• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilbija za MONDO: Dupla kruna stiže na Koševo

Napadač Sarajeva za MONDO govorio o krupnim promjenama na Koševu, težnjama o skidanju Željezničara s trona, navijačima Borca, neuspjehu u Vojvodini...

 Bilbija za MONDO: Dupla kruna stiže na Koševo Izvor: MONDO

Dijete banjalučkog Borca Nemanja Bilbija se poslije neuspjele epizode u novosadskoj Vojvodini umjesto na Gradski stadion (kako se podrazumijevalo većini navijača crveno-plavih ) obreo na Koševu u avgustu prošle godine...

Sarajevo je nakon prvih 19 kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u blagom zaostatku za aktuelnim šampionom i ljutim gradskim rivalom Željezničarom, ali u klubu sa Koševa su se dogodile krupne promjene...

Umjesto trenera Husrefa Musemića ekipu će na proljeće voditi proslavljeni hrvatski fudbaler Robert Jarni, a možda i važnija promjena dogodila se u rukovodstvu - malezijski milijarder Vinsent Tan je postao većinski vlasnik Sarajeva.

"Iz mog ugla gledano o promjenama mogu reći da više nemamo problema s funkcionisanjem kluba odnosno finansijama, drugi smo iza Željezničara i vjerujem da ćemo uz nova pojačanja uspjeti da na oba fronta, prvenstvu i Kupu BiH, osvojimo trofeje", počeo je Bilbija priču za MONDO.

Prva i najvažnija prepreka bordo timu je kao i obično gradski rival, koji u posljednjih nekoliko sezona "vedri i oblači" Premijer ligom BiH.

"Nadam se da ćemo uspjeti da skinemo Želju s trona. Od petka, kad je zakazana prozivka kod novog trenera Roberta Jarnija, svi u klubu smo okrenuti ka tom cilju i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti"
.

Zbog administrativnih problema, tačnije isteka prelaznog roka u BiH kad je dolazio iz Srbije, još nije debitovao za Sarajevo u zvaničnoj utakmici. Zato s nesterpljenjem očekuje mart i nastavak sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

"Dosad nisam imao priliku da debitujem u nekoj zvaničnoj utakmici za Sarajevo. Trenirao sam naporno i dosad, ali ću na predstojećim pripremama dati još više kako bi se nametnuo novom treneru o kojem imam jako dobro mišljenje. Uostalom, njegova igračka karijera govori sama za sebe, siguran sam da je odličan stručnjak. Nadam se da ćemo se što prije uklopiti u njegov sistem i da će se Jarni što prije uklopiti na Koševu".



Bilbija je istakao da mu se u periodu adaptacije u bordo taboru najviše pri ruci našao nekadašnji saigrač iz Borca Vule Trivunović.

"Vule je moj komšija u Banjaluci i jedan od mojih igračkih i ljudskih uzora i naravno da mi je pomogao kod uklapanja. Mada, 80 odsto tima iz BiH sam već znao, a Nikolu Komazeca sam znao iz Jelen Superlige Srbije".


Upravo će Komazec, koji je protekle jeseni bio ponajbolji igrač Sarajeva, biti glavna konkurencija Bilbiji u vrhu napada u nastavku šampionata BiH...

"Komazec je odličan igrač i sva zdrava konkurencija je dobrodošla jer time klub postaje bolji. Na meni je da dajem maksimum, a trener će odrediti sastav".



U karijeri je mladi Banjalučanin nastupao i za novosadske crveno-bijele, ali se nije previše naigrao u Vojvodini...

"Vojvodina je za to vrijeme promijenila mnogo trenera, svaki od njih je donosio nešto svoje i bilo se teško u svemu tome snaći. S druge strane, postojala je i 'nefudbalska' pozadina na koju nisam mogao da utičem. Ne želim previše da pričam o tome...Jednostavno, nisam imao 'jaka leđa' u Novom Sadu. S tim sam dosta toga rekao".

Međutim, više "gorčine" od Novog Sada, Bilbija je doživio u rodnom gradu. Dio navijača Borca mu nije mogao oprostiti što je odlučio da karijeru nastavi u bordo dresu. Zato su po Banjaluci osvanuli brojni neumjesni grafiti u kojima je čak vrijeđana i Nemanjina porodica...

"Mene je najviše pogodilo u cijeloj priči oko grafita što mi je pominjana porodica. Ja sam profesionalac i igraću tamo gdje mislim da će mi biti bolje i gdje ću napraviti pomak u karijeri. S druge strane, iskreno, kad sam tražio novi klub, niko me iz Borca nije ni zvao iako sam postigao u crveno-plavom dresu 30-40 golova. Mene ti 'takozvani navijači' Borca mogu vrijeđati koliko hoće, ali mislim da nije 'ok' da mi vrijeđaju najmilije".


Prema njegovom mišljenju, istinski navijači Borca se trude da pomognu klubu koji se nalazi u katastrofalnoj finansijskoj situaciji.

"Vjerujem da je pravim Banjalučanima važnije kako da pomognu Borcu da ispliva iz ove dubioze, umjesto da se bave mojim transferom u Sarajevo. Poručujem im da gledaju u Borac, a mene neka ostave na miru".



Bilbija je takođe priznao da je u Sarajevu, čak i od najvatrenijih navijača - takozvanih Hordi zla, primljen kao "najrođeniji".

"Glupo je reći, ali bolje sam prihvaćen u Sarajevu nego ovdje u Banjaluci. Fenomenalno sam primljen i kod najvatrenijih pristalica bordo tima. Sama atmosfera koju naprave je u fudbalskom smislu naelektrisana i pet dana prije utakmice. Iskreno, otkako sam došao na Koševo, nisam doživio ni najmanji problem, a kamoli incident".

Uprkos svemu, ponovio je Bilbija, srce će mu dovijeka ostati na banjalučkom Gradskom stadionu.

"Nije mi bilo svejedno da protiv Borca igram ni prijateljsku utakmicu u dresu Vojvodine, a kamoli da će mi biti svejedno igrati sad u prvenstvu. Nama će taj meč protiv Borca možda biti odlučujući u borbi za titulu i kao profesionalac ću dati maksimum za novi tim", zaključio je Bilbija.

(N.Š. /MONDO, foto: FK Sarajevo, novinenovosadse.rs, RS-sport.org)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC