• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatko Vujović: Mi smo spavali sa loptom

Nekadašnji centarfor Hajduka Zlatko Vujović kaže da fudbaleri danas misle samo na brzu zaradu. "Mi smo spavali sa loptom", kaže on.

 Zlatko Vujović: Mi smo spavali sa loptom Izvor: MONDO

Što ste stariji veći je žal za starim vremenima. Isto je i sa fudbalom. Nekada se igralo za publiku, za dribling, vic, bilo je više romantike, a danas...

Nekadašnji centarfor splitskog Hajduka i jugoslovenske reprezentacije Zlatko Vujović jedan je od onih koji smatra da je fudbal ranije imao dušu.

"Velika je razlika između današnjeg fudbala i onog iz mog vremena. Moja generacija je igrala isključivo iz ljubavi. Mi osim lopte nismo ništa vidjeli, ništa nas drugo nije zanimalo, sa njom smo čak i spavali. Ranije je bilo i mnogo teže, jer se u inostranstvo nije moglo prije 28. godine, pa smo svi morali da hvatamo posljednje vozove. Na neki način to je bilo i korisno, jer onaj ko ne prođe iskustvo igranja u Drugoj i Prvoj ligi, ko ne dobije po nogama, ko se ne 'namaže', teško je mogao da uspije u inostranstvu. Današnje fudbalere već sa 19 godina bace među lavove, pa se često dešava da se talenti gase ili vrate iz inostranstva jer nisu mogli da savladaju jezik...", rekao je Vujović crnogorskim novinarima u Antaliji.

Vujović je sada u stručnom štabu splitskog Hajduka, koji je na pripremama u Antaliji, baš kao i podgorička Budućnost i novosadska Vojvodina.

Nekadašnji centarfor jugoslovenske reprezentacije smatra da su današnji fudbaleri razmaženi i da ne prihvataju olako savjete.

"Ranije se živjelo drugačije. Današnjem fudbaleru morate da ponovite jedno te isto po 100 puta da bi on prihvatio makar deo toga. Da biste postali pravi fudbaler, morate da se 'ubijate' od rada i da budete strpljivi, jer u kratkom roku ništa ne može da se postigne. Mi smo tu da pomognemo, od nas može puno da se nauči. Jer, da vam pravo kažem, ove sadašnje lige ne mogu da se uporede sa onim što se igralo prije", ocijenio je Vujović.

Prema njegovom mišljenju, teško da može da se dogodi da neka ekipa sa prostora bivše Jugoslavije može u dogledno vrijeme da ponovi uspjeh Crvene zvezde iz 1991. godine kada je postala prvak Evrope.

"Vrlo teško, jer se igrači svake godine mijenjaju. Mi, na primjer, imamo Kalinića koji ima cijenu veću od drugih, ali ako na ljeto ode, moramo da kupujemo iz inostranstva, i to za prilično para ako želimo kvalitet. Zadržaću se na Hajduku - biće potrebno da prođe dosta vremena pa da se napravi ekipa kakva je bila kada sam ja igrao", ističe Vujović.

Zbog ne baš naročitog kvaliteta liga na Balkanu, Vujović diže ruku za regionalnu ligu.

"Nisam kompetentan da komentarišem, ali ako može u košarci i u vaterpolu, zašto ne bi moglo i u fudbalu? Na to mora da se ozbiljno računa, i to u naredne dve godine, jer stadioni su prazni, kvalitet je na niskom nivou. A u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori ima nekoliko ozbiljnih klubova. Ako se uskoro ne poradi na toj ideji, ni njih neće biti nigdje", smatra nekadašnji napadač Hajduka.

Zlatko Vujović bio je sasvim sigurno jedan od igrača u nekadašnjoj reprezentaciji zajedničke države koji je mnogima išao na nerve. Niko u šesnaestercu nije padao kao on (svejedno da li je bio fauliran ili ne), zvali su ga i "mister promašaj", jer je lako ulazio u šanse i često promašivao, ali ga je "spasila" definicija Ivice Osima da "nije loš napadač onaj koji promašuje, nego onaj koji ne ulazi u šanse“.

U reprezentaciji je igrao sa bratom Zoranom Vujovićem, a interesantno je da je novi fudbaler Partizana Nikola Vujović, koji je došao iz Mogrena, bratanac poznatijih Vujovića iz Splita.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC