• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatiji igrač koji je priznao da je gej

Otkriće Tomasa Hiclšpergera da je homoseksualac jedna od vijesti dana u njemačkim i britanskim medijima. "Shvatio sam to u zadnjih par godina".

 Najpoznatiji igrač koji je priznao da je gej Izvor: MONDO

Tomaš Hiclšperger (31), bivši reprezentativac Njemačke, povremeni kapiten mlade i seniorske selekcije "pancera", učesnik Mundijala 2006 i Evropskog prvenstva 2008. godine, javno je u srijedu otkrio da je gej.

Bi-Bi-Si (BBC) je njegovo priznanje ocijenio kao izuzetno važnu vijest i nazvao ga "najpoznatijim igračem koji je izašao u javnost i priznao da je homoseksualac".

"Otkrivam da sam homoseksualac zato što hoću da doprinesem diskusiji o homoseksualizmu među profesionalnim sportistima", rekao je bivši omladinac Bajerna i Aston vile, kao i prvotimac Vile, Česterfilda, Štutgarta, Lacija, Vest Hema, Volfsburga i Evertona.

"Bio je dug i težak proces (sticanja svijesti da je gej). Samo u posljednjih nekoliko godina sam shvatio da više volim da živim sa muškarcem", rekao je penzionisani fudbaler.

Hiclšperger se nerijetko u javnosti pojavljivao sa svojom nekadašnjom djevojkom, Ingom. Zajedno su išli na javne svečanosti i bodrila ga je na utakmicama, u društvu djevojaka i žena ostalih reprezentativaca.



Priznao je kako mu je bilo tokom putovanja sa ekipom, odlazaka u karantine...

"U Engleskoj, Italiji i Njemačkoj nije velika stvar biti homoseksualac. Bar ne u svlačionici. Nikad me nije bilo sramota zbog toga što jesam, ali nije uvijek bilo lako sjediti za stolom sa 20 mladih muškaraca i slušati viceve o gejevima... Puštate ih da nastave sa time, sve dok su šale smiješne i ne previše uvredljive".

Nekadašnji defanzivac otkrio je da je homoseksualnost "ignorisana" u fudbalu i da nije među važnim temama u svlačionicama.

Hiclšpergerovo priznanje izazvalo je različite reakcije. Podržalo ga je Udruženje gej fudbalskih navijača, kao i Džoi Barton, koji je oštro kritikovao Aleksa, igrača Pari Sen Žermena, koji je jutros izjavio da je "Bog stvorio Adama i Evu, ne Adama i Iva (francusko muško ime)".

"Da bi bio religiozni fanatik, morate biti ekstremno glupi. To je moje mišljenje. Aleks iz Pari Sen Žermena je jednostavno potvrdio tu teoriju sa svojim današnjim komentarima", napisao je Barton i konstatovao:

"Hiclšperger je danas pokazao mnogo hrabrosti. Tužno je vrijeme u kome neki ljudi moraju da čekaju da se penzionišu iz svoje profesije (pa to kažu), jer osjećaju da bi drugi mogli da ih osuđuju... Sram nas sve bilo, kao društvo".



"Hrabra i ispravna odluka. Poštovanje, Tomase Hiclšpergeru. Njegov istup je važan znak u naše vrijeme".

Nekadašnjem njemačkom reprezentativcu čestitao je i legendarni engleski napadač Gari Lineker, sadašnji komentator".

"Čestitke Tomasu Hiclšpergeru što je hrabro postupio i bio prvi igrač koji je igrao u Premijer ligi da je priznao svoju homoseksualnost".

Svoju homoseksualnost javno su do sada iznijela trojica fudbalera. Prvi je to učinio Džastin Fašanu, 1990. godine, a poslije njega su isto uradili i Amerikanac Robi Rodžers, kao i Šveđanin Anton Haisen.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/Bongarts/Martin Rose, Bongarts/Friedemann Vogel, Bongarts/Pool)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC