• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Zvezda i Partizan su nacionalna dobra

Prvi čovjek KK Crvene zvezde i potpredsjednik fudbalskog kluba sa "Marakane", smatra da nije realno pričati o privatizaciji "vječitih" rivala.

 Čović: Zvezda i Partizan su nacionalna dobra Izvor: MONDO

Prema mišljenju Nebojše Čovića, ne bi trebalo diskutovati o privatizaciji Crvene zvezde i Partizana.

"Šta privatizujemo kada nismo ni popisali imovinu?", upitao je na panel diskusiji o finansiranju srpskih klubova u Palati Srbija.

"Koliko vrijedi ime Crvene zvezde, jel može to neko da kaže. Šta je naša imovina? FK Crvena zvezda ima stadion. Ne mislim da su Partizan i Zvezda društvena svojina, već nacionalno dobro. To su činjenice", kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, i država snosi veliki dio odgovornosti.

"Vlada je morala da donese odluku koji su klubovi od nacionalnog interesa, u zakonskom roku od 30 dana, a ti rokovi su prekršeni. Da li je postojao strah da će sva dugovanja morati da plati za Zvezdu i Partizan? Tu je još i Vojvodina, to je istina, odnosno naša prošlost od 1945. godine na ovamo", objasnio je Čović.

Prvi čovjek košarkaša Zvezde naveo je i da nije normalno da se ne zna da li će beogradski "vječiti" imati gdje da igraju Evroligu u decembru.

"Da li moguće da Partizan i Zvezda neće moći da igraju Evroligu u decembru ni u Pioniru, ni u Areni? Da li je Arena sportski objekat ili koncertno estradni objekat? Nemam ništa protiv da se komercijalno stavlja u funkciju, ali tek kada zadovolji sportske potrebe", naveo je on.

On je istakao i da je godišnji budžet za sport u Srbiji veoma mali.

"Nije ništa 0,38 odsto za sport u Srbiji, to je negdje oko 40 miliona. SD Crvena zvezda sa 25 klubova, isključujući jedan, fudbal, je zatvorilo svoje finansiranje sa 10 miliona evra za godinu dana. Tu su košarka, rukomet, vaterpolo. Uz fudbal, to je još 10 miliona evra. Ukupno 20 miliona nam je potrebno, Partizan je takođe, tu negdje", izjavio je Čović.

Čović je naveo i da nije realno da su od 132 sportske grane u Srbiji 103 prioritetne.

"Sredstva mogu da se obezbijede, ma koliko bilo teško, i da se stave pod kontrolu ministarstva, ali pod jasnim kriterijumima. Ako država nekome pomaže, moramo da damo transparentno finansiranja. Ako prodajete igrače, sve pare moraju da vam stignu na račun kluba", poručio je Čović.

On je dodao da postoji i problem infrastrukture sportskih objekata.

"Naši fudbalski stadioni su iz vremena sredine 20. vijeka, kada su živjeli samo za vrijeme utakmica. Sada moraju da žive 24 sata da bi imali komercijalnu funkciju", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, sva preduzeća, pa i javna, mogu da finansiraju sport jer imaju element društvene odgovornosti.

Taj stav mogao bi se protumačiti kao odgovor na nedavnu najavnu ministarke omladine i sporta Alise Marić, koja je rekla da će najveći srpski klubovi dobiti pomoć resornog ministarstva, ali ne novčanu.

(MONDO/Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC