• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija odlaskom na SP dobija 10 miliona evra

Fudbalski savez Srbije zaradiće više od 10 miliona evra ukoliko se reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

 Srbija odlaskom na SP dobija 10 miliona evra Izvor: MONDO

Koliki je novac u pitanju najbolje govori i činjenica da budžet FSS za 2009. godinu iznosi osam miliona evra!

Prema nezvaničnim procjenama, Svjetska fudbalska federacija nagradiće svaku od 32 selekcije učesnice Mundijala sa oko četiri miliona evra. Ostatak novca nacionalne asocijacije dobiće prodajom ulaznica i kroz nove sponzorske ugovore.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković objasnio je da nagradni fond predstojećeg Svjetskog prvenstva, koje će biti održano sledeće godine u Južnoj Africi, još nije utvrđen.

Ipak, pretpostavlja se da će biti sličan onom sa SP u Njemačkoj 2006. Tada su učesnici, među kojima je bila i selekcija Srbije i Crne Gore, podijelili ukupno 220 miliona evra. Svjetskim šampionima Italijanima pripalo je nešto više od 16 miliona evra.

"FIFA će odluku o nagradnom fondu za Svjetsko prvenstvo donijeti u junu naredne godine, ali pretpostavljam da ćemo prve preliminarne podatke imati po završetku kvalifikacija krajem ove godine. Zasad možemo samo da se oslonimo na podatke sa prethodnog Svjetskog prvenstva. Startni bonus FIFA za plasman na Mundijal u Njemačkoj iznosio je oko šest miliona švajcarskih franaka (četiri miliona evra). Naš savez od učešća reprezentacije na turniru u Njemačkoj zaradio je ukupno oko šest miliona evra. U tu sumu, pored bonusa FIFA, uključen je novac od prodaje karata i ostali prihodi. Ipak, moram da istaknem da je učešće na SP mnogo značajnije od same zarade", rekao je Laković, a prenosi "Press".

Pored direktnih zarada od samog takmičenja, fudbalski savezi mogu da računaju i na veće prihode od sponzora. Ovo se posebno odnosi na one čije reprezentacije nisu redovne na velikim takmičenjima, poput srpske.

Zanimljivo je da savezi mnogo veću zaradu ostvaruju na evropskim nego na svjetskim prvenstvima. Primjera radi, nagradni fond na EP u Švajcarskoj i Austriji iznosio je 184 miliona evra, što je 11,5 miliona evra po učesniku turnira.

Na SP u Njemačkoj nagradni fond iznosio je 6,87 miliona evra po reprezentaciji. Laković ističe da postoji vrlo logičan razlog za to što UEFA bolje plaća od FIFA.

"Budžet UEFA za godinu u kojoj je održano EP iznosio je 1,935 milijardi evra, a FIFA za ovu godinu raspolaže sa 700 do 800 miliona evra. Iako to možda laicima djeluje nelogično, morate imati u vidu da FIFA ima samo Svjetsko prvenstvo, i to na svake četiri godine, a UEFA, pored EP, svake godine ima Ligu šampiona", objasnio je Laković.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC