• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Ušanoviću: Sporne dnevnice

Nastavljeno je suđenje genseku FS BiH Munibu Ušanoviću i Miodragu Kurešu zbog utaje poreza i zloupotrebe službenog položaja.

 Suđenje Ušanoviću: Sporne dnevnice Izvor: MONDO

Saslušavanjem svjedoka i izvođenjem dokaza odbrane na Sudu BiH nastavljen je proces protiv genseka FSBiH i njegovog sekretara za finansije, koji su optuženi za utaju poreza i zloupotrebu službenog položaja.

Kao i na prošlom ročištu, govorilo se o učešću A-2 reprezentacije BiH na turniru u Indiji u januaru 2001. godine. Tokom pretresa na vidjelo su izašle moguće malverzacije u isplatama nagrada igračima, članovima stručnog štaba i vodjstvu puta.

Prvi je svjedočio Dragan Šafradin, u to vrijeme član Izvršnog odbora FSBiH i vođa puta u Indiju, gdje je A-2 selekcija osvojila drugo mjesto i nagradu od 100.000 dolara.

"Prije polaska, postignut je dogovor da se eventualna nagrada podijeli u omjeru pola Savezu, a pola igračima i stručnom štabu. Za vrijeme boravka u Indiji od organizatora smo dobijali simbolične dnevnice. Osvojili smo drugo mjesto i postigli međusobni dogovor da svih 25 putnika dobije istu svota. Dobio sam nagradu, a mislim i da su svi koji su bili u Indiji", rekao je za "Dnevni avaz" Šafradin, a prenosi "Sportin.ba".

Advokat odbrane Žarko Bulić priložio je tri spiska vezana za isplatu premija kako bi Šafradin potvrdio svoje potpise, što su i svi ostali svjedoci poslije uradili. Pokazan je spisak primljenih akontacija, zatim konačni obračun dnevnica i nagrada, kao i konačni obračun nagrada za uspjeh u Indiji.

Potom je svjedočio Dželaludin Muharemović, kapiten A-2 selekcije na turniru u Indiji. Tokom njegovog svjedočenja na vidjelo su izašle nelogičnosti u pokazanim spiskovima.

Na prvom spisku akontacija vidi se da je igračima, stručnom štabu i vodjstvu puta podijeljeno po 900, vjerovatno KM mada se valuta ne navodi.

Na drugom se spisku vidi nagrada od po 2.200 svakome, od čega je oduzeta akontacija u iznosu od po 900 pa je, na kraju, isplaćeno po 1.300. Treći spisak donosi obračun dnevnica za 20 dana po 80, opet se, vjerovatno, radi o KM, što čini 1.600. Od te je sume odbijena još jedna (!?) akontacija u iznosu od 500 pa je svakom članu ekspedicije isplaćeno po 1.100.

Prema ova tri spiska, vidi se da je svakom članu ekspedicije isplaćeno ukupno po 3.300. Ostale su, dakle, nejasne dvije stvari: odakle odbitak od 500 (valjda KM) i kako to da je FS BiH u sklopu nagrada igračima upisao i dnevnice, koje im, valjda, regularno sljeduju. Da li to znači da je svaki član ekspedicije zakinut za po 1.600 KM dnevnica?

Sporne dnevnice

Sporno je i to što su neki svjedoci rekli da su prije polaska dobili samo po 150 dolara na ime dnevnica.

Svjedoci Admir Adžem, Senad Žerić i Nihad Sadibašić rekli su kako im je nagrada za drugo mjesto na turniru isplaćena u dva navrata. Sadibašić i Žerić sjetili su se da su prvi put dobili po 2.000 KM, a naknadno još 1.300 KM.

Selektor A-2 reprezentacije Husnija Arapović rekao je kako je cijeli iznos dobio odjednom, a ujedno je preuzeo i nagradu za Munevera Rizvića, koji je tada igrao u Rusiji, i odnio je njegovoj porodici u Banoviće, gdje je tada bio trener.

Pušina nije otvorio vrata policiji

Pretresu ponovo nije prisustvovao Senad Pušina, nekadašnji zaposlenik FS BiH, inače brat nekadašnjeg predsjednika FSBiH Jusufa Pušine.

"Dobili smo informaciju da je bio kod kuće kada je Sudska policija dolazila i nije želio otvoriti vrata. Nakon kraćeg vremena od odlaska policije, Pušina je izašao i odvezao se svojim automobilom. Očigledno je da on ne želi svjedočiti u korist odbrane", rekao je sudija Miso.

(wap.mtel.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC