• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRAJ: Srbija - Portugal 5:4 penalima (2:2)

"Orlići" vodili preko Uroša Đurđevića, pa gubili 1:2, ali je izjednačio Mijat Gaćinović. Golman Rajković junak utakmice!

 KRAJ: Srbija - Portugal 5:4 penalima (2:2) Izvor: MONDO

Četvrtak u 20.45 časova u Marijampolju (Litvanija) - termin i mjesto odigravanja utakmice za titulu evropskog prvaka.

Akteri te utakmice biće i srpski fudbaleri, protiv Španaca ili Francuza!

U vrijeme kada je seniorska reprezentacija Srbije na niskim granama, a srpski klubovi jedva uspjevaju da eliminišu protivnike iz Jermenije i sa Islanda, uspjeh Ljubinka Drulovića i njegovih pulena dolazi kao melem na ranu.

"Orlići" su se po osvajanju prvog mjesta u grupi namjerili na tehnički i fizički impresivne Portugalce. Bar 80 od 120 minuta proveli su u podređenom položaju, ali posjed lopte i broj šansi nisu parametri na osnovu kojih se određuje pobjednik.

Srbija je dva puta šutnula u okvir gola i dva puta zatresla mrežu!

Povela je Srbija u šestom minutu preko Uroša Đurđevića, preokrenuli su Bernardo Silva u 55. i Alešandre Guedes u 78. minutu, da bi "rezervista" Mijat Gaćinović pet minuta prije kraja - iz jedine prave prilike "orlića" u drugom poluvremenu - izborio produžetke.

Uprkos vidnom umoru, nekako su izdržali i narednih pola sata i dogurali do penal serije, u kojoj više nisu imali šta da izgube.

Portugalci su poslije prve dve serije vodili 2:1, a onda je Predrag Rajković odbranio dva penala (jedan nije ni morao jer je lopta otišla pored gola). Od srpskih izvođača nije uspio da pogodi Dejan Meleg, ali Mijat Gaćinović i Aleksandar Mitrović jesu u posljednje dve serije.

Napadač Partizana rutinski je poslao golmana u jedan, a loptu u drugi ugao i veliko slavlje iscrpljenih "orlića" moglo je da počne...

SASTAVI TIMOVA

SRBIJA: Rajković, Golubović, Veljković, Filipović, Antić (od 68' Urošević), Maksimović, Milinković-Savić, Pavlovski, Luković (od 62' Meleg), Đurđević (od 79' Gaćinović), Mitrović.

PORTUGAL: Varela, Kanselo, Figueredo, Edgar, Rafael, Podstavski, Leandro (od 32' Rikardo), Markos, Guedes, Mane (od 77' Elder), Bernardo (od 106' Tešeira).

IZ MINUTA U MINUT

1' Engleski sudija Majkl Oliver dao je znak za početak utakmice.

6' GOL! GOL! GOL! 1:0! Početak iz snova! Prva šansa i odmah vođstvo Srbije. Kao na meču prvog kola protiv Turske, lopta je došla na desni bok do Petra Golubovića, ovaj je idealno centrirao, a Uroš Đurđević glavom sproveo loptu do stative i u mrežu - 1:0!

8' Umalo da Srbija duplira prednost... Andrija Luković poslao je pas u "dubinu" Aleksandru Mitroviću, ovaj je prevario čuvara i sa 17 metara ciljao rašlje. Lopta je prohujala tridesetak centimetara iznad prečke...

19' Marko Pavlovski, strijelac izjednačujućeg gola u duelu sa Francuskom, još jednom je pokušao da pogodi iz slobodnog udarca, ali nije bio precizan.

19' Odmah su i Portugalci pokušali iz daljine, bio je to lak posao za Predraga Rajkovića.

20' Dva lakta za srpske napadače u razmaku od dvije sekunde! Prvo je u skoku dobio udarac Mitrović, a zatim je Edgar "spustio rampu" Đurđeviću. Igra je nastavljena poslije jednominutnog prekida.

23' Razljutio se Aleksandar Mitrović! Driblingom se oslobodio dvojice čuvara na lijevom krilu, ušao je u kazneni prostor i onda punom snagom probao da pogodi mrežu iz "mrtvog" ugla. Naravno, zatresao je samo njen spoljni dio.

32' Period nešto slabije igre "orlića" u odbrani. Žoao Kanselo dva puta je opasno centrirao, u drugoj situaciji je Guedes tukao glavom, ali su Portugalci dobili samo korner.

37' Antić je "iščeprkao" loptu u duelu na sredini terena, Lukoviću se otvorio prostor da šutne, ali sa preko 30 metara je to bilo isuviše ambiciozno.

42' Srbiji je poništen gol zbog ofsajda - opravdano! Luković je šutirao sa 18 metara, a Mitrović, kao očigledno najbliži golmanu, skrenuo loptu u mrežu.

45' Desni bek Portugala Kanselo zadaje dosta problema Nikoli Antiću i kompletnoj srpskoj odbrani. Aleksandar Filipović uspio je da ga zaustavi uklizavanjem, kada je ovaj već ušao u šesnaesterac i pokušao da ubaci loptu pred gol.

46' Utakmica je nastavljena. Nema promjena u sastavima, mada je selektor Portugala obavio jednu prinudnu rokadu još u 32. minutu.

50' Ponovo je Mitrović izvukao deblji kraj u vazdušnom duelu sa izblajhanim Edgarom. Srpski centarfor dobio je udarac koljenom u kuk i morala je da mu se ukaže ljekarska pomoć.

54' Lijepo su se Portugalci dodavali i promijerali srpsku odbranu. Lopta je na 20 metara došla do Markosa, koji je tukao snažno, ali neprecizno, pored stative.

55' GOL! 1:1! "Orlićima" se osvetila nešto komotnija igra nego na početku utakmice.

Mane se izborio za loptu među dvojicom srpskih defanzivaca, sa desnog krila je uputio pas u sredinu, gdje je Bernardo Silva odigrao brzu kombinaciju sa Hortom i pogodio donji desni ugao.

61' Edgar pravi još jedan grub faul, ovog puta nad Đurđevićem. I dalje je bez žutog kartona.

62' Dejan Meleg (strijelac za minimalnu pobjedu nad Gruzijom u drugom kolu) ulazi umjesto Lukovića.

66' Zapažen napad "orlića" poslije dužeg vremena. Antić i Meleg razmijenili su dupli pas, lijevi bek je gađao Mitrovića u "srcu" kaznenog prostora, ali robustni centarfor je izgubio duel u vazduhu.

68' Nikola Antić se povrijedio u pomenutoj akciji i morao napolje zbog povrede članka. Zamijenio ga je klupski drug iz Rada, Slobodan Urošević.

75' Portugalci su češće u poziciji da zaprijete. Ovog puta je Mane pokušao iz okreta... Aleksandar Filipović se naljutio na saigrače koji su prethodno dozvolili Rafaelu da neometan dođe na 30 metara od gola.

77' Golman Rajković i sreća spasavaju "orliće"! Prvo je Bernardo iskosa sa desne strane natjerao Rajkovića na paradu, da bi Guedes munjevito reagovao na odbitak i iz izgledne situacije pogodio stativu.

78' GOL! 1:2! Previše je Srbija dala prostora protivniku, povukli se golmanu u "krilo" i to je moralo da joj se osveti.

Rafael je centrirao sa lijevog krila, a snažni Alešandre Guedes nadvisio Filipovića i ta lopta se od unutrašnje strane stative odbila iza Rajkovićevih leđa.

79' Drulović je obavio i treću izmjenu. Mijat Gaćinović ušao je umjesto Đurđevića.

85' GOL! GOL! GOL! 2:2! Tek drugi kontakt sa loptom Mijata Gaćinovića i odmah pogodak za izjednačenje.

Obično nije dobro kada štoper pokušava da "spoji" napadača sa golom, ali se ovog puta isplatio takav pokušaj. Miloš Veljković uposlio je Gaćinovića, a ovaj prevario jednog čuvara, "zalomio" u lijevo i sa 15 metara majstorski pogodio donji lijevi ugao! Bruno Varela je bio nemoćan... Produžeci?

90' Počinje sudijska nadoknada vremena u trajanju od četiri minuta.

Srbija je izdržala pritisak Portugalaca i polufinale će potrajati još 30 minuta!

PRODUŽECI

93' Prvi je zaprijetio Portugal, ali je Rajković bio oprezan. Na vrijeme je istrčao i pokupio loptu ispred Markosa.

98' "Orlići" djeluju umorno, bez energije da krenu u odlučniji napad. Kao da bi "potpisali" da se odmah šutiraju penali, kad bi im to bilo ponuđeno.

100' Jedan od srpskih štopera u posljednjem trenutku je zakačio loptu ispred Rikarda Orte, koji bi imao dobre izglede da centaršut sa desne strane smjesti u mrežu.

104' Sjajna šansa za Portugal! Markos je poslije duplog pasa utrčao u prazan prostor, imao je vremena da se namjesti, ali je sa desetak metara iskosa tukao pored suprotne stative.

105' Dobra individualna akcija "svježeg" Melega po lijevom boku, međutim, nije uspio da iznudi ni korner.

112' Portugalci su dva puta zaprijetili iz daljine. Prvi šut otišao je pored gola, a onda je Rajković morao da stupi u akciju i ukroti "bombu" Guedesa.

116' Sjajni golman Jagodine još jednom je dobro pratio igru i pravovremeno istrčao. Još malo do penala...

120' Tek u posljednjem minutu produžetaka su "orlići" izveli prvi korner na utakmici! Meleg je prebacio sve u šesnaestercu... KRAJ!

PENALI

0:1 Edgar (kroz ruke Rajkovića)
Pavlovski pogađa stativu
0:2 Orta (u sam donji desni ugao)
1:2 Milinković-Savić (vara Varelu)
Rajković brani šut Guedesa
Varela brani šut Melega
Rafael promašuje ceo gol
2:2 Gaćinović
Rajković brani šut Tešeire
3:2 Mitrović

SRBIJA JE U FINALU!!!


(MONDO, foto: uefa.com/sportsfile)

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Michel

Bravoooo momci,tako se igra za svoju zemlju.Srecno u finalu...SRBIJAAA

Michel

Bravoooo momci,tako se igra za svoju zemlju.Srecno u finalu...SRBIJAAA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC