• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Monako urgentno prodaje Falkaa?

Liga 1 insistira da se Monako preseli iz Kneževine i uđe u regularni poreski sistem Francuske, što bi ovaj skupi tim učinio nesnosno skupim.

 Monako urgentno prodaje Falkaa? Izvor: MONDO

Apokaliptične vijesti u madridskoj "Marki":

"Monako je stavio Radamela Falkaa na transfer listu mjesec i po dana nakon što je za njega platio 61 milion evra Atletiko Madridu!?"

Ove malo vjerovatne tvrdnje, "Marka" iznosi pozivajući se na izvore bliske igraču, a potom nudi i objašnjenje koje bi zaista "moglo da pije vodu".

Naime, i prije nego što je Monako napravio "Drim tim", znalo se da će francuska Liga 1 pokušati da napravi fer odnos između "kneževa" iz Monte Karla i ostatka konkurencije, a on nikako nije fer trenutno. Zbog povoljnih uslova poslovanja i odsustva poreza na dohodak, Kneževina Monako je dom mnogih svjetskih milionera, naročito sportista (primjer Novaka Đokovića).

Francuska, međutim, ima rigoroznu poresku politiku i u toj zemlji poslodavac državi plaća 75 odsto plate zaposlenog na ime socijalnog, penzionog, zdravstvenog osiguranja i ostalih nameta.

Šta to znači za vlasnika fudbalskog kluba? Ako imate platu od 100.000 evra u Monaku, ona klub "košta" približno 100.000 evra. Ako imate platu od 100.000 evra u bilo kom drugom klubu u Ligu 1, ona klub "košta" 175.000 evra.

Zbog toga, a Liga 1 ne može da promijeni poresku politiku Kneževini Monako koja je takva decenijama, sve je veća mogućnost da Fudbalskom klubu Monako bude naređeno da se prijavi bilo gdje van granica Kneževine i da bude u obavezi da plaća isti porez kao i konkurenti.

Ovaj slučaj samo je ubrzao i iziritirao ruski milioner Dmitrij Ribolovljev, koji je od prošlosezonskog drugoligaša Monaka napravio "alu" od tima, u koju je uložio stotine miliona evra za mjesec dana. Pored Falkaa, doveo je Džejmsa Rodrigeza, Žoaa Mutinja, Rikarda Karvalja, Erika Abidala, Žeremija Tulalana, itd.

Cijela priča ima logike, ali gotovo je nevjerovatno da će se moguća rasprodaja u Monaku u strahu od selidbe u "skuplje" krajeve dogoditi ovog ljeta. Jednostavno, Liga 1 je već počela i bar do 2014. ne bi trebalo očekivati da će "kneževi" biti stavljani pred ultimatum.

Do tada, "Marka" će moći da objavljuje i detalje prema kojima recimo Falkao može da bude kupljen za 75 miliona evra i da će, "Markin" mezimac, Real Madrid biti favorit da potpiše nevjerovatnog Kolumbijca, koji je do skoro oduševljavao navijače manje poznatog kluba iz prestonice, Atletika.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Michael Regan)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC