• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje "čišćenje" fudbala BiH!

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine formirao Antikorupcioni tim, koji će se baviti manipulacijama i namještanjima u domaćem fudbalu.

 Počinje "čišćenje" fudbala BiH! Izvor: MONDO

Koliko se puta do sada desilo da se na jutarnjem subotnjem ispijanju kafe uz prelistavanje kladioničarske ponude naslušate raznih priča o namještaljkama koje nerijetko uključuju i klubove iz BiH?

Mnogo, baš kao i slučajeva da neke utakmice elitnog ranga BiH završe baš onako kako se prognoziralo prije nego što započnu.

Dešavalo se i da fudbaleri uoči utakmica posjete kladionice i nesmetano se klade na utakmicu koju će nešto poslije odigrati. I nikom ništa, jer u takvim slučajevima, kojih nije bilo malo, FS BiH nije imao adekvatan mehanizam kojim bi se na zadovoljavajući način odgovorilo na priče i sumnje na manipulacije.

Ali, neće više biti tako.

Izvršni odbor FS BiH formirao je na posljednjoj sjednici šestočlani Antikorupcioni tim, koji će, zajedno sa tri već imenovana tužioca, voditi brigu o tome da se manipulacije iskorijene iz našeg fudbala, piše "Dnevni avaz".

Imenovana komisija, koju čine Ivan Perić, Senad Islam, Zlatko Spasojević, Žarko Laketa, Edin Kotlo i Damir Raguž, zadužena je za praćenje, analiziranje i prijavljivanje svih sumnjivih utakmica, posebno s aspekta mogućih kladioničarskih manipulacija rezultatima.

Takođe, zaduženi su da prate i prijavljuju druge poslove koruptivnog karaktera, kao što su, recimo, nezakoniti transferi igrača.

"Borba protv korupcije u fudbalu jedan je od osnovnih ciljeva Saveza, definisan u Strateškom planu koji je Izvršni odbor FS BiH usvojio početkom godine. Formiranje tima, uz jasno definisane nadležnosti, kao i prethodno imenovanje tužilaca Saveza s konkretnim ovlaštenjima za vođenje odgovarajućih aktivnosti, potvrđuje nedvosmislenu opredijeljenost rukovodstva FS BiH da djeluje aktivno i preventivno protiv eventualnih koruptivnih i drugih nezakonitih radnji te da procesuira sve učesnike takvih radnji bez obzira na to o kome se radi. Na taj način svima onima koji u fudbalu vide pogodan prostor za razne manipulacije, želimo dati do znanja da će Savez za takve aktivnosti primjenjivati princip nulte tolerancije", rekao je sarajevskom listu generalni sekretar FS BiH Jasmin Baković.

Kako će Antikorupcioni tim raditi u praksi, tek treba vidjeti, ali je samo njegovo osnivanje s jasno definisanim zadacima veliki korak naprijed u borbi protiv zla koje se ukorijenilo na našim terenima.

Prvi korak bilo je imenovanje tri tužioca Saveza, koji su već počeli s radom i koji vode neke postupke u apsolutnoj diskreciji. Oni su nadležni za vođenje dokaznog postupka kada postoji sumnja u neregularnost.

Ako, recimo, njima neko prijavi da je utakmica namještena, oni to ispituju i dokazuju, a zatim podnose prijavu Disciplinskoj komisiji. U tom smislu, zadatak Antikorupcionog tima je da tužiocima daje informacije i da im prijavljuje eventualne nezakonitosti.

Antikorupcioni tim će, u slučaju da se prikupe dovoljni dokazi, imati pravo i mogućnost da neke predmete proslijedi u nadležna tužilaštva radi zakonskog procesuiranja nezakonitih djela.


Primjera utakmica koje su bile pod sumnjom da su namještene, kod nas je do sada bilo i previše, ali je bilo premalo slučajeva u kojima su oni završili konkretnim dokazima i drakonskim kaznama onima koji su učestvovali u manipulacijama.

Ali, ako Antikorupcioni tim opravda svoje osnivanje i ispuni svoje zadatke, u našem fudbalu konačno će započeti veliko čišćenje po uzoru na druge zemlje koje su imale sličnih problema.

Svi znamo šta se dešavalo u Italiji, u kojoj je jedan gigant poput Juventusa drakonski kažnjen za namještanje rezultata, uz oduzimanje dva naslova prvaka. Kazne su izricane ili se još izriču i skoro svim drugim italijanskim klubovima i velikom broju fudbalera za koje se utvrdi da su učestvovali u nečasnim radnjama. Istražni organi iz Bohuma već godinama češljaju slučajeve namještanja u njemačkom fudbalu i šire, a upravo je ono prvo počelo tražiti dokaze o manipulacijama bh. klubova u međunarodnim utakmicama - Travnika, Slavije…

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC