• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dejvid Hirst - u kopačkama krio projektile

U Jelen Superligi, nedavno je pokrenuto takmičenje za najjači šut. Shodno tome, nametnulo je pitanje ko ima najrazorniji udarac na svijetu?

 Dejvid Hirst - u kopačkama krio projektile  Izvor: MONDO

Snažni šutevi Zlatana Ibrahimovića, Roberta Karlosa i Brazilca Adrijana zadavali su, ili još uvjek zadaju, muke mnogim dobrim golmanima. Upravo su njihovi projektili omogućavali ekipama u kojima su nastupali da naprave prevagu i ostvare pobjedu.

Ipak, ta trojica igrača nisu među najboljima, kada je u pitanju najjači šut. Shodno tehnici, koja je napredovala posljednjih godina, i na fudbalskim mečevima je postalo moguće mjeriti brzinu lopte prilikom šuteva igrača, kao što je to praksa u tenisu.

Najrazorniji udarac na svijetu ima Dejvid Hirst, napadač Šefild Vensdeja, koji je 1996. godine na meču protiv Arsenala na Hajberiju poslao "projektil" u stativu brzinom od 183,5 kilometara na čas.
Na drugom mjestu je Dejvid Bekam, koji je u dresu Mančester junajteda 1997. godine protiv Čelsija šutnuo loptu koja je išla 157,6 kilometara na sat, a David Trezege, zauzima treće mjesto sa udarcem od 154,5 kilometara na čas.

Bivši francuski reprezentativac je to učinio kao član Monaka 1998. na Old Trafordu.

Iza njih na listi koju je sastavio "Gardijan", a prenio "Sport", nalaze se Riči Hampres, fudbaler Šefilda sa udarcem od 154,3 kilometra na čas, Met le Tisije iz Sautemptona (139,7), legendarni Alen Širer, koji je noseći dres Njukasla, čiji je sada menadžer, 1997. protiv Lestera tukao 138,1 km na sat, a zatim i Brazilac Roberto Karlos, koji je za reprezentaciju 1997. na meču protiv Francuske šutnuo loptu 137,1 km na čas.

Lista igrača sa najjačim šutom napravljena je shodno snimcima sa tih mečeva, budući da su odigrani na Ostrvu gdje su susreti pokriveni velikim brojem kamera.

Istoričar engleskog fudbalskog saveza Dejvid Barber ipak tvrdi da su u Engleskoj igrali igrači sa sigurno jačim šutom, ali je to nemoguće potvrditi jer ne postoje video zapisi koji to potvrđuju.

On kaže da je Čarli Fleming, poznat po nadimku Kenonbol, igrač Sanderlenda pedesetih godina prošlog vijeka bio "ubica", kao i fudbaler Kristal Palasa Klif Holton, prije četrdesetak godina, odnosno Peter Lorimer, poznatiji kao Hotšot, koji je u dresu Lidsa zadavao glavobolje protivničkim golmanima sedamdesetih godina.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC