• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gardijan: Sreća pa nema više SFRJ

Vidić, Modrić, Ibišević, Vučinić, Pandev, Stanković, Eduardo, Handanović, Džeko, Jovetić... Koga biste vi stavili u idealnih 11?

 Gardijan: Sreća pa nema više SFRJ Izvor: MONDO

Prošlo je gotovo 20 godina od kada je Franc Bekenbauer pogrešno procijenio da će ujedinjena Njemačka biti neprikosnovena u svetskom fudbalu, ali zato čak pet zemalja bivše SFRJ sada ima šansu da se plasira na Mondijal u Južnu Afriku, piše u srijedu londonski "Gardijan".

U tekstu Džonatana Vilsona, novinara koji već duži niz godina prati istočnoevropski fudbal, navodi se da samo Crna Gora nema šansu za plasman na SP i to zbog činjenice da je u kvalifikacije ušla kao nova država, bez FIFA koeficijenta, što joj je donijelo težak žreb.

"Gardijan" ističe da je Bosna i Hercegovina prošle subote, bez ključnih igrača Vedada Ibiševića i Seada Salihovića, pobijedila na gostovanju Belgiji sa 4:2.

"Sve procjene prije početka takmičenja nisu svrstavale Bosnu među favorite. Iskreno, ni po jednoj logici, oni ne bi bili na drugom mjestu u svojoj grupi", navodi "Gardijan", podsjećajući na probleme u nacionalnom savezu, koji su riješeni dolaskom hrvatskog stručnjaka Ćire Blaževića na mjesto selektora.

"Njegova ekscentričnost graniči se sa genijalnošću. Ko bi drugi pronašao golmana osrednjeg srpskog prvoligaša Javora Nemanju Supića i dao mu priliku da debituje u Belgiji?", pita se autor članka.

Ukoliko reprezentacija BiH u srijedu uveče pobijedi Belgiju u Zenici, a Turska ne savlada Španiju, izabranici Ćire Blaževića učvrstiće se na drugom mjestu, iza "crvene furije".

Sjajnu predstavu prošlog vikenda, kako navodi "Gardijan", pokazala je i reprezentacija Srbije, koja je u Konstanci savladala Rumuniju sa 3:2 i ostala na čelu Grupe 7.

Francuzi bi pobjedom u srijedu uveče nad Litvanijom mogli da se približe na dva boda "orlovima", ali "Gardijan" podsjeća da izabranike Remona Domeneka u septembru čeka najteže gostovanje u Beogradu.

Selekcija Slovenije u Grupi 4 zauzima četvrto mjesto na tabeli, ali ima samo dva boda manje od vodeće Severne Irske. Slovenci su odigrali već dve teške utakmice sa Češkom, a povoljna činjenica za "zmajčeke" je ta što ih u nastavku čekaju i dva duela sa slabim San Marinom.

Reprezentacija Hrvatske u Grupi 6 zauzima drugo mjesto, sa pet bodova manje od Engleske. Iako "vatreni", prema ocjeni "Gardijana", igraju lošije nego u kvalifikacijama za EP prošle godine, ekipa Slavena Bilića i dalje ima realne šanse za plasman na Mundijal.

Glavni konkurent Hrvatskoj za drugo mjesto biće Ukrajina, ali prednost "vatrenih" je u tome što će tog protivnika dočekati na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Autor teksta je, uz, kako je napisao opširne i ponekad naporne, konsultacije sa novinarima iz zemalja bivše SFRJ, objavio kako bi trenutno izgledao sastav najboljih 11 sa prostora nekadašnje države.

Samir Handanović (Slovenija, Udineze), Darijo Srna (Hrvatska, Šahtjor), Nemanja Vidić (Srbija, Mančester junajted), Josip Šimunić (Hrvatska, Herta), Ivica Dragutinović (Srbija, Sevilja), Dejan Stanković (Srbija, Inter), Luka Modrić (Hrvatska, Totenhrm), Edin Džeko (BiH, Volfsburg), Goran Pandev (Makedonija, Lacio), Mirko Vučinić (Crna Gora, Roma), Eduardo (Hrvatska, Arsenal).

Naravno da bi mnogi sastavili drugačiji tim od Džonatana Vilsona, ali činjenica je da bi danas SFRJ bila svjetska sila u fudbalu.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC