• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan sa Rusima nikako, sa ostalima nekako

Crno-bijeli protiv Rusa imaju samo dva remija i četiri poraza, sa Ukrajincima nešto bolji skor.

 Partizan sa Rusima nikako, sa ostalima nekako Izvor: MONDO

Da nam ne leži sovjetska škola fudbala najbolje se vidi na primjeru Partizana.

Zbirno gledano, crno-bijeli imaju mnogo više pobjeda, ali u duelima protiv jakih ekipa, pogotovo iz Rusije i Ukrajine, češće su pognutih glava napuštali teren. U posljednje vrijeme počelo je da "škripi" i protiv rivala iz manje razvijenih fudbalskih država.

Miloš Bogunović na utakmici protiv jermenskog Pjunika Foto: MN Press


"Parni valjak" je kroz takmičenja u evro-kupovima obišao dobar dio SSSR-a. Bio je više puta u Rusiji, Ukrajini, Azerbejdžanu, a stizao je i do Jermenije, Estonije, Moldavije i Gruzije.

GRUZIJA
KPK (98/99): Dinamo Batumi (2:0, 0:1)

Sada će opet put Jermenije, jer ga u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona čeka dvomeč sa Širakom (17/24 jul).

Odlučili smo da sumiramo rezultate Partizana protiv svih ekipa iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Uglavnom je dobro prolazio, ali kada bi naišao na "imena" nije imao previše uspjeha...

RUSIJA
LŠ (1999/2000): Spartak Moskva (0:2, 1:3)
LE (04/05): CSKA Moskva (1:1, 0:2)
LE (12/13):Rubin Kazanj (0:2, 1:1)

Partizan je seriju utakmica sa ekipama iz Sovjetskog Saveza i njegovih bivših republika u evro takmičenjima počeo u sezoni 1976/77. Prvi duel imao je sa kijevskim Dinamom u Kupu šampiona i nije se dobro proveo. Ukrajinci su pobijedili u oba meča (3:0 i 2:0).

Zanimljivo da je to bio jedini dvomeč crno-bijelih sa "sovjetima" iz ere SFR Jugoslavije i SSSR. Raspad države i stvaranje velikog broja manjih doprinijeli su da Partizan češće dobija priliku da igra protiv klubova sa krajnjeg istoka Starog kontinenta.

Miroslav Radović protiv CSKA Foto: MN Press

Čuvenim susretima sa Njukaslom i Lacijom u Kupu pobjednika kupova 1998, prethodio je kvalifikacioni okršaj sa Dinamom iz Batumija. Gruzijci su kod kuće pobijedili 1:0, ali je prednost Partizana iz Beograda od 2:0 bila dovoljna za prolazak i put u Englesku.

UKRAJINA
KEŠ (76/77): Dinamo Kijev (0:3, 0:2)
LE (04/05): Dnjepro Dnjepropetrovsk (2:2, 1:0)
LE (09/10): Šahtjor Donjeck (1:4, 1:0)
LŠ (10/11): Šahtjor Donjeck (0:1, 0:3)

Već naredne sezone srpski šampion se poigrao sa estonskom Florom u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Na stadionu u Humskoj bilo je 6:0, a u Talinu 4:1 za Partizan. U sljedećoj rundi Rijeka je takođe "isprašena" u obe utakmice (3:1, 3:0), da bi "parni valjak" ostao bez goriva na posljednjoj stanici pred elitno takmičenje, u Moskvi kod Spartaka.

U to vrijeme moćni tim šampiona Rusije slavio je na svom terenu 2:0 i u beogradskom revanšu 3:1.

Narednih nekoliko sezona Partizan se mimoilazio sa klubovima iz bivših sovjetskih republika, a onda je opet u jednoj odmjerio snage sa Ukrajincima i Rusima. Bilo je to prvo Partizanovo proljeće u Evropi poslije 1990. i neslavnog susreta sa Dinamom iz Bukurešta u četvrtfinalu Kupa kupova.



Slavlje fudbalera Šahtjora u Ligi šampiona Foto: MN Press

Beograđani su bili uspješni u grupnoj fazi Lige UEFA. Poslije utakmica sa Egaleom, Lacijom, Viljarealom i Midlsbrouom, uslijedio je dvomeč sa Dnjeprom. Po ledenom vremenu i snijegu tipičnom za skijaške centre, utakmica na stadionu Partizana završena je bez pobjednika 2:2. Veliku radost crno-bijeloj armiji navijača donio je Miroslav Radović snažnim i vrlo preciznim udarcem iz daljine desetak minuta prije kraja revanša u Dnjeproperovsku.

Tim pogotkom Partizan je izborio još dvije utakmice u osmini finala. Ovaj put protiv, te sezone sigurno najkvalitetnijeg sastava u takmičenju, moskovskog CSKA. Tog 10. marta 2005. u Beogradu nije padao snijeg, ali je temperatura bila u "debelom" minusu. Pristalice crno-bijelih ipak su stadion napustile zagrijane zbog izjednačujućeg gola (1:1) koji je sa bijele tačke, pred kraj meča, postigao Ivan Tomić.

Moskovljani, kasnije pobjednici Lige UEFA, u revanšu koji je odigran u Krasnodaru, pokazali su svu svoju moć pobijedivši pulene Vladimira Vermezovića 2:0.

JERMENIJA
LŠ (10/11) Pjunik Jerevan (3:1, 1:0)

Sljedeće sezone Partizan je putovao u Moldaviju na megdan Šerifu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Obiora Odita je golčinom obezbijedio minimalnu pobjedu u Tiraspolju (1:0), a isti rezultat bio je i sedam dana kasnije u Humskoj.

Crno-bijeli su 2008. na putu za Ligu šampiona morali da po prvi put prođu i kroz Azerbejdžan.

Nije bilo lako.

ESTONIJA
LŠ (1999/2000): Flora Talin (6:0, 4:1)

Po teškom i sparnom vremenu u Bakuu, Inter je uspio da nadigra tim Slaviše Jokanovića, ali ne i da trijumfuje - 1:1. U Beogradu su se složile kockice i "valjak" je nakon pobjede od 2:0 mirno mogao da sačeka duele sa Fenerbahčeom.

Poslije neuspjelog pokušaja da se domogne evropske elite, srpski šampion je utjehu u sezoni 2009/2010 pronašao u Ligi Evrope. Bio je u grupi sa Šahtjorom. U Donjecku je izgubio 4:1, a u Beogradu pobijedio 1:0 golom Lamina Dijare u šestom minutu. "Rudari" su bili prvi u grupi, Partizan posljednji.

Saša Ilić bježi igračima Spartaka u Beogradu Foto: MN Press

Prvi put u svojoj istoriji Beograđani su gostovali u Jermeniji u na početku takmičenja u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2010/2011.

I baš im se posrećilo...

MOLDAVIJA
LŠ (05/06): Šerif Tiraspolj (1:0, 1:0)

Pjunik je nadigran u obe utakmice (3:1 i 1:0), a Partizan je kasnije preko Helsinkija i Anderlehta uspio da se po drugi put domogne Lige šampiona. A, tamo ih je opet čekao dobro poznati Šahtjor.
Ukrajinci su na svom terenu teže nego prvi put izašli na kraj sa "valjkom" (1:0), ali im je u Beogradu bilo lakše (3:0).

Posljednje utakmice protiv "sovjeta" Partizan je odigrao prošle sezone protiv ruskog Rubina i azerbejdžanskog Nefčija. U Kazanju je poražen (0:2), dok je pred svojim navijačima protiv Rubina osvojio bod (1:1). Sa Azerima je dva puta igrao neriješeno (1:1, 0:0).

(Vladimir Sukdolak/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC