• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superligaši traže reprogram dugova

Zajednica klubova Jelen Superlige obratila se vlastima u ime svih sportskih klubova koji duguju novac za porez.

 Superligaši traže reprogram dugova Izvor: MONDO

Predsjednik Zajednice superligaša Dragoljub Lekić potpisao je pismo (molbu) Ministarstvu omladine i sporta, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsjedniku Aleksandru Vučiću, da "s obzirom na cjelokupnu finansijsku situaciju u sportskim organizacijama, a posebno u fudbalskim, razmotre mogućnost da se preko nadležnih institucija Republike Srbije, u što kraćem roku, donese uredba po kojoj bi se sportskim klubovima omogućilo da svoja poreska dugovanja izmire kroz reprogram na iznos glavnog duga u periodu od 24 meseca, uz otpis kamate koja predstavlja izuzetno visoku stavku u zaduženju klubova".

Zajednica se, dakle, nije ograničila na probleme učesnika elitnog fudbalskog društva, već je imala u vidu i dužnike iz drugih sportova, među kojima je najzvučnije ime, svakako, košarkaški klub Partizan.

"Kao što nam je svima poznato, u posljednjih dvadesetak godina su u značajnoj mjeri promijenjene i privredne i društvene okolnosti. Zakonska regulativa je na adekvatan način ispratila promjene u svim segmentima privrede i društva, osim u sportu", stoji dalje u pismu.

"Sport se našao u potpuno promijenjenom ambijentu, čije promjene nisu ispraćene kroz nova sistemska rješenja, što je dovelo do izuzetno teške situacije u svim sportskim organizacijama u Srbiji. Do danas nije definisana vlasnička struktura u klubovima, a iz toga proističe da nije ni definisano ko je u obavezi da obezbijedi finansiranje profesionalnih sportskih klubova (niko ne želi da investira ako nema pravo da ostvari određeni interes). Dok se ne dođe do pravih sistemskih rješenja, klubovi se snalaze na razne načine da prežive, ali realno sagledavajući situaciju - sportskim klubovima prijeti gašenje".

Zajednica superligaša ističe da se porez državi mora platiti, ali, ipak, traži "malo razumijevanja", što konkretno znači...

"Da se otpišu kamate, koje predstavljaju veliki dio ukupnog zaduženja, a da glavni dug sportske organizacije plate u roku od 24 mjeseca, kako je i predviđeno zakonom o reprogramu poreskog duga".

"S obzirom na to da je naš Ustav definisao sport kao djelatnost od posebnog interesa za državu, nadamo se da ćete pozitivno odgovoriti na našu inicijativu i pronaći rješenje da se pomogne sportskim klubovima i tako omogućiti njihov opstanak i razvoj".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC