• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džomba za MONDO: Hajduče, počivaj u miru

Bivši finansijer ugašenog kluba iz Kule smatra da je njegov nasljednik Zoran Osmajić načinio "pametan potez" odustajanjem od učešća u Superligi.

 Džomba za MONDO: Hajduče, počivaj u miru Izvor: MONDO

Veći dio ljubitelja fudbala u Srbiji iznenađeno je u utorak uveče pročitao vijest o gašenju Hajduka.

Dugovanja prema investitorima koji su tokom izgradnje kulskog stadiona (1992. godine) dali novac za lokale ispod tribina vremenom su narasla na dva i po miliona evra, uključujući i kamate.

Predsjednik "ponosa ravnice" Zoran Osmajić rekao je da ne želi da vraća dug koji nije stvorio, pa raspustio i organe kluba i prvi tim.

Krajnji epilog njegove odluke je poznat - klub star 101 godinu, bivši učesnik Intertoto i UEFA kupa, prestao je da postoji.

Njegov prethodnik, Nikola Džomba, dugo je bio simbol Hajduka. Zvanično je obavljao funkciju generalnog menadžera od sezone 2005/06, pa (samo) člana Upravnog odbora, koji se pitao za sve i radio sve. Često je vodio tim kraj aut linije, određivao (ponekad enormne) cijene ulaznica, iz svog džepa isplaćivao plate i premije...

U skladu sa tim, nije ga iznenadila novonastala situacija. Dobro je znao kako stoje stvari sa dugovanjima kluba koji ne vodi od takmičarske 2011/12.

"Hajduk ne nestaje, on je nestao. Više ne postoji", izjavio je na početku razgovora za MONDO.

Ne krije da mu je žao zbog gašenja kluba, ali i upire prstom ka predsjedniku Skupštine Kuljana Radomanu Vasoviću, koji je bio na čelu Hajduka u periodu izgradnje stadiona kraj Kišovog kanala.

"Kako da mi ne bude žao i teško. Još mi je žalije zbog toga što je taj neko, ko je napravio dugove i pokrao sve, ostao do posljednjeg dana predsjednik Skupštine Hajduka i radi u fudbalskim forumima", dodao je Džomba.

Da li je Hajdukov problem rješiv? U teoriji da, u praksi ne. I ako bi neko došao u klub odlučan da plati dva i po miliona evra, dobio bi stadion koji se sve vrijeme vodi kao javna površina...

"Ti, koji su se busali u grudi da su podigli stadion, nisu čak ni uknjižili taj objekat. Gradili su ga bez građevinske dozvole... Vidite, sve krivično djelo do krivičnog djela. Međutim, krivica je i na povjeriocima. Kada sam došao u klub, obezbijedio sam u jednoj banci kredit od 800.000 evra i ponudio im garanciju da će obaveze prema njima biti ispunjene. Ipak, nisu pristali na to. Nisu htjeli da se odreknu kamata. Da jesu, cijeli problem bi bio riješen prije četiri ili pet godina".



Odluka o gašenju kluba saopštena je igračima tokom zajedničke večere u utorak uveče. Predsjednik Osmajić rekao je da bi im početak učešća u Superligi samo nanio štetu, jer klub ne bi mogao da izdrži duže od dva, tri kola, a potom bi ih raspustio i to nakon isteka prelaznog roka.

"Nisam bio na Skupštini, nisam mogao da prisustvujem, iako sam često dolazio u klub. Čuo da su povjerioci na kraju predlagali da budu izmireni i sa 200.000 evra. Sada se završilo tako kako jeste i svi su na gubitku, uključujući i igrače. Bilo je mnogo prijetnji, napada i ucjena... Zoran Osmajić je ispao pametan".

Da li bi Hajduk mogao da bude sačuvan u bilo kakvoj formi, makar i krenuo od najniže lige?

"Fudbalski klub Hajduk više ne postoji. Ni u kakvom obliku. Gotov je. Da bi postojao neko bi morao da dođe i iz svog džepa isplati dva i po miliona... Znate kako, Hajduk nije Zvezda, Partizan ili Vojvodina, Kula nije Novi Sad ili Beograd. U tom gradu nema privrede i klub se do sada izdržavao novcem koji smo Osmajić i ja izdvajali iz svojih džepova".

Rukovodstvo Kuljana proslijediće organima Fudbalskog saveza Srbije odluku o istupanju iz Superlige, a Izvršni odbor FSS odabraće naknadno novog člana elitnog ranga.

Takođe je i sjednica Izvršnog odbora Zajednice fudbalskih klubova Jelen Superlige vanredno pomjerena za ponedjeljak, 5. avgust.

Prvo kolo najjačeg takmičenja u Srbiji biće odigrano 10. avgusta, a bilo je predviđeno da Hajduk tog dana gostuje OFK Beogradu na Omladinskom stadionu.

Fudbaleri Hajduka su tokom priprema za start sezone ravnopravno odigrali kontrolni meč sa italijanskim Palermom i izgubili 2:3.

(M. Šolak - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC