• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platini: U Beogradu sam da bih pomogao

Prvi čovjek UEFA zadovoljan voljom državnih organa Srbije da riješe problem nasilja i rasizma na stadionima. Kosovo ne može u UEFA.

 Platini: U Beogradu sam da bih pomogao Izvor: MONDO

Predsjednik Evropske fudbalske unije Mišel Platini došao je u Srbiju da pomogne u rješavanju problema "koji nisu mali", a odnose se na nasilje, rasizam, ksenofobiju, ali i problem infrastrukture.

On se u Beogradu sastao sa ministrom policije i potpredsjednikom vlade Srbije, Ivicom Dačićem, kao i sa ministrom sporta, Snežanom Samardžić Marković.

"Razgovarali smo, između ostalog, o mjerama za sprečavanje nasilja, rasizma i ksenofobije. Srpski navijači poslednjih godina se nisu ponašali kako smo željeli. Bilo je riječi i o mogućoj razmjeni statuta, da bismo uskladili neke članove. Osjećam volju državnih i fudbalskih vlasti da riješe probleme koji nisu mali", rekao je prvi čovjek UEFA.

On je dodao da se u različitim zemljama primjenjuju različiti metodi za iskorjenjivanje tog zla sa stadiona.

"U Francuskoj, recimo, problemom rasizma i huliganizma više se bavi Ministarstvo pravde nego neka druga ministarstva, na primjer Ministarstvo unutrašnjih poslova. Danas je veoma razvijen sistem nadzora i unaprijed se veliki broj huligana može spriječiti da uđe na stadion", istakao je Platini.

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije predstavili su Platiniju projekat srpske "kuće fudbala", kojem će UEFA doprinijeti sa dva miliona evra, što je trećina od ukupne sume neophodne za izgradnju.

Novinare je naročito zanimalo da li je UEFA raspoložena da u budućnosti promijeni statut i dozvoli predstavnicima moguće regionalne lige da učestvuju u evropskim takmičenjima.

"To je za sada zabranjeno statutom UEFA, iako ja nisam protiv toga. Ali, ne biti protiv ne znači automatski biti za. Ako bi postojali dobar projekat, zajednička politička želja, kao i ambicija više država, Izvršni odbor bi mogao to da razmotri".

Platini je ponovio da se stav UEFA neće mijenjati zbog Fudbalskog saveza Kosova, koji pokušava da pronađe izlazak na evropsku scenu.

"Ja se ne bavim politikom, a UEFA poštuje statut, koji je jasan - država koja nije član Ujedinjenih nacija ne može biti član naše organizacije. Ali ja bih volio da pronađemo način da mladi na Kosovu igraju fudbal".

FSS je na kraju konferencije poklonio ministru sporta Samardžić Marković zlatnu loptu, zbog doprinosa sportu, dok je Platini dobio najviše priznanje - dijamantsku loptu.

Predsjednik UEFA ostaće u Beogradu do srijede uveče.

(agencije, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC