• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ma, kakva Konstanca, tri gola i tri boda!!!

Srbija pobijedila Rumuniju u Konstanci - 3:2 (2:0) i učvrstila se na prvom mjestu u Grupi 7 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

 Ma, kakva Konstanca, tri gola i tri boda!!! Izvor: MONDO

Rumuni su poslali "orlove" čak na obalu Crnog mora, u "ukletu" Konstancu, a namjera im je bila da prirede što neugodniji doček najboljim fudbalerima Srbije.

Neprijatnost se dogodila, ali upravo njima: Rumunija - Srbija 2:3 (0:2)!

Momci Radomira Antića dali su prgavim Rumunima tri gola, onako baš po srpski, dobili ih na njihovoj njivi i sada, poslije polovine odigranih utakmica u Grupi 7 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2010. godine u Južnoj Africi još suverenije drže čelnu poziciju sa 12 bodova iz pet mečeva.

Rumuni, kako sada stvari stoje, neće putovati na jug Afrike... Njima je meč na George Hadži stadionu u subotu uveče pred 15.000 navijača, od čega je desetina bila srpskih, bio presudan.

Presudili su im Milan Jovanović u 18, potom i jedan Rumun Dorel Stoika autogolom u 44 i konačno Branislav Ivanović u 59. minutu, koji je smirio strasti u Konstanci i poslije buke kod 1:2, donio novo vođstvo od dva gola prednosti - 1:3.

Uz Francuze, na papiru najozbiljniji rival srpskih fudbalera u trci za SP, Rumunija, ni poslije trećeg duela na domaćem terenu u ovom ciklusu, nema pobjedu: 0:3 sa Litvanijom, 2:2 sa Francuskom i 2:3 sa Srbijom. Previše...

I, zaista, nije meč u Konstanci priča o ponoru rumunskog reprezentativnog fudbala. To je priča, sada je već očigledno, o usponu srpskog... Tamo gdje je u istoriji pobijedila samo Grčka (0:1, 2000. godine), a padali Holandija, Češka, Ukrajina, Kipar i mnogi drugi, Srbija je prikazala još jednu igru za primjer, kakvu godinama prije Antićevog dolaska mogla samo da sanja.

Uglavnom vjerni formaciji, požrtvovani u duelima, oštri u skoku, mirni na lopti, startni u napadu, srpski fudbaleri su bili bolji rival i da nije bilo jedne nepažnje odbrane kod drugog gola Rumuna, kada je Stoika ostavljen potpuno sam na pet metara od gol crte u 74. minutu, pobjeda Srbije bi bila bez panike u poslednjim minutima meča.

Ruku na srce, prvi gol Rumuna, u 55. minutu, pri vođstvu "orlova" od 2:0, ne bi spriječila ni šampionska odbrana reprezentacije Italije iz 2006. godine, sa poslednjeg SP u Njemačkoj. Adrian Mutu je tada sjajno, na prvu, lobom uposlio kolegu Ćiprijana Mariku, a igrač Štutgarta ne sačekavši da lopta padne na zemlju, prebacio istrčalog Stojkovića.

I, nije tada bilo prijatno srpskim navijačima, barem četiri minuta kada je Ivanović u stilu Pipa Inzagija matirao Lobonca.

Krasić akter kod sva tri gola

Počelo je oštro, bez šansi, a onda je u 18. minutu sijevnula kontra Srbije, Marko Pantelić je jednostavnim potezom izbacio dvojicu čuvara i poslao Miloša Krasića ka golu rivala, krilni napadač izdržao je čuvara na leđima i došao u poziciju za šut, ali je desnom nogom pogodio samo bližu stativu gola.

Lopta je htjela u mrežu. odbila se pravo na nogu Milana Jovanovića, koji je ispratio akciju, a Lane iz tih situacija ne umije da pogriješi - 0:1 i sedmi gol Standardovog asa na 15. meču za srpski nacionalni tim.

U narednim minutima, Srbi su se uglavnom branili, ali bez nervoze, staloženo, što je nervoznim činilo izabranike Bogdana Picurke. Najviše što su Rumuni uspjeli, prije nego što su primili (pardon, dali sebi) drugi gol, bila je poklon šansa Mutuu.

Srpski štoper Ivica Dragutinović izgubio je posjed lopte, ali je njegov kolega na toj poziciji Nemanja Vidić stigao Mutua i umio ga čak i da šutne ka Vladimiru Stojkoviću.

U 39. minutu, odlični bek Partizana i reprezentacije Ivan Obradović izlomio je Kočiša na lijevom krilu, ali je čak i Nikola Žigić sa 202 centimetara bio kratak na njegov oštar centaršut. Mirisalo je na 0:2, a tako je bilo minut prije odlaska na odmor.

Krasić je odlično izveo korner, Vidić skočio i lopta se zakoprcala u mreži - 0:2.

Dok su Srbi slavili, ispostavilo se da Stoika nije očekivao da as Mančester junajteda neće zakačiti loptu i da će ga ona pogoditi u rame tako da će se baš njegovo ime pojaviti na semaforu u svojstvu strijelca gola.

Po povratku sa odmora, Rumuni su odmah žustrinom poručili da će igrati na sve ili ništa. Konkretna potvrda toga stila je pet minuta kasnije u već opisanom golu Marike.

Potom je inače odlična italijanska sudijska trojka, na čelu sa Mateom Trefolonijem, napravila veliku grešku, kada je poziciju Pantelića na pas Žigića proglasila ofsajdom. Bilo je ONsajd i trebalo je da bude 1:3, ali pravda je Rumune stigla koji minut kasnije.

Opet je Krasić, akter kod sva tri gola Srbije, bio izvođač kornera, a u haosu pred golom Lobonca, bek Čelsija Ivanović polu-makazicama je, okrenut leđima golu, uhvatio loptu i zatresao mrežu - 1:3, nova tuga većine i radost manjine na tribinama, koja se u jednom trenutku (kod 0:1) žestoko potukla sa policijom i redarima.

U junu već na SP?

Tuča se kod 1:3 preselila na teren, a ko bije u fudbalu, nego onaj ko gubi...

To nije unervozilo Antićeve igrače, ali jeste drugi gol Rumuna, kojem su prethodile dvije taktičke izmjene u kojima je selektor želio da pojača odbranu.

Umornog Jovanovića zamijenio je Boško Janković (61), a umjesto Pantelića, na teren je u 66. minutu istrčao debitant u srpskom timu, Neven Subotić. Štoper Borusije iz Dortmunda zauzeo je mjesto zadnjeg veznog, sa defanzivnim zadacima, a kada je oborio igrača na 20 metara, iskosa sa desne strane, od srpskog gola, stigla je i kazna.

Mutu je u čelo pogodio strijelca za orlove, Stoiku, a on se neometan sa pet metara iskupio - 2:3.

Picurka je tada na teren poslao i trećeg napadača, Nikulae je zamijenio Kočiša i Rumuni su napadali, ali jalovo.

Najbolju šansu imali su Srbi. Krasić je odigrao za Milijaša, on centrirao za Jankovića, a vezista Đenove lijevom prebacio gol.

U 84. minutu, domaći igrači tražili su penal, ali je Trefoloni samo odmahnuo rukom, a par sekundi kasnije morao je da isključi Kozmina Kontru, koji je nesportski šutnuo Milijaša na zemlji i potom se valjao još minut, dva, žaleći se na bol u ruci, a svjestan da bi morao da bude poslat napolje.

Za to vrijeme, vjerovatno se ohladio i Trefoloni. Kontra je ostao u igri, ali Rumuni nisu imali igru za izjednačenje...

Identičan tim, koji je 15. oktobra 2008. godine sa 3:1 pobijedio Austriju u Beču, donio je novu pobjedu Srbije, 20. u istoriji nad Rumunima, uz veliku zaslugu rezervista.

Antić je očigledno našao formulu, a sa ovakvom igrom, odnosom prema dresu i strašću, junski dueli sa Austrijom u Beogradu i Farskim Ostrvima u Toršavnu mogli bi samo da potvrde ono što svi navijači Srbije sanjaju: Odlazak na Svjetsko prvenstvo!

GRUPA 7

Rumunija - Srbija 2:3

Litvanija - Francuska 0:1

Srbija 5 4 0 1 12
Francuska 5 2 1 1 7

Litvanija 5 3 0 1 9

Austrija 3 1 1 1 4
Rumunija 4 1 1 2 4
Farska Ostrva 4 0 1 3 1

U srijedu, 1. aprila, sastaju se: Austrija - Rumunija, Francuska - Litvanija

(N. J. - MONDO, foto: Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC