• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Papis Sise protiv sponzora, vjera mu ne da!?

Fudbaler Njukasla, koji zarađuje 40.000 funti nedjeljno, odbija da igra dok na dresu stoji znak sponzora koji se njemu ne dopada iz vjerskih razloga.

 Papis Sise protiv sponzora, vjera mu ne da!? Izvor: MONDO

Fudbaleri su poznati po sujevjerju, a pojedini i po tome što se strogo pridražavaju kanona svojih vjera.

Takav je i Papis Sise, senegalski fudbaler, na privremenom radu u Engleskoj. Ovaj napadač Njukasla, koji nedjeljno zarađuje 40.000 funti možda će napustiti klub zbog sponzora!

O čemu je riječ?

Fudbaleri Njukasla će na svojim dresovima u novoj sezoni nositi ime novog sponzora "Wonga", neku vrstu kreditorske firme, a to se Senegalcu ne dopada iz vjerskih razloga. Kao pripadnik muslimanske vjere, Sise se strogo pridržava Kurana i šerijatskog zakona, koji zabranjuje muslimanima da uzimaju korist od "zelenašenja", odnosno od pozajmljivanja novca i uzimanja kamata.

Sise je ponudio kompromis čelnicima kluba. On bi, za razliku od ostalih fudbalera, na dresu nosio ime neke humanitarne organizacije.

Zanimljivo u cijeloj priči je da ostali fudbaleri Njukasla muslimanske vjere, poput Hatema Ben Arfe, nemaju nikakav problem sa novim sponzorom i to su rekli čelnicima kluba.

Njukasl je prošle godine potpisao novi ugovor vrijedan 24 miliona funti sa firmom "Wonga", koja će zamijeniti dosadašnjeg "Virgin Money".

Sise je proteklih sezona nosio dresove sa imenima sponzora, poput pomenutog "Virgin Money", a njegov prijedlog da nosi ime humanitarne organizacije je, za sada, odbijen.

Ni navijači Njukasla ili bar dobar deo njih nisu srećni zbog novog sponzora, jer im nije moralno da klub sponzoriše firma koja uzima visoke kamate na kratkoročne zajmove.

Ovo nije prvi ovakav slučaj u svijetu fudbala. Svojevremeno su čelnici Sevilje izašli u susret Frederiku Kanuteu, takođe muslimanu, dozvolivši mu da nosi dres bez imena sponzora. A tada je sponzor Sevilje bila kladioničarska kompanija 888.com.

Sise je došao u Njukasl iz Frajburga januara 2012. godine za devet miliona funti i odmah se isplatio, postigavši 13 golova u 14 utakmica.

Ipak, tokom prošle sezone, nije bio u pucačkoj formi, postigavši samo osam golova u prvenstvu Engleske.

(MONDO, foto: AP Photo/Scott Heppell)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC