• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KVALIFIKACIJE: BiH plovi ka Rtu Dobre nade!

Fudbalska reprezentacija BiH odškrinula je vrata Mundijala u Južnoj Africi! Poslije trijumfa u Genku (4:2), "đavoli" su pali i u Zenici – 2:1!

 KVALIFIKACIJE: BiH plovi ka Rtu Dobre nade! Izvor: MONDO

Najzaslužniji za pobjedu selekcije BiH u šestom kolu kvalifikacija za SP 2010. godine u Južnoj Africi, bio je dvostruki strijelac Edin Džeko, koji je u 12. i 15. minutu gurnuo Belgiju izvan bilo kakvih šansi da se narednog ljeta mogu domoći Rta Dobre nade.

Belgijanci su u 88. minutu uspjeli da preko Žila Svertsa postignu pogodak, ali više od časnog poraza nisu mogli.

Na ruku izabranika Miroslava Blaževića, da mogu izboriti plasman na prvo veliko takmičenje u istoriji, ide i pobjeda Španije sa zvukom sirene u Istambulu (2:1).

Aktuelni prvaci Evrope lideri su Grupe 5 sa 18 bodova, pet više od BiH, dok su Turci ostali na trećem mjestu sa osam bodova.

Na samom početku utakmice u Zenici, proradila je njemačka veza iz Volsfburga - Zvjezdan Misimović je u 12. minutu centrirao sa desne strane, a Džeko glavom pogodio belgijsku mrežu -1:0.

Samo dva minuta kasnije, poslije kontranapada, Džeko je ponovo pogodio gol Stijna Stijnena, a ovoga puta asistirao mu je Senijad Ibričić.

Centarfor Volsfburga i reprezentacije BiH sa sedam golova postao je lider liste strijelaca u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine u Južnoj Africi!

Ekipa Renea Vanderejkena nije se naigrala na "Bilinom polju" protiv raspoloženih Ćirinih "zmajeva", kojima je u 61. minutu posao olakšao Aksel Vicel zaradivši direktan crveni karton zbog grubog prekršaja nad Ibričićem.

I pored dobre partije i pobjede u srijedu uveče na krcatom "Bilinom polju", reprezentacija BiH zavisila je od ponašanja navijača, koji su bili pod lupom Svjetske fudbalske federacije.

Naime, u utorak je FIFA poslala dopis Fudbalskom savezu BiH u kome je navedeno da će meč u Zenici biti prekinut "ako bilo kakav predmet, a kamoli baklja bude bačena u teren". Na sreću, osim gromoglasne podrške, nije bilo ni najmanjeg incidenta!

Međutim, FS BiH očekuje kazna u svakom slučaju, zbog prvog dvoboja sa "crvenim đavolima" u Genku (4:2), kada je zbog bakljade navijača BiH, susret bio prekinut na desetak minuta. U pitanju su tri vrste sankcija: novčana, koja je gotovo sigurna, neigranje utakmica u BiH već na neutralnom terenu, i najopasnija - izbacivanje reprezentacije iz kvalifikacija!?

BiH: Nemanja Supić, Džemal Berberović, Safet Nadarević, Boris Pandža, Emir Spahić, Sanel Jahić, Elvir Rahimić, Samir Muratović, Zvjezdan Misimović, Senijad Ibričić, Edin Džeko.

Selektor: Miroslav Blažević

Belgija: Stijn Stijnen, Aksel Vitsel, Žil Sverts, Timi Simons, Kevin Miralas, Musa Dembele, Gabi Madingaj, Vinsent Kompani, Tomas Vermalen, Maruan Felaini, Vesli Sonk.

Selektor: Rene Vanderejken

GRUPA 5


Estonija – Jermenija 1:0
(Arzumanjan autogol 83)

Turska – Španija 1:2
(Senturk 26 – Alonso 62 penal, Rijera 90)

BiH – Belgija 2:1
(Džeko 12, 15 – Sverts 88)

Tabela: Španija (6) 18, BiH (6) 12, Turska (6) 8, Belgija (6) 7, Estonija (6) 5, Jermenija (6) 1.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC