• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ (kval): Častan kraj za Želju (VIDEO)

Sarajevski Željezničar porazom od Plzena (1:2) završio je takmičenje u drugom pretkolu Lige šampiona!

 LŠ (kval): Častan kraj za Želju (VIDEO) Izvor: MONDO

Prvak Bosne i Hercegovine u utorak uveče na stadionu "Asim Ferhatović Hase" je dao svoj maksimum, ali više od časnog oproštaja od elitnog takmičenja nije mogao u dvomeču sa Viktorijom iz Plzena (6:4).

Poslije poraza (4:3) u Češkoj u prvoj utakmici, u javnosti BiH je stvorena euforija ili barem nada da izabranici Amara Osima mogu napraviti senzaciju, ali je ona raspršena već u petom minutu kada je katastrofalno pogriješio golman plavih Adnan Hodžić.

Poslije prodora po desnoj strani, lopta je prošla kroz noge Hadžiću, pa Vagneru s nekoliko metara nije bilo teško da je ubaci u mrežu - 0:1.

Samo šest minuta kasnije na Koševu se dogodio novi peh za Želju! Benjamin Čolić, koji nije igrao u prvom susretu zbog kartona, zaradio je neugodnu povredu koljena (čini se na duže vrijeme) što je za mladi tim Želje predstavljalo veliki hendikep.

Ipak, oko dvadesetak hiljada navijača odahnulo je poslije prodora Eldina Adilovića u 20. minutu. Centarfor Želje je oboren, a direktan crveni karton kao posljednji igrač odbrane dobio je Vaclav Prohaska. Portugalski sudija Žoao Kapela nije imao razumijevanja za proteste Čeha pokazavši mu put u svlačionicu.

Želji je tada ostalo punih 70 minuta da sa igračem više i jasnom računicom - dva gola bez ijednog primljenog bi ga odvela u dalje takmičenje.

Pokušali su izabranici Amara Osima da što prije dođu do češke mreže i u toj silnoj brzini i prevelikoj želji pravili greške. Jednu takvu Muamera Svrake, koji je izgubio loptu na 30-ak metara od svog gola iskoristio je Milan Petržela i sa igračem manje praktično ovjerio plasman Viktorije u dalje takmičenje (0:2).

"Slamku spasa" Sarajlijama uhvatio je Nermin Jamak u samom finišu prvog poluvremena kada je poslije odličnog centaršuta Vernesa Selimovića glavom pogodio češku mrežu -1:2!

Međutim, u drugih 45 minuta, Viktorija je kao iskusan tim stala na loptu, rutinski odbranivši prednost i prolazak u sljedeće kolo koje im je donijelo 575 hiljada evra od Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Ipak, u odnosu na prethodne godine u Evropi, Željo je uprkos eliminaciji u ovom dvomeču sa Česima osvjetlao obraz bosansko-hercegovačkog fudbala.

Tim Pavela Vrbe će u trečem pretkolu igrati sa estonskom Nome Kaljom, koja je bila bolja od finskog Helsinikija (2:1, 0:0).



Navijači su na Koševu takođe bili na visini zadatka, a jedan od njih je večeras razvio transparent sa porukom “Emina, udaj se za mene” uz skadiranje cijelog stadiona…Ali zasad nije poznato šta je "Šantićeva heroina" odgovorila…

ŽELJEZNIČAR: Hadžić, Kerla, Škaljić (od 67. Bajić), B. Čolić (od 12. Zeljković), Urdinov. Bučan, Svraka (od 58. Hodžić), Jamak, Tomić, Adilović, Selimović. Trener: Amar Osim.

VIKTORIJA PLZEN:
Kozačik, Limberski, Rezník, Prohaska, Čišovski, Horvat, Petržela (od 67. Tecl), Darida, Kovarík, Kolar (od 87. Rajtoral), Vagner (od 26. Hejda).Trener: Pavel Vrba.

TOK UTAKMICE

5. minut - Katastrofalna greška golmana Adnana Hadžića. Lopta mu je prošla kroz noge, a Vagner je pogodio za 0:1. (VIDEO)

11.minut - Benjamin Čolić se povrijedio i Amar Osim je već na startu bio primoran da vrši izmjenu - umjesto Čolića u igri je Mladen Zeljković. Po svoj prilici u pitanju je teža povreda pošto je odmah sa stadiona Koševo prevezen u bolnicu.

20. minut - Igrač više za Želju! Prohaska srušio Adilovića kao zadnjeg igrača i Portugalac Žoao Kapela mu pokazao direktan crveni karton!

29. minut - Svraka je izgubio loptu 30-ak metara od svog gola, uslijedila je brza akcija i sumnjiva ofsajd pozicija, ali je pomoćni arbitar dopustio da se igra nastavi, pa je Petržela zaobišao Hadžića i rutinski povisio na 2:0 (VIDEO).

40. Prvi ozbiljniji napad ka golu Čeha, Željo je imao preko Jamaka iz slobodnog udarca, ali je lopta prohujala iznad prečke.

43. minut - Adilović glavom iskosa pogodio samo golmana gostiju u najboljoj šansi Želje u prvom dijelu.

44. minut - Nakon centaršuta Vernesa Selimovića, Nermin Jamak odlično skočio i uz pomoć stative smanjio prednost Viktorije - 1:2 (VIDEO).


45. minut - Kraj prvog dijela

Na tribinama stadiona "Asim Ferhatović Hase" pojavio se večeras transparent sa porukom “Emina, udaj se za mene”.

Nakon što je istaknut više od 20.000 prisutnih na stadionu počeli su skanidrati “Udaj se, udaj se…”

46. minut - Počelo je drugo poluvrijeme.

48. minut - Željo je bolje ušao u nastavak meča, konstantno napada, ali bez pravih prilika. Najigliniji u ovim trenucima kod domaćina je bivši igrač Borca Sead Bučan.

60. minut - igra se odvija uglavnom na sredini terena, Željo je agilniji ali bez pravih akcija i rilika za pogotke.

85. minut - Najbolja šansa za Želju u nastavku. Poslije gužve u šesnaestercu, lopta je stigla do Adilovića, koji se nalazio na desetak metera iskosa sa desne strane, ali je jako loše šutirao.

90. minut - Uslijedila je brza kontra gostiju koji su išli dva na jedan prema Željinog golmanu, ali je Bučan presjekao pas i spriječio stopostotnu šansu.

93. minut - Kraj utakmice.

(MONDO, foto: Radio Sarajevo, Klix)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC