• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će na megdan Hrvatima?

  Ko će na megdan Hrvatima? Izvor: MONDO

Iako Srbija ima samo teoretsku šansu da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, utakmica sa Hrvatskom u 8. kolu kvalifikacione Grupe A nosi poseban značaj.

Dueli sa "vatrenima" uvijek su od velike važnosti, a ovaj u petak na stadionu Crvene zvezde (20.45), mogao bi da bude konačan test za selektora Sinišu Mihajlovića i njegov značajno podmlađeni tim.

Igrači su u ponedjeljak po dolasku na okupljanje u Sportski centara FSS u Staroj Pazovi došli motivisani da pokažu da vrijede.

"Napredujemo iz utakmice u utakmicu. Ova reprezentacija je počela kvalifikacije kao jedan tim, a sada smo drugačiji - igramo mnogo bolje, kvalitetnije... Pobjeda protiv Hrvatske bila bi najvažnija pobjeda ove generacije", rekao je kapiten Branislav Ivanović.

Svjestan važnosti meča, Mihajlović je riješio nesuglasice sa Nemanjom Matićem i vezistu Benfike vratio u tim, u kojem nema do sada redovno pozivanih Aleksandra Ignjovskog i Marka Šćepovića.

U kratkoj analizi učinka tokom proteklog vikenda MONDO vam predstavlja 25 igrača koje je Siniša Mihajlović pozvao za utakmicu sa Hrvatskom.

Golmani:

Vladimir Stojković (Partizan) - Iskusni čuvar mreže u četvrtak je tri puta savladan od igrača Tuna, a u nedjelju jednom, kada je desni bek Rada Vladimir Rodić odlično šutirao u 53. minutu za 1:1. Taj pogodak, ipak, nije uticao na pobjedu Partizana koji je do kraja postigao još dva pogotka.
Stojković je tokom ljeta bio pred odlaskom iz Partizana, ali se poslije propalog transfera u Tursku i povrede Milana Lukača vratio na gol crno-bijelih. Nema dileme da će on biti prvi izbor Siniše Mihajlovića za meč u petak.

Damir Kahriman (Tavrija) - Njegova Tavrija se poslije osam kola nalazi na začelju ukrajinskog prvenstva, ali je prošlog petka ostvarila prvu pobjedu u sezoni. Kahriman je jednom savladan, iz penala, za ukupnih 3:1 protiv Metalurha iz Zaporožja.
Bivši golman Vojvodine, Javora, Rada... branio je skoro cijelu prijateljsku utakmicu protiv Kolumbije u Barseloni, gdje se vidjelo da posjeduje kvalitet, ali mu nedostaje sigurnost.

Branimir Aleksić (Spartak Subotica) - Subotičani su u subotu poraženi na svom terenu od Javora. Aleksić je dva puta savladan (u 6. i 66. minutu).
Mladi golman je redovan na okupljanjima "orlova", ali još čeka svoju šansu.



Odbrana:

Antonio Rukavina (Valjadolid) - Valjadolid je u subotu kao domaćin pobijedio Hetafe 1:0, a Rukavina je cijeli meč proveo na terenu. Na startu Primere ove sezone odigrao je svih 270 minuta za svoj tim.

Branislav Ivanović (Čelsi) - Kapiten "orlova" je u petak igrao Superkup Evrope u kojem je Čelsi poslije sjajne utakmice i penala poražen od Bajern Minhena. Nakon produžetaka bilo je 2:2, a Ivanović nije šutirao sa bijele tačke.
S obzirom da je utakmica u Pragu igrana u petak, Ivanović je odmoran doputovao u Beograd.

Neven Subotić (Borusija Dortmund) - Veliku borbu defanzivci Borusije, prije svih Subotić i Humels, vodili su u nedjelju sa igračima Ajntrahta. "Milioneri" su uspjeli da pobijede 2:1 golovima Henriha Mikitarijana, ali je taj meč sigurno izmorio sve u ekipi Jirgena Klopa, pa tako i srpskog štopera.
Vidjećemo da li će mu Mihajlović ukazati povjerenje.

Milan Biševac (Lion) - Ekipa Liona iza sebe ima četiri uzastopna poraza (dva u prvenstvu Francuske i dva od Real Sosijedada u posljednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona). Biševac je u subotu odigrao cijeli meč protiv Evijana, ali je nekadašnji šampion izgubio 2:1 i poslije četiri kola nalazi se na osmom mjestu Lige jedan.
Vjerovatno će odluka o drugom štoperu protiv Hrvatske biti donijeta između njega i Subotića.

Matija Nastasić (Mančester siti) - U odsustvu kapitena Vinsenta Kompanija, mladi štoper ima veliku odgovornost u timu Mančester sitija. Zajedno sa Džoleonom Leskotom uspio je u subotu da zaustavi nalete igrača Hala a, bez pretjerivanja, odigrao je bolje od znatno iskusnijeg saigrača.
Vidi se da se oporavio od povrede članka i očekuje se da Nastasić bude u timu u petak.

Nikola Maksimović (Torino) - Nikola Maksimović je ovog ljeta stigao u Torino, poslije burnih godinu i po dana u Crvenoj zvezdi, ali u prva dva kola Serije A nije dobio priliku da debituje.
Njegovo pozivanje u nacionalni tim predstavlja misteriju.

Aleksandar Kolarov (Mančester siti) - Poput Nastasića i Kolarov je odigrao cijeli meč protv Hala.
Iako je bio direktan krivac za prvi gol Hrvata u Zagrebu, Kolarov će se gotovo sigurno naći u startnoj postavi u petak.

Nenad Tomović (Fiorentina) - U prvom kolu protiv Katanije nije ulazio u igru, dok je u nedjelju proveo svih 90 minuta na terenu u duelu sa Đenovom (5:2). Nije kriv ni kod jednog od dva pogotka domaćeg tima. Kod prvog se akcija odvijala daleko od njega, dok je drugi postignut iz penala, koji on nije skrivio.
Tomović će vjerovatno meč početi na klupi.



Sredina:

Nemanja Matić (Benfika) - Ime o kojem bruji cijela srpska, ali i hrvatska fudbalska javnost. Mi smo priželjkivali, a Hrvati se pribojavali da će vezista Benfike izgladiti odnose sa Mihajlovićem i ponovo biti pozvan u nacionalni tim. To se dogodilo, a Matić kaže da mu ne smeta pritisak.
U subotu je odigrao cijeli derbi Lisabona protiv Sportinga, koji je završen 1:1.

Ivan Radovanović (Kjevo) - Kjevo je u subotu kao domaćin izgubio od Napolija 2:4, a Radovanović je igrao do 81. minuta. Imao je jedan dobar udarac sa distance, kada je Rejna kratko odbio loptu, a Siril Tereu šutirao preko praznog gola.
Radovanović je počeo meč u Zagrebu, a da li će i u petak, vidjećemo.

Ljubomir Fejsa (Benfika) - Na krilima prelaska iz Olimpijakosa u Benfiku, Fejsa je stigao u Beograd. Ipak, ove sezone je odigrao samo jedan meč, 19. avgusta u prvom kolu Grčke, pa je pitanje koliko je spreman.

Luka Milivojević (Anderleht) - Doskorašnji vezista Crvene zvezde odlično se snašao u Anderlehtu. Stekao je mjesto startera, a u nedjelju je asistencijom omogućio svom timu da povede 1:0 protiv Zulte Varegema. Ipak, šampion Belgije je poražen 4:3 u tom duelu.

Radoslav Petrović (Genčlerbirligi) - Petrović ove sezone nema zapaženu minutažu u Genčleru. Odigrao je samo posljednjih 20 minuta utakmice 2. kola (23. avgusta), u kojoj je njegov klub pobijedio Akhisar 3:0. U porazima od Rizespora i Karabukspora nije ga bilo ni među rezervama.

Zoran Tošić (CSKA) - Moskovljani su u petak na svom terenu pobijedili Amkar 2:1, a Tošić je igrao do 78. minuta. Zamijenjen je odmah poslije drugog gola, kojim je CSKA poveo. U četiri utakmice koliko je igrao ove sezone za vodeći tim ruske Premijer lige, samo jednom je bio starter, upravo u petak.

Nenad Krstičić (Sampdorija) - Vezista Sampdorije odigrao je svih 180 minuta za klub iz Đenove ove sezone i možda bi njegov nastup u petak mogao da bude jedno od tajnih oružja Siniše Mihajlovića. Vidjećemo... "Dorija" je u nedjelju odigrala 2:2 sa Bolonjom u gostima, dok je u prvom kolu kao domaćin poražena od Juventusa 0:1.

Dušan Basta (Udineze) - Desnokrilni fudbaler Udinezea u finišu prelaznog roka dovodio se u vezu sa Juventusom. Pominjalo se da će preći u Torino ako klub iz Udina ne ostvari plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Niti je Udineze uspio da prođe Slovan Liberec, niti je Basta prešao u Juventus, ali sama činjenica da se njegovo ime vezuje za šampiona Italije predstavlja pokazatelj da se Basta već neko vrijeme nalazi u odličnoj formi.
U nedjelju je igrao za svoj tim do 84. minuta u pobjedi protiv Parme 3:1.

Dušan Tadić (Tvente) - Ofanzivni vezista Tventea prošle sezone je bio jedan od najboljih asistenata u Evropi, a u istom ritmu nastavio je i ovu. Već četiri puta uposlio je saigrače koji su dali gol, a dva puta je i sam pogodio mrežu, doduše, iz penala.
U Zagrebu nije dobio priliku od prvog minuta, već tek od 57, ali bi u Beogradu to moglo da se promijeni.



Napad:

Filip Đuričić (Benfika) - Đuričić još nije odigrao cijeli meč za Benfiku (jednom je ušao sa klupe, jednom je zamijenjen na poluvremenu, dok protiv Sportinga nije ulazio u igru), ali neke prethodne partije, posebno u dresu Herenvena prošle sezone daju mu određeni kredit.
To pokazuje "bronzana kopačka" FS Holandije, nagrada kao trećem najboljem fudbaleru prošle sezone u toj zemlji. Đuričić je zbog tog priznanja morao da otputuje iz Lisabona u Holandiju, pa je dobio dozvolu selektora da se "orlovima" priključi dan kasnije, u utorak.

Lazar Marković (Benfika) - Povratak Markeca poslije povrede obradovao je mnoge, a čini se najviše Sinišu Mihajlovića. Mladi fudbaler nalazi se u dobroj formi, što je potvrdio fantastičnim golom u lisabonskom derbiju Benfike i Sportinga, kojim je u subotu donio bod svom timu (1:1).

Miralem Sulejmani (Benfika) - Najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji Ajaksa nema uspješnu sezonu iza sebe, a na startu ove još se bori za mjesto u ekipi Benfike. Dva puta je ulazio sa klupe u finišu mečeva, dok u subotu nije dobio šansu protiv Sportinga.

Aleksandar Mitorvić (Anderleht) - Supertalentovani napadač Anderlehta tek što je stigao iz Partizana pokazao je da klub iz Brisela nije pogriješio u procjeni da ga angažuje. Ušao je u drugom poluvremenu nedjeljne utakmice sa Zulte Varegemom i dva puta asistirao saigračima za pogodak. I sam je imao nekoliko šansi, ali nije uspio da debituje golom, pa je Anderleht poražen 3:4.
Dodatan motiv Mitroviću sigurno predstavlja i nedavno osvojena zlatna medalja na Evropskom prvenstvu za juniore.

Filip Đorđević (Nant) - Prošle sezone najbolji strijelac Nanta u drugoligaškom rangu dobro je počeo i takmičenje u Ligi jedan. U prvom kolu bio je strijelac vodećeg gola u pobjedi protiv Bastije (2:0), ali je onda pao, zajedno sa cijelim timom. Uslijedila su dva poraza i remi, a Đorđević nije nastavio da pogađa.
U Zagrebu je u 9. minutu zamijenio povrijeđenog Marka Šćepovića, ali teško da će u petak dobiti šansu pored "zahuktalog" Mitrovića.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC