• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija šampion Evrope!!! (VIDEO)

Reprezentacija Srbije do 19 godina pobijedila Francusku u finalu Evropskog prvenstva! Strijelac Andrija Luković!

 Srbija šampion Evrope!!! (VIDEO) Izvor: MONDO

Srbija na krovu Evrope!

Izabranici Ljubinka Drulovića ostvarili su na kontinentalnom prvenstvu u Litvaniji istorijski uspjeh, slavivši u borbenom finalu:

SRBIJA - FRANCUSKA 1:0 (0:0)


Strijelac odlučujućeg gola bio je Andrija Luković u 55. minutu. Spretno je pogodio mrežu rivala iz peterca, na pas Aleksandra Mitrovića!

Drulovićevi "izabranici" tako su zaokružili svoju blistavu litvansku epizodu, potvrdili ogroman talenat i nagovijestili blistavu budućnost srpskog fudbala!

U ne previše lijepom, ali žestokom finalu stavili su svima do znanja koliko znaju sa loptom. Podsjetimo, srpski talenti su učestvovali u dva osvajanja Evrope, ali u dresovima Jugoslavije (1951. i 1979).

U uzrastu do 19 godina, "orlići" su od osamostaljenja Srbije dva puta igrali u polufinalu Evropskog prvenstva. U prvom finalu su izvojevali pobjedu! VIDEO

Perfektni Rajković odbio je na golu sve udarce protivnika. Odbrana Golubović - Veljković - Filipović - Antić odigrala je smireno i pribrano čak i u momentima najžešćih napada "trikolora".

Marko Pavlovski još jednom je pokazao zašto nosi kapitensku traku. Preuzimao je loptu, kreirao igru cijelog tima i uz Maksimovića, Milinković - Savića i strijelca gola Andriju Lukovića potvrdio kakvi vezisti "kucaju na vrata" starijih selekcija Srbije.

Uroš Đurđević je "špartao" po obje strane terena i dao punu pomoć Aleksandru Mitroviću, najdominantnijem igraču takmičenja, da dokaže svoju vrijednost i kvalitet. Snažni centarfor asistirao je kod pobjedničkog gola.

Rezervisti Meleg, Urošević i Ožegović su zaigrali u drugom poluvremenu i takođe doprinijeli uspjehu borbe za vrh Starog kontinenta.

Dakle, šampioni Evrope su:

Predrag Rajković, Stefan Čupić, Petar Golubović, Slobodan Urošević, Nikola Antić, Aleksandar Filipović, Miloš Veljković, Sergej Milinković - Savić, Dejan Meleg, Marko Pavlovski, Andrija Luković, Mijat Gaćinović, Milan Vojvodić, Nemanja Maksimović, Ognjen Ožegović, Uroš Đurđević, Aleksandar Mitrović i Aleksandar Čavrić.

Prilikom podizanja titule, organizator je sa razglasa pustio pjesmu Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa", što su svi igrači oduševljeno prihvatili i podignutim rukama otpjevali i strofe i refrene.



Kako su se "orlići" popeli na krov kontinenta? Na početku te priče neophodno je reći da bi večeras, čim uđu u svlačionicu, trebalo da pošalju poruke zahvalnosti svojim vršnjacima i rivalima iz Slovačke.

Upravo su Slovaci 11. juna u Beogradu pobijedili Švajcarsku 2:0 iako im trijumf nije bio potreban. Taj rezultat odveo je Srbe na Evropsko prvenstvo, uprkos tome što nisu pobijedili ni kada su morali. Naprotiv, Drulovićevi izabranici su tog dana remizirali bez golova sa Irskom u Jakovu!

Kada su se već "dokopali" Litvanije, ozbiljno su shvatili svoj zadatak. Ojačala ih je i suspenzija napadača Partizana Aleksandra Mitrovića iz klupskih evropskih takmičenja , čime su dobili lidera za cijeli turnir.

U grupi su pobijedili Tursku (2:1), Gruziju (1:0), pa remizirali sa "trikolorima" (1:1). Sjetićete se tog meča po spektakularnom pogotku Marka Pavlovskog iz slobodnog udarca.

U polufinalu je viđena prava drama. "Orlići" su eliminisali Portugal nakon izjednačujućeg gola Mijata Gaćinovića u finišu (za 2:2) i boljeg izvođena penala . Tako su obezbijedili sebi ogromnu šansu da svoja imena upišu u istoriju. To su i učinili.

Srbijo, imaš najtalentovanije omladince u Evropi.

PROČITAJTE TOK MEČA:

KRAJ!

93' - Još jedna izmjena u reprezentaciji Srbije. Ulazi Urošević, izlazi Pavlovski.

91' - Faul Milinković-Savića na oko 20 metara od gola. Lopti je prišao Gbamin, šutirao Benzija i promašio!

90' - Biće odigrano četiri minuta nadoknade...

88' - Druga izmjena u reprezentaciji Srbije. Ulazi Ognjen Ožegović, izlazi Uroš Đurđević.

84' - Srbi sve češće u kontaktu sa loptom. Pavlovski kreira duge napade. Francuzi sve nervozniji.

78' - Napadi Francuske sve mirniji. Nažalost, Meleg nije uspio da poslije dodavanja Mitrovića stvori sebi priliku da šutne na gol sa ivice kaznenog prostora. Za sada samo jedna izmjena u reprezentaciji Srbije.

74' - Još jedan napad Francuza, ali Filipović interveniše. Šutiraju "trikolori" i iz daljine. Srećom, za sada je srpska odbrana mirna.

71' - Pritisak Francuza i na odbranu Srbije i na sudiju. Srećom, Veljković, Filipović i Mitrović rade ogroman posao.

68' - Malo mirnija utakmica nego u prethodnih desetak minuta. Strijelac Luković je napustio teren, umjesto njega je utrčao Meleg.

65 ' Ponovo se istakao Rajković. Iako mu je ispala lopta pri istrčavanju, bacio se na nju uprkos udarcu Benzije. Isti igrač ponovo je pokušao da ga savlada već u sljedećem napadu.

62' - Bravo i za Rajkovića! Golman Srbije odbranio je šut Hunua i dodatno motivisao saigrače!

60' - Nastavljaju se napadi "orlića". Petar Golubović prevario je protivnika kraj desne aut linije i iznudio slobodan udarac. Luković prilazi lopti, centrira, ali golman Benardo interveniše ispred Mitrovića.

55' - GOOOOOOOOOOOOOOOLLLLL! Perfektna akcija "orlića", koju je nakon dodavanja Pavlovskog uljepšao Mitrović, asistencijom sa lijeve strane u "srce" peterca, odakle je loptu u mrežu poslao Luković!

52' - Odlična kontrola lopte Pavlovskog, koji je driblao na sredini terena, pa dodao loptu do Lukovića, a on do Đurđevića. Nažalost, centarfor nije uspio da uputi udarac ka golu.

51' - Meč je nastavljen u istom maniru u kojem je proteklo prvo poluvrijeme. Borba, borba, borba...

POLUVRIJEME.

41' - Đurđević i Mitrović "razmrdali" su odbranu protivnika. Đurđević je brzo protrčao po lijevoj strani terena, ali nije uspio da proslijedi loptu do saigrača, kao što ni on nije uspio da se sa njom okrene oko čuvara. Azuni je sa druge strane pokušao, ali je Rajković lijepom paradom odbranio svoj gol.

39' - Lijep napad "orlova". Nekoliko puta do sada viđen na ovom Evropskom prvenstvu. Luković je dobro centrirao sa ljeve strane, ali Đurđević i Mitrović nisu uspjeli da upute udarac.

38' - Najbolja prilika za Francuze do sada. Srećom, propuštena. Azuni je dodao do Ikokoa, koji je iskoristio "razbijenost" zadnje linije "orlića", ali na ivici peterca nije bio spretan.

36' - Na tribinama su predsjednici oba fudbalska saveza. Na terenu još nema prilika. Drulović vidno napet.

33' - Mitrović šutira sa ivice kaznenog prostora. U okvir gola, ali i u golmana Benardoa.

32' - Ponovo pokušavaju Francuzi. Marsijal sa više od 20 metara šutira snažno i preko prečke.

28' - Period ofanzivnije igre Francuske. Laport nije precizno zahvatio loptu poslije kornera, pa ni Benzija, iz slobodnog udarca. "Orlići" vidno riješeni da napadaju brzim kontrama preko snažnog Aleksandra Mitrovića i njegovog partnera u napadu Uroša Đurđevića.

24' - Ništa se ne događa na terenu. Utisak je da su svi igrači još stegnuti zbog značaja utakmice.

19' - Benzija pokušava da sa 30 metara iznenadi Rajkovića, ali talentovani čuvar mreže mirno reaguje.

16' - "Orlići" su izveli već tri kornera. Ipak, još nema šanse poslije centaršuteva.

11' - Evo pokušaja i napadača Srbije. Aleksandar Mitrović šutirao je sa velike udaljenosti, ali Benardo nije imao razlog da reaguje.

8' - Prva prilika za Francusku. Benzija je "izbacio" petom Veljkovića, poslije čega Moreira nije precizno šutirao sa lijeve strane.

Zbog ranijih isključenja, nije zgoreg istaći da su organizatori pogodili državne himne obje reprezentacije. I "Bože pravde" i "Marseljezu".

MEČ JE POČEO!

Sastavi:

Glavni sudija: Aleksej Kulbakov (Bugarska). Pomoćnici: Dermot Brouton (Irska) I Leif Erik Opland (Norveška).

SRBIJA: Rajković - Golubović, Antić, Filipović, Veljković , Milinković - Savić, Pavlovski, Luković, Maksimović, Đurđević, Mitrović.

FRANCUSKA: Benardo - Ikoko, Konte, Hunu, Moreira, Laport, Azuni, Rabio, Benza, Martial, Žan.

Vrijeme je za finale! Reprezentacija Srbije do 19 godina igra u četvrtak uveče meč generacije!

Izabranici Ljubinka Drulovića imaju priliku da u duelu sa vršnjacima iz Francuske osvoje titulu šampiona Evrope.

Dvije selekcije su se već sastale na takmičenju u Litvaniji, u posljednjem meču prve faze. "Orlićima" pobjeda nije bila potrebna, ali su, ipak, osvojili bod spektakularnim golom Marka Pavlovskog iz slobodnog udarca.

Reprezentativci Srbije potom su u polufinalu na penale eliminisali Portugal i samim plasmanom obezbijedili istorijski uspjeh. Francuzi su do meča za trofej došli preko Španaca.

FInale se igra u Marijampolu, na 18 stepeni Celzijusa.

Francuske nade su devet puta igrale u finalu Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina. Sedam puta su podizale trofej, a posljednji put 2010.

Talentovani Srbi su u dresovima Jugoslavije učestvovali u šest finala i dva puta slavili uspjeh - 1951 i 1979. godine.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC