• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ferguson "ne može" da pomogne Kapelu...

"Ne mogu da čekam engleske igrače tri ili četiri godine da stasaju, jer se u mom klubu uspjeh traži odmah", rekao je menažer Mančester junajteda.

 Ferguson "ne može" da pomogne Kapelu... Izvor: MONDO

Selektor engleske reprezentacije, Italijan Fabio Kapelo, zabrinut je činjenicom da svega 35 odsto igrača koji nastupaju u Premijer ligi imaju pravo igranja za Englesku!

Nije samo Kapelo zabrinut, već i kompletna sportska javnost na Ostrvu, ali menadžer Mančester junajteda ser Aleks Ferguson im je poručio da "on tu ne može ništa, jer veliki klubovi nemaju vremena da čekaju engleske fudbalere da se razviju u velike igrače".

Škot kaže da nije tako samo u Junajtedu, već i u Liverpulu, Arsenalu i Čelsiju.

"Kada radite u nekom od četiri najveća kluba, morate da prihvatite da vam je neophodan uspjeh momentalno. Nemate priliku da tri ili četiri godine čekate igrača da stasa, da se uklopi, kao što možda možete da radite kada ste u klubovima u kojem se ne očekuju trofeji godinu za godinom", objasnio je Ferguson zbog čega je na meču Premijer lige protiv Fulama (3:0) na teren poslao samo trojicu Engleza, Pola Skolsa, Rija Ferdinanda i Majkla Kerika, dok je Vejn Runi ušao sa klupe u drugom poluvremenu.

"Igrači iz inostranstva donose kvalitet i zavidnu tehniku odmah i vrlo brzo se adaptiraju", podsjetio je Škot, čija se politika kupovine igrača drastično promijenila u poslednjih nekoliko godina.

On nije oduvijek važio za menadžera koji se oslanja na strane fudbalere, naprotiv. Mančester junajted do sredine devedesetih bio je tim sa dvojicom ili trojicom stranaca u startnih 11 (Francuz Erik Kantona, Rus Andrej Kančelskis i Danac Piter Šmajhel), a ostali "stranci" su eventualno bili Irci (Roj Kin, Denis Irvin), Velšanin (Rajan Gigs) ili Škot (Brajan Mekler).

Kostur tima činili su tadašnji ili budući engleski reprezentativci: Geri i Fil Nevil, Dejvid Bekam, Niki Bat, Pol Ins, Pol Skols...



Svijetla tačka Aston Vila

Ferguson je ljetos na pozajmicu poslao nekolicinu mladih engleskih fudbalera, među kojima su mladi reprezentativci, desni bek Frejzer Kempbel i golman Ben Foster, dok su u klub stigli novi talenti, Zoran Tošić i Adem Ljajić iz Srbije.

Menadžer sa ubjedljivo najdužim stažom u Premijer ligi, za čiji se period na Old Trafordu od novembra 1986. godine, pa do danas, promijenilo 923 menadžera u četiri profesionalne lige u Engleskoj, izraziti je protivnik ideje FIFA da se uvede pravilo "6+5", po kojem bi na terenu moglo da bude maksimalno pet fudbalera iz inostranstva.

Slično misle i u Čelsiju, koji je nedavno zaposlio holandskog menadžera Gusa Hidinka. Za taj tim prethodnog vikenda protiv Votforda u FA Kupu (2:1) startovala takođe samo trojica Engleza: Frank Lampard, Ešli Kol i Majkl Mansijen, dok je još gora situacija u Arsenalu.

Menadžer Francuz, Arsen Venger imao je samo jednog Engleza u startnih 11 protiv Kardifa u FA Kupu (4:0), a to je bio 19-godišnji defanzivac Kjerijan Gibs.

Svijetla tačka u Engleskoj je Aston Vila iz Birmingema, u čijem su sastavu u srijedu uveče, protiv CSKA iz Moskve u Kupu UEFA (1:1), bila samo tri igrača, koja NISU iz Engleske.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC