• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pep Gvardiola pobijedio "svoje"!

Prijateljsko-revijalni meč Bajerna i Barselone u Minhenu pripao Bavarcima 2:0. Strijelci Lam i to glavom i Mandžukić. Pep prvi put protiv Barse.

 Pep Gvardiola pobijedio "svoje"! Izvor: MONDO

Mnogi su mišljenja da je pad Barselone počeo otkako je klupu napustio Đosep Pep Gvardiola. Mladi trener je doveo do savršenstva pas igru Barse, pod nadimkom "tika-taka", kojom su Katalonci davili protivnika kao zmija žabu i potom bi ga "usmrtili".

Ali, Pep Gvardiola je ovog ljeta sjeo na klupu minhenskog Bajerna, koji je pokorio Evropu prošle godine, a na putu do trona nokautirao Barselonu u spektakularnim utakmicama polufinala, zabilježivši ukupnu pobjedu od 7:0!

Možda je prerano i pregrubo reći i istrčavati se konstatacijom da je Barsina era završena odlaskom Gvardiole, ali je definitivno da se izgubio onaj fudbalski šmek, vic kojim je katalonski tim prigrabrio srca mnogih ljubitelja fudbala proteklih godina.

Gvardiola, pak, sa jedne strane ima težak zadatak da nadmaši Jupa Hajnkesa koji je prošle sezone dominirao sa Bajernom u svim takmičenjima, ali, sa druge strane, taj zadatak je isto tako lak, jer na okupu ima sve one igrače koje je Hajnkes uigrao i ukomponovao. S tim što Gvardiola u ekipi ima jedan "katalonski začin" zvani Tijago Alkantara, koji je ovog ljeta došao u Bajern upravo iz Barselone.

Gvardiola i Alkantara su, vjerovatno, bili najzbunjeniji ljudi na Alijanc areni ove srijede, kada su na terenu za protivnika imali upravo Barselonu u utakmici prijateljsko-revijalnog karaktera, ali sa ciljem da se uzme trofej koji nosi ime legende Bajerna Ulija Henesa.

Bajern je pobijedio 2:0, golovima Filipa Lama u 14. i Marija Mandžukića u 87. minutu. Kapiten Bajerna i najniži igrač u ekipi, Filip Lam, uspio je glavom, na nabacivanje Franka Riberija, da pošalje loptu iza leđa golmana Pinta. Bio je to klasičan lob.

Konačan rezultat postavio je Hrvat Manđžukić tri minuta prije kraja. On je lijepo ispratio akciju Kontenta po lijevoj strani, koji je ubacio u sredinu, a Hrvat je u padu lako poentirao.

Argentinski čarobnjak Lionel Mesi je pružio slabu igru. Zapravo, osim vrlo opasne akcije, koju je napravio u svom stilu već u 30. sekundi utakmcie, a potom šutirao zamalo pored gola, nije ništa uradio.

Bajern je bio dominantniji u prvom dijelu, očigledno fizički spremniji i mogao je još koji put da zatrese mrežu Barselone. Prije jedinog gola, Riberi je asistirao Robenu u 4. minutu, a Holanđanin je promašio zicer. Tačnije, Havijer Makserano je sa gol-linije izbacio loptu.

Utakmica je izgubila na glamuru u drugom poluvremenu. Pomoćni trener Đordi Rioura, koji je bio u ulozi šefa stručnog štaba jer Martino, koji mijenja Tita Viljanovu nije došao, izmijenio je svih 11 igrača. U igru su ušli fudbaleri koji su, uglavnom, članovi Barseloninog B tima.

I Gvardiola je potom promiješao karte. Utakmicu je počeo onako kako je najavio - bez klasičnog špica. Tomas Miler "glumi" centarfora, a svi ostali prijete. U drugom dijelu umjesto Milera poziciju u napadu dobio je Hrvat Mario Mandžukić, koji je prošle sezone bio jedan od ključnih igrača Bajerna, ali je o njemu Gvardiola nedavno rekao: "On je toliko svestran da može da igra i u odbrani".

Bajern: Nojer (Štark 46'), Rafinja (Kan 74'), Dante (Luiz Gustavo 59'), Boateng (Jan Kirkof 67'), Alaba, Tijago Alkantara (Klaudio Pizaro 74'), Lam (Van Bujten 59'), Kros (Švajnštajger 67'), Riberi (Dijego Kontento 67'), Roben (Šaćiri 46'), Miler (Mandžukić 46').

Barselona: Pinto (Ojer 46'), Montoja (Kiko 46'), Bartra (Gomez 46'), Maskerano (Planjas 46'), Adrijano (Patrik 46'), Song (Espinoza 46'), Serhi Roberto (Ilie 46'), Dos Santos (Kintilja 46'), Teljo (Đoan Roman 46'), Mesi (Dongu 46'), Aleksis (Dani Nijeto 46').

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC