• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Junajted najveći gubitnik?

Da li je šampion Engleske najveći "luzer" ovog prelaznog roka, jer nije doveo Hereru i Koentraa? Ali, doveden je Felaini, ostao je Runi.

 Da li je Junajted najveći gubitnik? Izvor: MONDO

Premijerligaški klubovi ovog ljeta potrošili su rekordnih 744 miliona evra u prelaznom roku! Od toga 270 miliona evra zajedno su potrošili Mančester junajted, Mančester siti, Arsenal i Čelsi.

Da li su zadovoljni?

Najzadovoljniji može da bude Čelsi. Potrošio je 60-ak miliona evra na dvojicu igrača - Vilijana iz Anžija i Andrea Šurlea iz Bajera iz Leverkuzena. Bez obeštećenja doveo je i napadača Samjuela Etoa. Zadržana je okosnica ekipe, što znači Petr Čeh, Ešli Kol, Bane Ivanović, Džon Teri, David Luiz, Ramires, Frenk Lampard, Fernando Tores, Oskar, Eden Azar...

Naravno, ne treba zaboraviti da je vratio "Specijalnog" - trenera Žozea Murinja.

Htio je Čelsi i Vejna Runija, ali je u više navrata odbijen, pa se u posljednji čas okrenuo ka Istoku. Samjuel Eto je došao bez obeštećenja. Nije loše.

Londonski klub je pozajmio Romelua Lukakua Evertonu, Viktora Mouzesa Liverpulu, Marka Marina je pozajmio Sevilji, Oriola Romeua Valensiji, a Kristijana Kuevasa holandskom Viteseu.

Liverpul, takođe, može da bude zadovoljan. Gotovo da je na nuli u ovom prelaznom roku, jer je "uvalio" Endija Kerola Vest Hemu, a kupio je Špance - Aspasa i Luisa Alberta (osam miliona evra), golmana Simona Minjolea (desetak miliona evra), Portugalca Tijaga Ljorija, Francuza Alija Sisokoa, Kolo Ture je došao iz Mančester sitija bez obeštećenja, a dobio je na pozajmicu Mouzesa iz Čelsija...

I što je najvažnije - Luis Suarez je ostao u Liverpulu.

Arsenal je posljednjeg dana prelaznog roka doveo Mesuta Ozila iz Real Madrida za 50 miliona evra, čime je on postao najskuplje plaćeni njemački fudbaler svih vremena.

Ali, navijači nisu sasvim zadovoljni. S obzirom na to da je Arsenal ciljao još neke igrače ovog ljeta, dovođenje Ozila, vjerovatno, neće smiriti navijače Arsenala koji su poslije šokantnog poraza na startu Premijer lige od Aston Vile (1:3), uzvikivali Arsenu Vengeru: "Kupuj, kupuj, kupuj!". U tom trenutku, a bio je finiš prelaznog roka, Arsenal je kupio samo jednog igrača - 18-godišnjeg Francuza Jaja Sanoga.

Zato i ne čudi saopštenje koje je objavio Fond navijača Arsenala koji ima akcije u klubu (tačnije, vlasnici su 4,5 odsto akcija kluba): "Pozdravljamo dovođenje igrača svjetske klase kakav je Mesut Ozil. Ali, isto tako je frustrirajuće da je još jedan prelazni rok završen, a da je potrošeno tek 50 miliona evra. A šta je sa ostatkom novca? Htjeli smo da vidimo kako se novac troši na igrače koji bi doprinijeli jačanju tima.

Arsenal je ovog ljeta želio i Vejna Runija (baš kao i Čelsi), Gonzala Iguaina (otišao iz Real Madrida u Napoli), Luisa Suareza (iz Liverpula)... Napadač Demba Ba je bio na pregledima u Arsenalu, ali je ostao na Stamford bridžu...

Rame uz rame sa Arsenalom je i Mančester junajted, možda i najveći gubitnik u ovom prelaznom roku. Mada, ovu ocjenu treba uzeti sa debelom rezervom.

Posljednjeg dana prelaznog roka Junajted je ugrabio Maruana Felainija iz Evertona, a malo je nedostajalo da i njega propusti. Doveden je i Giljermo Varela iz Penjarola. Ostao je Junajted bez veziste Atletik Bilbaa Andera Erere, cijelo ljeto je jurio Seska Fabregasa, a u utorak je otkriveno i da je želio da dovede Fabija Koentraa, beka Real Madrida, ali ni u tome nije uspio.

Navijači Junajteda, prije svega, treba da budu zadovoljni time što je ostao Vejn Runi. A bio je tako blizu odlaska. Uz to, Dejvid Mojes ima cijeli tim na okupu od prošle sezone, tako da je vezni igrač sa ofanzivnim karakteristikama kakav je Felaini legao kao "kec na deset" engleskom šampionu.

Ipak, ostaje utisak da je pomalo nevjerovatno da Junajted cijelo ovo ljeto nije uspio da dovede još jednog kvalitetnog veznog fudbalera.

I na kraju ove liste je Mančester siti. Pare nisu problem - taj klub ih ima u izobilju i ne štedi. Dovedeni su Stevan Jovetić (22 miliona funti), Alvaro Negredo (20 miliona funti), Martin Demikelis (4,2 miliona funti), Fernandinjo (37 miliona funti), Hesus Navas (14,9 miliona funti).

Siti je prodao Juventusu ili bolje reći riješio se Karlosa Teveza (12 miliona funti), a Maikon je karijeru nastavio u Romi.

U posljednjem trenutku, Siti je pozajmio Gereta Berija Evertonu, kojem je laknulo. I nije ljut. "Kada smo ušli u posljednji sat prelaznog roka, pomislio sam da ću sutradan opet na trening Sitija. Srećan sam što se sve dobro završilo. Nisam ljut što idem na pozajmicu. Ponosan sam što sam igrao za Siti, u kojem sam imao četiri fantastične sezone", rekao je 28-godišnji vezista koji će do kraja sezone igrati na Gudison parku.

NAJVEĆE TROŠADŽIJE U POSLJEDNJIH 10 GODINA:

Čelsi ovog ljeta nije mnogo potrošio na nove igrače, ali je i dalje na vrhu liste klubova Premijer lige koji su najviše trošili u posljednjih 10 godina. Tokom ljetnjih prelaznih rokova, uključujući ovaj, Čelsi je ukupno potrošio 623 miliona funti, a u zimskim prelaznim rokovima dao je 135 miliona funti na nove igrače. Ukupno 758 miliona funti.

Slijedi ga Mančester siti. Tokom prlaznih rokova od 2003. do 2013. godine Siti je potrošio 700 miliona funti, Liverpul je treći sa 428 miliona funti, a Totenhem četvrti sa 477 miliona funti.

Ovog ljeta najviše su trošili Mančester siti i Totenhem - ukupno 200 miliona funti su dali ti klubovi, s tim što će Totenhem zaraditi 85 miliona funti od prodaje Gereta Bejla Real Madridu.

(Predrag Vujić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC