• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Titula "orlića" dokaz Zvezdinih grešaka

Crvena zvezda imala je u zlatnoj "litvanskoj" generaciji samo jednog igrača, a mogla je bar još četvoricu. To je posebno primijetio Petar Golubović.

  Titula "orlića" dokaz Zvezdinih grešaka Izvor: MONDO

Uspjeh reprezentacije Srbije do 19 godina na Evropskom prvenstvu razjasnio je nekoliko stvari - da je Aleksandar Mitrović vjerovatno najbolji centarfor na kontinentu u svom uzrastu, da je Predrag Rajković među najboljim golmanima, da je pred selektorom Drulovićem i velika trenerska karijera...

Takođe, mogli smo da vidimo i da na svakoj poziciji u timu Srbija ima bar po jednog igrača sa kim će moći da računa na velike uspjehe i pobjede. Uspjehe sigurno veće od onih koje su sadašnji i bivši "orlovi " postizali...

Isto tako, pogledom na listu timova u kojima igraju naši U-19 reprezentativci, otklanja se dilema oko imena klubova koji u nadolazećim generacijama imaju ogroman kapital.

Brojke jasno govore da u "zlatnoj " generaciji Rad (Antić, Urošević, Luković, Đurđević) i OFK Beograd (Čupić, Golubović, Pavlovski, Čavrić) imaju po četiri predstavnika, Vojvodina (Milinković - Savić, Gaćinović) i Jagodina (Rajković, Filipović) po dva , a po jednog Ajaks (Meleg), Totenhem (Veljković), Spartak Subotica (Vojvodić), Partizan (Mitrović) i Crvena zvezda (Ožegović).

Nemanja Maksimović od odlaska iz Zvezde nema klub.

Iako će se navijači "vječitih" odmah setiti argumenta da Vukan Savićević i Nikola Ninković nisu igrali u Litvaniji (Lazar Marković uveliko trese mreže u Portugalu), to neće promijeniti činjenicu da na Banjici i Karaburmi sada zadovoljnije od "vječitih" trljaju šake, koje širom kontinenta još bride od aplaudiranja "orlićima".

Izabranici Ljubinka Drulovića probudili su vjeru javnosti u srpski fudbal u danima (već uobičajenih) poraza najvećih domaćih klubova na evro-sceni, a jedan od najkonstantnijih igrača koje je selektor odveo na Evropsko prvenstvo bio je desni bek OFK Beograda Petar Golubović.

Jedan od 16 najvećih talenata svijeta u Najkovom izboru bio je dvostruki asistent i potvrdio svoje fudbalsko znanje, koje je većina trenera odavno vidjela.

"Mislim da sam dobro odigrao prvenstvo. Zadovoljan sam, mada znam da uvijek može bolje. Sad mi predstoji još rada u OFK Beogradu i dodatno dokazivanje", izjavio je Golubović za MONDO na Omladinskom stadionu.

Mladi defanzivac odigrao je prošle polusezone devet utakmica za seniorski tim "romantičara". Dovoljno dobro da mu Drulović povjeri poziciju kraj desne aut linije.

"Cijelo prvenstvo smo odigrali u jakom ritmu. Svaku utakmicu, uključujući i finale, poslije kojeg uopšte nismo bili svjesni da smo šampioni Evrope. Shvatili smo tu utakmicu kao normalnu i tako je bilo dok nismo doputovali u Beograd. Tek tada smo vidjeli da je zavladala euforija, da su ljudi slavili po kafićima, ulicama...".

Snažan kao štoper, često je promjenama pozicija zbunjivao gledaoce utakmica seniora i omladinaca OFK Beograda.

Primjera radi, u nedelji uoči revanša polufinala Kupa protiv Vojvodine igrao je desnog beka (prijateljski meč protiv Borca iz Banjaluke), pa zadnjeg veznog (u omladinskoj konkurenciji, kada je čak i postigao gol protiv kraljevačke Sloge), pa štopera, protiv "lala", u direktnim duelima sa Abubakarom Oumaruom .

"Zanimljivo je to (osmijeh). Igrao sam desnog beka dve, tri godine, poslije čega sam godinu i po igrao štopera... Mogu i tu da nastupim, mada mi je prirodna pozicija desni bek. Sve sam to prošao u Omladinskoj školi Crvene zvezde", spomenuo je ime bivšeg kluba, sa neskrivenim emocijama.

Petar Golubović jedan je od igrača koji nisu prošli selekciju na "Marakani" i koji su bili primorani da karijeru grade u drugim sredinama.

"Najviše mi je žao zbog te Zvezdine filozofije", počeo je priču, pa zastao, vidljivo birajući riječi.

"Na primjer, Maksimović, Đurđević, Luković i ja (članovi prve postave 'orlića'), svi smo mi bili Zvezdina djeca. Taj klub bi sada sa nama, uz još neke koji su otišli, poput Đorđa Despotovića (Lokeren), Gorana Čaušića (Eskišehirspor), Ivana Rogača (Rad) i još nekih, igrao Evropu i svake godine imao veći budžet nego sada", dodao je Golubović.

Dokle može OFK Beograd sljedeće sezone?

"Sa ovako mladim timom sigurno će faliti iskustva, ali ako ostanemo duže zajedno možemo da napravimo dobre rezultate. Sigurno je samo to da neće faliti borbenosti i motivacije. Željni smo dokazivanja i to će biti naša najveća prijetnja svim klubovima".

Upitan da li je u kontaktu sa bivšim saigračima, rekao je da su mu u Zvezdi ostali dobri drugovi Vukan Savićević i Stefan Čikić i da su odmah poslije finala poslali čestitke na njegov broj.

"Tada je takva Uprava bila u klubu. Tako su razmišljali i u tom momentu im nismo trebali, nismo im bili preči od drugih. Ipak, kada smo otišli dokazali smo kvalitet. Bar smo dokazali da smo kvalitetniji od polovine onih koji sada igraju tamo ili od onih za koje su mislili da su vredniji od nas", objasnio je talentovani igrač i sažeo poruku u rečenicu:

"Sada dokazujemo da su oni pogriješili".

Veliki broj "zlatnih" talenata ponovo će od sljedeće nedelje zagrati takmičarske utakmice u Jelen Superligi. Da li će među njima biti i Golubović ili postoji šansa da već sada promijeni sredinu?

"Ne, u OFK Beogradu sam. Za sada sam tu i razmišljam samo o klubu za koji igram. Dobili smo nekoliko dana odmora, ali sam ionako odmoran. Iako smo osvojili Evropsko prvenstvo skupićemo snagu da što prije nastavimo da radimo... ".

Uspjeh u Litvaniji daće dodatni motiv svakom od Drulovićevih izabranika.

Gdje bi volei da nastaviš karijeru?

"Vidim sebe u Engleskoj ili Njemačkoj. Navijam za Mančester junajted, zbog Nemanje Vidića. A i sviđa mi se tamošnji stil. To me ne opterećuje, gdje bude pravo mjesto za mene i moj napredak tamo ću otići".

"Svako od nas koji smo igrali u Litvaniji nosiće taj 'pečat'. Kada god neko bude pročitao ime i prezime nekoga od nas, znaće da se radi o evropskom prvaku i to će biti velika odskočna daska".

Trener OFK Beograda Zoran Milinković dozvolio je svojim "Litvancima" da odmore do prvih dana naredne nedelje, kada će se ponovo pridružiti saigračima u plavo-bijeloj opremi...

Kao šampioni Evrope.

"Super zvuči... Odlično je za CV", dodao je uz osmijeh Golubović.

(Mladen Šolak, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC