• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROPA: Ex-YU tuga

Izuzimajući Vojvodinu, podgoričku Mladost, Rijeku i donekle Jagodinu, ostali klubovi iz ex-YU mogu da se pokriju ušima.

 EVROPA: Ex-YU tuga Izvor: MONDO

Prošlo je drugo kolo kvalifikacija za evropska takmičenja, a klubovi sa prostora bivše Jugoslavije, ukupno gledano, mogu da se zapitaju: kakav mi to fudbal igramo!?

Od ove ocjene, trenutno, mogu da se izuzmu samo pojedini klubovi, poput novosadske Vojvodine, podgoričke Mladosti i donekle sarajevski Željezničar i Jagodina, koja se nije obrukala u dvomeču sa apsolutnim favoritom, Rubinom iz Kazanja, ali ta fudbalska filozofija - "bar se nismo obrukali" - gotovo da je patetična.

- SRBIJA -

Krenimo od srpskih klubova. Bez dileme, najbolji utisak ostavila je Vojvodina, koja je igrački i rezultatski potpuno nadvisila mađarski Honved (2:0, pa 3:1 u gostima).

Već pomenuta Jagodina se jeste "isprsila" pred daleko skupocjenijim Rubinom (2:3, pa 0:1) i jeste ostavila pozitivan utisak, ali je u fudbalu, valjda, cilj pobijediti. Naravno, treba biti i realan i zato Jagodincima - prelazna ocjena.

Sada dolazimo do dva najveća srpska kluba - Partizana i Crvene zvezde. Ne zna se ko je bio tužniji i očajniji u dvomečima sa "renomiranim" protivnicima iz Jermenije, odnosno sa Islanda.

Crveno-beli su, više na buku sa tribina, postigli dva gola u Beogradu, a na Islandu... Umejsto da se prije utakmice postavi pitanje sa koliko će se golova u mreži Islanđana Zvezda vratiti u Beograd, zamalo da se dogodi da Zvezda na prođe. Teško da ono što su crveno-bijeli (u teget dresovima) prikazali može da se nazove igrom. Jad i beda, a u posljednjih 15-ak minuta grčevita odbrana...

Sve isto važi i za Partizan. Anemičnost, nepovezanost akcija, nemaštovitost, tek jedna, prava prilika na utakmici protiv jermenskog Širaka. Sramota!

Od četiri predstavnika u Evropi, Srbija sada ima tri.

- HRVATSKA -

Iz ove generalne ocjene o učinku klubova iz ex-YU mogao bi da se izuzme i zagrebački Dinamo. "Modri" su igrali protiv Fole iz Luksemburga i u prvom meču u gostima su pobijedili 5:0 (svih pet golova u drugom poluvremenu), a u Zagrebu je jedva bilo 1:0 i to iz penala. Doduše, Dinamo nije igrao u najjačem sastavu, ali, svejedno... Fola!?

Ipak, ono što zagrebački Dinamo "amnestira" iz sveopšte lošeg utiska o ex-YU klubovima jeste to što se on izdvaja kao najozbiljniji na Balkanu, sa najboljim transferima igrača, a i već dve godine je redovni učesnik grupne faze Lige šampiona (sa mizernim učinkom, istina).

Zagrebačka Lokomotiva je odigrala hrabro u prvom meču, u Minsku protiv Dinama, ali je na svom terenu popustila, pa je zahvaljujući Lazaru Veselinoviću, doskorašnjem fudbaleru kulskog Hajduka, bjeloruska ekipa sebi obezbijedila 3. rundu takmičenja.

Hajduk iz Splita je u ozbiljnim organizaciono-finansijskim problemima, ima mlad tim, ali je, bar zbog imena kluba morao mnogo bolje protiv debitanta u Evropi, makedonskog Horizonta iz Turnova. U Splitu 2:1, u revanšu 1:1. Oni koji su gledali fudbal na stadionu u Skoplju u četvrtak popodne nisu imali mnogo toga da vide. Ali, zaista.

Rijeka je ubjedljivo eliminisala velški Pristatin Taun, ali s obzirom na to da ime protivnika ne znaju ni kladioničari, onda tek treba vidjeti šta mogu Riječani kad se namjere na nekog ozbiljnijeg.

Od četiri predstavnika u Evropi, Hrvatska sada ima tri.

- BiH -


Bosansko-hercegovački ostao je na samo jednom predstavniku. Široki Brijeg je u dvomeču bio bolji od kazahtanskog Irtiša, mada iskustvo nas uči da ne treba potcjenjivati klubove iz Kazahstana.

Sarajevo je ispalo od albanskog Kukešija. Posle poraza u Albaniji 2:3, Sarajevo nije uspjelo da pogodi mrežu rivala na "Koševu" čak ni iz penala, poslije čega je momak koji je propustio takvu šansu dobio otkaz. Navijači Sarajeva su poslije meča dali najbolju ocjenu igre: Skinite dresove!".

Ispao je i Zrinjski iz Mostara iz Lige Evrope, odnosno kvalifikacija za to takmičenje. Eliminisan je od bugarskog Boteva iz Plovdiva (1:1, pa 0:2).

Komšija sa Grbavice, Željezničar, izgubio je oba meča u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Viktorije Plzenj (2:3, pa 1:2). Ali, "Željo" ima mlad tim i ne može se reći da se obrukao. Štaviše, jedan je od rijetkih sa prostora ex-YU koji može uzdignute glave da se osvrne na ovu evropsku misiju. Nešto poput Jagodine.

Od četiri predstavnika u Evropi, BiH sada ima jednog!


- CRNA GORA -

Bravo za Mladost iz Podgorice koja je poslije 2:2 na svom terenu, savladala slovačku Senicu u gostima 1:0.

Rudar iz Pljevalja je ispao iz LE od poljskog Slaska. Prvi meč 0:4, drugi 2:2.

Nikšićka Sutjeska je ostvarila odličan rezultat u prvoj utakmici kvalifikacija za Ligu šampiona, protiv Šerifa u Moldaviji - 1:1. A, onda je u revanšu došlo do "spuštanja na zemlju". U Crnoj Gori je bilo čak 5:0 za Šerif.

Nikškićki Čelik je završio takmičenje još u prvom kolu kvalifikacija za LE, kada ga je deklasirao mađarski Honved ukupnim rezultatom 13:1!

Pogledajte samo zbirnu gol-razliku crnogorskih klubova u Evropi - 7:24!!!

Od četiri predstavnika u Evropi, Crna Gora ima samo jednog.

- SLOVENIJA -


Maribor je u dvomeču sa Birkirkarom sa Malte pobedio ukupnim skorom 2:0! Na Malti je bilo nevjerovatnih 0:0, a tek u Sloveniji Maribor je obezbijedio plasman u narednu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona. Skromno.

Ljubljanska Olimpija je ispala od slovačke Žiline u kvalifikacija za Ligu Evrope (poslije ljubljanskih 3:1 za Olimpiju, u slovačkoj je bilo 2:0 za Žilinu).

Domžale je ispalo još u 1. kolu, baš kao i Celje.

Slovenija je od četiri predstavnika, ostala na jednom.

- MAKEDONIJA -


Makedonci više nemaju nijednog predstavnika u evropskim takmičenjima. Vardar je eliminisan od rumunske Steaue u kvalifikacijama za Ligu šampiona ukupnim rezultatom 1:5.

Kvalifikacije za Ligu Evrope završene su za Turnovo (eliminisan od splitskog Hajduka u 2. kolu), a Teteks i Metalurg iz Skoplja su ispali u 1. kolu.

***Od ukupno 24 kluba bivše Jugoslavije, u 3. kolima LŠ i LE igraće devet (po tri iz Srbije i Hrvatske, po jedan iz Slovenije, Crne Gore i BiH).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC