• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan srušio tradiciju, titula blizu

Fudbaleri Partizana dobili su "vječiti derbi" (2:0) na svom stadionu poslije skoro osam godina i najvjerovatnije odbranili titulu prvaka Srbije

 Partizan srušio tradiciju, titula blizu Izvor: MONDO

Crno-bijeli su u 136. okršaju komšija sa Topčiderskog brda savladali Crvenu zvezdu rezultatom 2:0 i devet kola prije kraja prvenstva imaju čak 13 bodova više od Vojvodine, a 14 više od Zvezde.

Strijelac prvog gola bio je Lamin Dijara u 12. minutu, a sudbinu crveno-bijelih zapečatio je Nikola Vujović, koji je topovskim udarcem u 82. minutu poslao loptu u rašlje Stamenkovićevog gola.

Ne može se reći da je aktuelni šampion demonstrirao razliku u klasi, ali je ukupno gledano bio daleko opasniji i, naravno, efikasniji tim.

Da je odbrana ovog proljeća najslabiji dio Zvezde, vidjelo se kada je Partizan poveo iz prvog ozbiljnijeg napada. To, ustvari, nije ni bio napad, već klasičan iznenadni udar poslije greške lijevog beka Nemanje Pejčinovića.

Crveno-bijeli su izveli aut u blizini korner zastavice, sjajni Nemanja Tomić je oduzeo loptu imenjaku Pejčinoviću, centrirao kroz noge Tomoviću i na drugoj stativi pronašao usamljenog Dijaru. Senegalac je sa samo tri metra rutinski pogodio mrežu - 1:0.

Zvezda je odmah zaigrala agilnije i već u 15. minutu izjednačila, ali tek pošto je Nenad Tomović faulirao Dijaru.

Na drugoj strani, pojedine domaće fudbalere je brzo vođstvo "opilo", pa je Ljubomir Fejsa u nekoliko navrata ispoljio nevjerovatnu indolentnost, dok je mladi Adem Ljajić pokušavao da uradi nešto više solo akcijama i driblinzima.

Odbrana Partizana djelovala je panično kada je loptu trebalo izbaciti u polje. Aval Isah je u 22. minutu presjekao dodavanje crno-bijelih na centru igrališta, bez problema pretrčao sa loptom 30 metara i onda šutirao snažno po zemlji, ali je dobro postavljeni Mladen Božović uspješno intervenisao.

U 28. minutu su oba tima imala po stoprocentnu šansu.

Nemanja Tomić uputio je "projektil" sa 25 metara u donji lijevi ugao, Saša Stamenković odbio loptu do Moreire, koji se spetljao i pogodio nemoćnog Zvezdinog golmana, kada je samo trebalo da plasira udarac preko njega.

Kazna je mogla da stigne ekspresno - Nikola Lazetić je centrirao, a Abubakar Oumaru odlično skočio i sa osam metara poslao loptu pored skamenjenog Božovića, ali i pored desne stative.

Bio je to samo jedan u nizu vazdušnih duela koje su Kleo i Oumaru dobili u kaznenom prostoru crno-bijelih ili ispred njega. Međutim, nisu to uspjeli da naplate izjednačujućim pogotkom.

Oumaru je glavom tukao preko gola u 33. minutu, a tri minuta kasnije izborio slobodan udarac na 18 metara, pošto je prevario iskusnog Gorana Gavrančića i natjerao ga da napravi prekršaj. Ipak, udarac Milijaša bez problema je ukrotio Božović...
Pun pogodak Jokanovića

Iako do kraja prvog poluvremena nije bilo izglednih prilika, Zvezda je imala više loptu u nogama i najavila borbu za najmanje jedan bod u nastavku utakmice. Ali od toga nije bilo ništa.

Tokom čitavog drugog dijela igrači Partizana su znatno lakše dolazili u šanse. Moreira je "ubacio u četvrtu", a trener Slaviša Jokanović napravio pun pogodak kada je umjesto Bogunovića poslao na teren Vašingtona i nešto kasnije Vujovića umjesto Ljajića.

Vašington je u prvom dodiru sa loptom stvorio Moreiri odličnu priliku, ali on akrobatskim udarcem pod prečku sa desetak metara nije uspio da savlada Stamenkovića. Isti igrač mogao je da se proslavi poslije dodavanja Dijare u 56. i u 71. minutu - oba puta je Stamenković hrabrim intervencijama spasavao mrežu.

Vujović i Vašington takođe su odlično sarađivali. Idealnu šansu Brazilac je imao u 65. minutu, kada se oslobodio Tomovića i sa sedam-osam metara iskosa šutirao u bliži ugao. Na nesreću Partizana i tamnoputog dugajlije, tačno tamo je stajao Stamenković, od čijeg se tijela lopta odbila u polje!

Strateg Zvezde Čedomir Janevski pokušao je da nešto promijeni uvođenjem Šišića umjesto Lazetića i Parkera umjesto Oumarua, koji mu je bio ubjedljivo najopasniji igrač. Međutim, crveno-bijeli su djelovali raštimovano, bez prodora po bokovima, bez pravih akcija Milijaša i posebno Koromana, koji je bespotrebno trošio energiju na psovanje i stalne prigovore sudijama.

Sve što su uradili u drugom poluvremenu može da stane u jednu rečenicu. "Slalom" Pejčinovića po lijevoj strani u 71. minutu završio se ofsajdom Šišića, šut Milijaša iz trka sa 30 metara Božović je zaustavio iz dva pokušaja (78. minut), kao i šut Bernarda Parkera poslije kornera minut kasnije.

Zatim je ponovo došao red na Partizan. Stamenković je istrčavanjem van šesnaesterca spriječio Dijaru da možda i poveća na 2:0, da bi Vujović u 82. minutu krunisao dobru igru pogotkom. Budvanin se u potpunosti iskupio za lošu igru na prethodnom derbiju, kada ga je Jokanović izveo iz igre već na poluvremenu.

Stamenković je odbio "bombu" Tomića, Vašington "makazicama" vratio loptu na penal, a Tutorić poslije velike gužve izbio do Vujovića, koji je sa 15 metara, iz prve, poslao u rašlje - 2:0.

Sa "juga" se začula pjesma "Titula, titula, slaviće se titula", dok su stolice na "sjeveru" počele da gore...

PARTIZAN: Božović, Stevanović, Đorđević, Gavrančić, Obradović, Tomić, Fejsa, Moreira, Ljajić (od 60. minuta Vujović), Bogunović (od 52. Vašington), Dijara (od 90. Petrović).

CRVENA ZVEZDA: Stamenković, Ninkov, Tomović, Tutorić, Pejčinović, Isah, Milijaš, Lazetić (od 60. minuta Šišić), Koroman, Kleo, Oumaru (od 60. Parker).

Glavni sudija bio je Dragan Krstić iz Beograda, inače debitant u "vječitim derbijima". Utakmicu je sa tribina posmatralo 17.677 ljudi.

ŽUTI KARTONI: Fejsa (Partizan) - Ninkov, Kleo (Crvena zvezda).

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC