• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS: Stop strancima, prolaz za talente

Predsjednik FSS Tomislav Karadžić poručuje klubovima da se pripreme za ograničavanje broja stranaca i da razvijaju omladinske škole.

 FSS: Stop strancima, prolaz za talente Izvor: MONDO

Inostrani fudbaleri tek što su "provalili" novo tržište - Srbiju, moraće da potraže neko drugo, jer srpska fudbalska vlada priprema popis o ograničavanju broja stranaca u jednoj superligaškoj ekipi.

Udruženje trenera predložilo je Izvršnom odboru FSS da od naredne sezone svaki tim može da ima najviše četiri stranaca na terenu, a da se od sezone 2010/11. taj broj smanji na tri. Takođe, strance bi mogli da imaju samo klubovi Jelen Superlige, ali ne i klubovi ostalih liga.

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić u intervjuu "Sportskom žurnalu" govori o tom prijedlogu kao da je već gotova stvar i poručuje klubovima da se pripreme na ovo ograničenje.

"Hoćemo da zaštitimo i damo šansu našim mladim igračima kojih je puna Srbija i koji pokazuju velike vrednosti u različitim nivoima takmičenja, što potvrđuju i reprezentativni uspjesi na evropskom nivou. To je jedan od glavnih razloga, a drugi je što osim jednog malog broja stranaca, ne bi se moglo reći da smo poslednjih godina imali inostrane igrače koji nešto znače u našim takmičenjima. Samo su Partizan i Crvena zvezda doveli takmičarke igrače, koji su opravdali angažmane. Ali, ni svi njihovi stranci nisu bili puni pogoci", ističe Karadžić.

Novi propis trebalo bi da stupi na snagu od sezone 2010/2011. a do tada svi klubovi će imati dovoljno vremena da se pripreme, pogledaju ugovore sa fudbalerima i povuku poteze.

"U sledećem prvenstvu nema ograničenja. Ali, poslije prve sezone sa četiri stranca, svešćemo brojku na tri i to je optimalna opcija. Klubovi će imati godinu dana da se pripreme za ovu odluku i prije svega se okrenu svojim školama i mladim igračima kojih u Srbiji svakako ima", naglasio je predsjednik FSS.

Ova odluka neće se dopasti mnogim klubovima, a činjenica je da jedino Partizan ima omladinsku školu evropskih razmera i standarda i jedini može finansijski da sve to isprati.

"To je najveći problem našeg fudbala. Nismo zadovoljni omladinskim školama, osim Partizana koji je u poslednje vreme pokazao koliko je vrijedna škola i koliko je pametno raditi sa mlađim igračima. Primeri su Adem Ljajić, Ivan Obradović, Nemanja Tomić, Rajko Brežančić...", istakao je Karadžić.

Bez obzira na eventualno protivljenje klubova odluci o ograničenju broja stranaca u ekipi, predsjednik FSS poručuje da će takva odluka biti donijeta - sa ili bez saglasnosti klubova.

U kategoriju stanaca ulaze, naravno, i igrači iz bivših jugoslovenskih republika, ali za neke od njih ima rješenja, kaže Karadžić, objašnjavajući da neki crnogorski fudbaleri mogu da uzmu dvojno državljanstvo (mada to nije po crnogorskom Ustavu prim.aut.).

Partizan, lider JSL i gotovo izvesno novi-stari šampion Srbije, ima trenutno sedam stranaca u ekipi.

Sportski direktor Crvene zvezde Ilija Ivić rekao je da će klub morati da proda nekoliko stranaca zbog namjere čelnika FSS da ograniči broj inostranih igrača. Računajući i fudbalere iz bivše Jugoslavije, u Crvenoj zvezdi je trenutno 10 stranaca, mada je i Igor Burzanović na pozajmici u podgoričkoj Budućnosti, dakle 11.

"Sa jedne strane to je dobro za srpski fudbal, ali je pitanje šta to donosi klubovima pojedinačno, mogu li da pronađu dovoljan broj kvalitetnih igrača na domaćem tržištu. Bio bih najsrećniji kada bi ekipu Crvene zvezde činilo 90 odsto domaćih igrača. Međutim, pogledajte šta stranci, ako su kvalitetni, donose ekipama iz Španije, Engleske, Italije, Francuske... Uprkos ogromnom broju stanaca u njihovim klubovima neke od tih zemalja su evropski ili svjetski prvaci", rekao je Ivić.

Prijedlog je da u timu mogu istovremeno da budu maksimalno četiri stranca, dok među licenciranima može i više, međutim, pitanje je kako će se računati, recimo, Srbi iz BiH, poput Ognjena Vranješa.

"Ako se odluči da maksimalan broj stranaca bude četiri, moraćemo nekih da se odreknemo već ovog leta. Zadržaćemo najbolje a ostale probati da prodamo. Potrebno je, naravno, da se odluči što ranije kako bi klubovi imali dovoljno vremena da se organizuju", rekao je Ivić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC