• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatni "Litvanci": Od kritika do hvalospjeva

Malo je onih koji su očekivali veliki uspjeh izabranika Ljubinka Drulovića. "Nismo htjeli da odgovaramo na niske udarce", kaže kapiten Pavlovski.

 Zlatni "Litvanci": Od kritika do hvalospjeva Izvor: MONDO

"Orlići" Ljubinka Drulovića su u prethodnih mjesec i po bukvalno prošli put od trnja do zvijezda.

Početkom juna su jedva izborili plasman na Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina, na kvalifikacionom turniru u Beogradu. Prvenstveno zaslugom Slovaka.

Iako posljednjeplasirani, oni su u završnom meču 11. juna, na stadionu Obilića, pobijedili 2:0 "viđenog" putnika u Litvaniju, selekciju Švajcarske.

Mladi Srbi su istovremeno na stadionu Srema u Jakovu odigrali neriješeno sa Irskom. Bez obzira na taj rezultat, poraz direktnog konkurenta za plasman označio je i početak velikih, evropskih snova "orlića".

Ostvarili su ih u četvrtak uveče, golom Andrije Lukovića na asistenciju Aleksandra Mitrovića u finalu Evropskog prvenstva protiv Francuske.

Strijelac odlučujućeg gola dobro je zapamtio kako su njegovi saigrači i on obezbijedili kartu za Litvaniju.

"Pričali su da smo možda prošli srećno, ali smo i u tim utakmicama bili bolji. Igrači 94' godište su veliki talenti. Mnogo se klubova već raspituje za nas", izjavio je Luković poslije pobjede nad "trikolorima".

Iako će 24. oktobra proslaviti 19. rođendan, već je stigao da ostvari snove.

"Sa 18 godina sam postao evropski šampion. Zbog toga sam 13 godina trenirao fudbal i to je ono što sam oduvijek htio, zbog čega se i bavim fudbalom. Tek predstoje dani slavlja, ali to su neki prvi utisci. Zaista smo velika grupa, drugari i to nas je iznijelo do titule".

I njegov kapiten Marko Pavlovski dobro pamti način na koji su "orlići" ispraćeni u Litvaniju.

"Ponosan sam i na stručni štab i na momke. Bili smo mnogo osporavana generacija. Nismo htjeli da se spuštamo na nivo onih koji su nas kritikovali, ostvarili smo san", rekao je on.

Kreativni vezista priznaje da još nije svjestan uspjeha, kao ni bilo ko u ekipi.

"Ovo je san svakog mladog igrača, da osvoji Evropsko prvenstvo. Tek kad prespavamo shvatićemo šta smo uradili. Ne znam kako da opišem osjećaj. Još nisam stigao da zahvalim svima..."

"Ipak, euforija nas neće ponijeti. Ostaćemo svi na zemlji, nećemo se uzdići i igraćemo fudbal. Kao što nam selektor non stop govori, da uživamo u igri. Očekivanja su velika i pokušaćemo da ih opravdamo", podvukao je on.

Iako kapitenska traka stoji oko ruke Pavlovskog, lider šampionske generacije "orlića" je Aleksandar Mitrović. Skupocjeni i supertalentovani centarfor predvodio je ekipu od prve do posljednje utakmice.

"Tek kada dođemo u Srbiju vidjećemo šta smo sve uradili. Mislim da smo svih pet utakmica odigrali fenomenalno i zasluženo osvojili. Mislim da je moglo da bude i više golova. Igrao sam za ekipu i odradio sve što je šef tražio od mene, tako da sam zadovoljan svojim partijama. Čast mi je što sam dio ove generacije", rekao je on na aerodromu.

Mitrović zna da su poslije loše odigranih kvalifikacija mnogi omalovažavali "orliće", ali...

"Kada smo već došli rekli smo - 'Zašto ne bismo uzeli trofej?' Mislim da smo dali impuls srpskom fudbalu, koji je stagnirao do sada. Nadam se da će biti bolje", poručio je on.

Još jednom se podsjetite i zapamtite ko su novi šampioni Evrope. Nadamo se, i svijetla budućnost srpskog fudbala.

GOLMANI: Predrag Rajković (Jagodina), Stefan Čupić (OFK Beograd)

ODBRANA: Petar Golubović (OFK Beograd), Slobodan Urošević (Rad), Nikola Antić (Rad), Aleksandar Filipović (Jagodina), Miloš Veljković (Totenhem).

SREDINA: Sergej Milinković (Vojvodina), Dejan Meleg (Vojvodina), Marko Pavlovski (OFK Beograd), Andrija Luković (Rad), Mijat Gaćinović (Vojvodina), Milan Vojvodić (Spartak Subotica), Nemanja Maksimović (Bez kluba).

NAPAD: Ognjen Ožegović (Crvena zvezda), Uroš Đurđević (Rad), Aleksandar Mitrović (Partizan), Aleksandar Čavrić (OFK Beograd).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC