• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je lobirao protiv Dekija?

Postoje tri priče o pozadini "Slučaja Dejan Stanković". Jedna da je Deki odustao sam,druga da je protiv lobirao Tole i treća da je kumovao Terzić.

 Ko je lobirao protiv Dekija? Izvor: MONDO

Dva dana poslije odluke Dejana Stankovića da odustane od kandidature za mjesto predsjednika Fudbalskog saveza Srbije, koju je nedvosmisleno podržao aktuelni Tomislav Karadžić, mediji se i dalje bave pozadinom cijele priče.

Ukratko, postoje tri verzije o kojima se raspravlja.

Prva, da je cijela priča od početka bila čista, iskrena i dobronamjerna i da niko nije ni zloupotrebio, ni nagovarao Stankovića ni na šta, odnosno da je njegova odluka da pokuša i odustane bila samo i isključivo njegova.

Druga, da je sve osmislio i sproveo u djelo upravo Karadžić, koji je uz asistenciju genseka FSS Zorana Lakovića iskoristio dobru namjeru Stankovića, poveo ga po Srbiji i upoznao sa katastrofalnim stanjem u srpskom fudbalu na svim poljima. Navodno su se Karadžićevi istomišljenici potrudili da legendarnom fudbaleru kažu sve najgore o situaciji u kojoj se nalaze, kako bi on odustao, što se i dogodilo. Prema ovoj verziji Karadžić će na narednoj Skupštini reći: "Eto ja sam htio da odem, ali nema ko da me zamijeni".

I treća, prema kojoj je presudnu ulogu odigrao Karadžićev najžešći oponent i bivši predsjednik FSS Zvezdan Terzić, koji je navodno uradio isto - preko svojih ljudi kreirao atmosferu u kojoj je bilo za očekivati da Stanković kaže: "Ne, hvala". U prilog toj tezi idu i konstatacije da Toletova opozicija nijednog trenutka nije Stankovića doživjela kao njegovog oponenta, već čovjeka koji će doći da vodi srpski fudbal prema Karadžićevim instrukcijama iz sjenke.

Bilo kako bilo, Karadžić je ostao bez nasljednika ili protivkandidata, kako god.

Dok pripadnici stare fudbalske garde uglavnom odobravaju Stankovićevo odustajanje tvrdeći da on prvo mora da nauči da pliva, a prvi čovjek Crvene zvezde Dragan Džajić najavljuje da će Karadžić svakako napustiti mjesto predsjednika FSS, mediji u Srbiji iznose različite konstrukcije, uglavnom pod sloganom "otkrivamo".

Tako "Naše novine" u broju od petka pišu:

"Odustajanju Dejana Stankovića od kandidature za predsjednika FSS najviše je kumovao Zvezdan Terzić, sazanju 'Naše novine'. Uplašen za svoje pozicije zbog jako lošeg odnosa sa Dekijem, predsjednik OFK Beograda lobirao je po granskim savezima, koji su zaplašili našu legendu prvelikim poslom i lošom situacijom", piše ovaj list i navodi:

"Nezvanično, Terzić je još sa tada aktuelnim selektorom reprezentacije Miroslavom Đukićem želio da se 'zahvali' Stankoviću i udalji ga od reprezentacije. Stanković je čak u dijelu svoje biografije rekao da se u to vrijeme 'osjećao kao na probi', što najbolje oslikava odnos s tadašnjim predsjednikom Saveza i selektorom".

"Ovde nije riječ o zavjeri protiv Stankovića, već u borbi za svoje pozicije", navodi neimenovani izvor "Naših".

Ovaj list, pozivajući se na isti izvor, navodi da je Stankovića odgovarao i doskorašnji selektor "orlova" i njegov veliki prijatelj, sada trener Sampdorije, Siniša Mihajlović.

"Hoćeš li da ti se dogodi ono što se i meni dogodilo?", čak se citira Mihajlović.

List "Informer" sa vinjetom "otkrivamo" ima sasvim drugu verziju priče, prema kojoj je Karadžić postavio uslove Stankoviću koje ovaj nije mogao, htio i želio da prihvati.

"Legendarni fudbaler Dejan Stanković odbio je da preuzme funkciju predsjednika FSS jer nije želio da bude marioneta Tomislava Karadžića! Kako 'Informer' saznaje, Karadžićeva ideja bila je da Stanković vodi Savez zajedno s njim. Takođe, aktuelni predsjednik želio je da većina sadašnjih rukovodilaca ostane na svojim pozicijama", piše ovaj list.

"Karadžić je Stankoviću nudio predsjedničku fuknciju, ali pod uslovom da on bude uz njega u narednom periodu, navodno da ga uči poslu. Takođe, tražio je da ne mijenja Zorana Lakovića na mjestu generalnog sekretara i da zadrži većinu članova Izvršnog odbora. Deki to nije mogao da prihvati", poziva se "Informer" na takođe neimenovani izvor.

"Inače, Karadžić je do posljednjeg dana uvjeravao javnost da će Stanković da prihvati mjesto predsjednika. Međutim, kada je Deki rekao ne, predsjednik FSS je spremno konstatovao da će ostati na čelu Saveza", dodaje "Informer".

MONDO iz pouzdanih izvora bliskih srpskom fudbaleru sazanje da je Stanković shvatio da ideju o krupnim promjenana koju je zamislio ne bi mogao da izgura, ne samo zbog mnogo različitih lobija i uskih interesa, pa i lokal patriotizma, već i zbog toga što je kompletna srpska fudbalska mašinerija zastarjela i da podsjeća na parnu mašinu.

Stanković je bio, prenijeli su nam njegovi bliski prijatelji, šokiran načinom na koji funkcioniše naš Savez, sistemom delagata, regionima, načinom na koji se sprovode izbori u FSS, a kasnije i donose odluke.

"Kao da smo u 48. godini prošlog vijeka", navodno je rekao.

Ipak, naš sagovornik nije mogao da nam kaže da li je toj slici koja je predstavljena rekorderu po broju odigranih utakmica u dresu reprezentacije kumovao Karadžić, Terzić ili je ona zaista takva, kakva jeste.

Bilo kako bilo, Stankovićevo "NE" podsjetilo nas je na realnost srpskog fudbala - razjedinjen, neefikasan, zarobljen ličnim interesima.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC