se okreće, Bajern prvak Evrope!

Fudbaleri Bajerna postali su Evropski prvaci pošto su na Vembliju pobijedili Borusiju Dortmund 2:1! Gol odluke postigao je Roben u 89. minutu!

 Kolo sreće se okreće, Bajern prvak Evrope!  Izvor: MONDO

Kakva utakmica, kakva pobjeda Bajerna i kakvo veče za Arjena Robena!

Bajern Minhen je po peti put u istoriji postao šampion Evrope pošto je u subotu, 25. maja 2013, na čuvenom Vembliju u Londonu pobijedio Borusiju Dortmund 2:1 u finalu Lige šampiona.

Gol odluke postigao je često osporavani Arjen Roben u 89. minutu. Prethodno su Bavarci poveli preko Marija Mandžukića u 60, a izjednačio je Ilkaj Gindogan u 68. iz penala.


POGLEDAJTE FOTO GALERIJU!


Bajernu je ovo peta titula evropskog prvaka, nakon što su pet puta poraženi u posljednjih šest finala.
Konkretno, aktuelna generacija izgubila je 2010. od Intera i 2012. od Čelsija i to na svojoj Alijanc areni u Minhenu. Mnogi su ih već bili proglasili gubitnicima, ali su požurili sa tom ocjenom.

Zahvaljujući golu Arjena Robena i fantastičnim odbranama Manuela Nojera, Bavarci su pobijedili u prvom njemačkom finalu i izjednačili se sa Liverpulom na trećem mjestu po trofejima Lige šampiona (nekadašnjeg Kupa šampiona). Prvi je Real sa devet titula, a drugi Milan sa sedam.

Što se tiče Borusije, ona je ostala na trofeju osvojenom 1997. godine, kada je u Minhenu pobijedila Juventus 3:1. Ovo joj je bilo drugo finale, a trener Jirgen Klop najavio je da će se momci u žuto-crnim dresovima sigurno uskoro ponovo opet boriti za trofej, možda već iduće sezone.

Imajući u vidu kako su odigrali, "milioneri" su svakako zaslužili novu priliku.

I Bajern i Borusija pokazali su na Vembliju da trenutno igraju najljepši fudbal fudbal u Evropi. Borbeno i napadački od prvog do posljednjeg minuta.

Utakmicu su bolje "otvorili" igrači u žuto-crnim dresovima, ali je nepremostiva prepreka za njih bio Manuel Nojer.

Golman Bajerna je u prvih dvadesetak minuta imao čak četiri intervencije! Ipak, iako je Borusija bila ofanzivnija, Bajern je imao bolje gol-šanse.

Po učinku u prvom dijelu utakmice činilo se da će Roben ponovo biti tragičar, kao što je to bio prošle godine kada je u produžetku promašio penal protiv Čelsija, koji je potom slavio upravo zahvaljujući jedanaestercima, a ni 2010. se nije naigrao protiv Intera kada se to od njega možda i najviše očekivalo.

Međutim, u drugom poluvremenu Bajern je zaigrao mnogo dinamičnije, a Roben kreativnije.

Nakon što je u prvom poluvremenu dva puta imao "jedana na jedan" sa Vajdenfelerom i oba puta šutirao pravo u golmana Borusije, Holanđanin je u drugom dijelu ponalazio bolja rješenja.

Posebno kod odlučujućeg pogotka, kada je lijepo poslao loptu pored Vajdenfelera, koju mu je prethodno petom ostavio Riberi.

Roben je bio akter i kod prvog gola, pošto je iskosa sa lijeve strane ubacio loptu u "srce" kaznenog, pravo na nogu Mandžukću. Hrvat se na početku te akcije nalazio u ofsajdu, ali se aktivirao tek pošto je Holanđanin imao kontakt sa loptom.

Borbena Borusija uspjela je da se brzo poslije vodećeg gola Bajerna vrati u meč i izjednači poslije penala koji je nerezonski skrivio Dante, ali nakon drugog primljenog pogotka nije bilo vremena za "milionere", iako su po prikazanoj igri zaslužili produžetke.

I prije toga činilo se da ponestaje energije ekipi harizmatičnog Jirgena Klopa koji je, kao i uvijek, kraj aut-linije vrlo emotivno proživljavao meč. Među nekoliko dobrih odbrana Borusije posebno se istakla ona u 72. minutu, kada je reprezentativac Srbije Neven Subotić požrtvovanim uklizavanjem bukvalno skinuo loptu sa noge Arjenu Robenu.

Ipak, Borusija nije uspjela da kao protiv Malage u četvrtfinalu postigne dva gola u nadoknadi i "isčupa" pobjedu.

Bajern se sada okreće finalu nacionalnog Kupa sa Štutgartom, 1. juna, i istorijskoj prilici da osvoji "tripletu" - Bundesligu, Kup Njemačke i Ligu šampiona.

Ova utakmica bila je posebno emotivna za trenera Bavaraca Jupa Hajnkesa koji će sada ekipu prepustiti Pepu Gvardioli, pa ćemo možda već u avgustu ponovo gledati nadmudrivanje bivšeg trenera Barselone i Žozea Murinja. Naravno, ako se ispostavi kao tačno da se Portugalac vraća iz Real Madrida u Čelsi.

Biće zanimljivo i vidjeti šta će se dogoditi sa Robenom, pošto je Gvardiola tražio od Bajerna da ga stavi na transfer listu, uz obrazloženje da nema dovoljno dobre napadačke karakteristike.

(MONDO, foto: Beta/AP/Matt Dunham, Martin Meissner, Kirsty Wigglesworth)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC