• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIMERA: Real Madrid, Barselona ili možda...

Ovog vikenda počinje 83. šampionat Španije u fudbalu, popularna La Liga, odnosno Primera.

 PRIMERA: Real Madrid, Barselona ili možda... Izvor: MONDO

Da li će se i ove godine sve svesti na trku Reala i Barselone ili će kao rijetko kada u posljednjih 30 godina u borbu za šampionsku titulu moći da se ozbiljno umiješa i neki treći klub?

Ruku na srce, Atletiko Madrid je prošle sezone dugo bio ispred Reala, ali je konstantno imao dovoljno bodova zaostatka za superiornom Barselonom da nijednog trenutka nije moglo da se govori o pravoj borbi za titulu.

Od sezone 1983-84, kada je drugu uzastopnu titulu osvojio Atletik Bilbao, a prije toga dva puta zaredom šampion bio Real Sosijedad, počelo je decenijsko nadigravanje dva kluba: Real Madrida i Barselone, koje su povremeno, gotovo incidentno, prekidali klubovi poput Atletiko Madrida (1995-96), Deportiva La Korunje (1999-2000) i Valensije (2001/02 i 2003/04).

Dakle, samo četiri puta u posljednjih 29 godina prvak Španije nisu bili Real ili Barselona.

Iako Barsa dominira u posljednjih pet sezona sa četiri titule prvaka, Real i dalje ima značajnu prednost od deset titula. Madriđani imaju 32, Barsa 22, Atletiko Madrid devet, Atletik Bilbao osam, Valensija šest, Sosijedad dvije, po jednu Deportivo, Sevilja i Betis.

I Real i Barselona u novu sezonu ulaze sa novim trenerima, ali ne toliko promijenjenim sastavima. Žoze Murinjo rastao se sa Madriđanima poslije tri neuspješne sezone u prestonici, tokom kojih je osvojio jednu titulu prvaka, Kup i Superkup Španije. Barsa nije planirala da promijeni trenera, ali je od Tita Vilanove jača bila bolest.

On se i prije dolaska na klupu kluba iz Katalonije, gdje je naslijedio najtrofejnijeg ikada Pepa Gvardiolu, borio sa rakom, a poslije operacije bolest mu se vratila u jeku sezone 2013/14. Zbog toga, u dva navrata morao je da boravi u Njujorku na rehabilitaciji, pa su ekipu vodili njegovi pomoćnici a on s njima komunicirao preko "Skajpa".

Srećom, 18 bodova prednosti nad Realom sakupljenih tokom jeseni bilo je dovoljno za Barsu da uzme titulu, ali se Vilanovino odsustvo debelo osvetilo Barsi u polufinalu Lige šampiona kada je Bajern bio bolji ukupnim rezultatom 7:0.

Murinja je naslijedio trofejni Karlo Anćeloti, a Vilanovi Evropljanima malo poznati Južnoamerikanac Herardo "Tata" Martino.

Ko će se bolje snaći, vidjeće se uskoro. Kladionice veće šanse daju Realu, koji je doveo dva skupa pojačanja, Iska i Iljaramendija. Obojicu su u Madridu platili 30 miliona evra. Barsleona nije mnogo kupovala, ali je debelo platila to jedno pojačanje. Stigao je Nejmar za 57 miliona evra.

Ostali su, pod dejstvom ekonomske krize u Španiji, uglavnom slabiji nego što su bili, pa je tako Valensija izgubila reprezentativca Roberta Soldada, Sevilja napadača Alvara Negreda, a Aletiko ostao bez fantastičnog Radamela Falkaa, kojeg će pokušati da odmijeni veteran iz Barse David Vilja.

Veće šanse od ostalih, ali svakako male, da ugroze "vječite" u šampionskoj trci imaju Atletiko i Valensija, koju je preuzeo srpski stručnjak Miroslav Đukić. On je tokom pripremnog perioda ovog ljeta nagovijestio da će sa klubom u čijem se dresu proslavio kao igrač možda činiti čuda ove sezone.

Mada, nekad ni čuda nisu dovoljna da se pobijede giganti - Real Madrid i Barselona.

Od srpskih fudbalera, ako ne bude promjena do 31. avgusta, u Primeri će igrati Aleksandar Pantić (Viljareal), Miroslav Stevanović (Elče) i Antonio Rukavina (Valjadolid).

Najmanje je mijenjao Sosijedad. Otišao je Iljaramendi u Real, a došli Haris Seferović iz Fiorentine i Granero iz Kvins Park Rendžersa. Sevilja je, poređenja radi, promijenila "pola tima". Otišlo je 14 igrača, a došlo njih 11.

PAROVI PRVOG KOLA:

U subotu:

Sosijedad - Hetafe 19
Valjadolid - Bilbao 21
Valensija - Malga 23

U nedjelju:

Barselona - Levante 19
Osasuna - Granada 21
Real Madrid - Betis 21
Sevilja - Atletiko 23

U ponedjeljak:

Rajo - Elče 20
Almerija - Viljareal 22
Selta - Espanjol 22

(N. Janković - MONDO, foto: Guliver/Getty Images/David Ramos)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC