• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH protutnjala kroz Genk!

Iako desetkovana povredama, reprezentacija BiH deklasirala je Belgiju (4:2) u Genku i napravila veliki korak ka plasmanu na Mundijal 2010.

 BiH protutnjala kroz Genk! Izvor: MONDO

Selekcija BiH nije mogla da računa na Vedada Ibiševića, Sejada Salihovića i još nekoliko standardnih reprezentativaca, ali je nakon petog kola zasjela na drugu poziciju sa devet bodova, jedan više od Turske, koja je izgubila u Španiji rezultatom 1:0. Lider Grupe 5, aktuelni prvak Evrope ima maksimalnih 15 bodova.

Do velike pobjede izabranici Miroslava Blaževića, koji je nekoliko dana pred utakmicu obećao da će se napiti iako je antialkoholičar, stigli su u režiji režiji dvojca iz Volfsburga – Edina Džeka i Zvjezdana Misimovića, strijelaca prvog i četvrtog gola. Mrežu Belgijanaca pogađali su i Sanel Jahić i Zlatan Bajramović, dok su pogotke za domaćina postigli Musa Dembele i Vesli Sonk sa bijele tačke.

Napadač Volsfburga Edin Džeko, poslije dugog napada u sedmom minutu, primio je loptu na lijevoj strani šesnaesterca domaćina, i takozvanim "suvim listom" pogodio suprotne rašlje gola Stijna Stijnena. Ovo je Džeku peti gol u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi.

"Crveni đavoli" su najbolju priliku za izjednačenje imali u 15. minutu, kada je Vesli Sonk pogodio stativu iako se činilo da se nalazio u nedozvoljenoj poziciji. Međutim, ruski sudija Nikolaj Ivanov pokazao je da se igra nastavi.

U nastavku utakmice, Belgijanci su pokušali da što prije izjednače, ali je BiH prva stvorila stoprocentnu šansu u 57. minutu. Džeko se našao oči u oči sa golmanom Belgije, ali je Stijnen, krajnjim naporom uspio da odbrani.

I kao što kaže "nepisano fudbalsko pravilo" uslijedila je kazna nekoliko minuta kasnije– Sonk je uputio odličan pas na desnu stranu, Sverts je proslijedio po zemlji na peterac, a na loptu je natrčao Dembele i zakucao je u mrežu - 1:1.

Razočarani primljenim golom, navijači BiH, kojih je na stadionu Kristal Arena u Genku bilo oko 7.000, zapalili su pirotehnička sredstva, pa je susret morao da bude prekinut. Prethodno su se međusobno sukobili na centralnom gradskom trgu u Genku pred početak susreta.
Uzalud je Ćiro Blažević preko razglasa molio da prekinu sa paljenjem baklji, dočekan je horskim zvižducima. Sudija Ivanov je potom povukao igrače oba tima sa terena, ali su oni vraćeni poslije desetak minuta, kad se dim raščistio.

Neočekivani prekid zbog kojeg će Fudbalski savez BiH vjerovatno biti drastično kažnjen, ipak je prijao Blaževićevoj ekipi, pošto je petnaest minuta prije kraja, nakon gužve u kaznenom prostoru Jahić ponovo doveo goste do prednosti – 2:1. Tačke, i to dvije, na veliku pobjedu BiH, stavili su Bajramović, ali i ponajbolji akter na terenu, Misimović, koji je razriješio sve dileme.

Četa Renea Vanderejkena do kraja uspjela je samo da koliko-toliko spase obraz iz jedanaesterca za konačnih 4:2. Strijelac je bio Vesli Sonk.

Naredni meč, selekcija BiH igra u srijedu na "BIlinom polju" u Zenici protiv istog rivala, i u slučaju trijumfa, definitivno bi izbacila "crvene đavole" iz trke za SP u Južnoj Africi.

Osim te dileme, ostaje i ona Ćire Blaževića - hoće li se napiti, iako je po njegovom priznanju popio u životu samo jednu čašicu?!

Belgija: Stijnen, Dems, Sverts, Vermalen, Defour, Felaini, Madingaj, Simons, De Kamargo, Dembele, Sonk

Selektor: Rene Vanderejken

BiH: Supić, Berberović, Ibričić, Spahić, Nadarević, Pandža, Jahić, Muratović, Misimović, Džeko, Muslimović

Selektor: Miroslav Blažević

REZULTATI GRUPE 5
Belgija – BiH 2:4
(Dembele 65, Sonk 89 pen - Džeko 7, Jahić 74, Bajramović 80, Misimović 86)
Jermenija – Estonija 2:2
(Mitarijan 33, Gazarijan 87 – Vasiljev 38, Zenjov 67)
Španija – Turska 1:0
(Pike 60)

TABELA POSLIJE 5. KOLA: Španija 15, BiH 9, Turska 8, Belgija 7, Estonija 2, Jermenija 1.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC