• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA: Milioni protiv nacionalizma u BiH

Evropska fudbalska unija prikupiće oko dva miliona KM za projekte protiv nacionalizma i rasizma u BiH do 2012. godine.

 UEFA: Milioni protiv nacionalizma u BiH Izvor: MONDO

Ovo je u utorak u Sarajevu potvrdio predstavnik UEFA Patrik Gaser i podvukao da će evropska "kuća fudbala" uvijek podržavati strategije i projekte koje podržavaju koncept socijalne odgovornosti.

Potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH Bogdan Čeko rekao je na okruglom stolu o pojavi nacionalizma i rasizma da je BiH lišena rasizma, ali da se, nažalost, i dalje na stadionima mogu čuti i vidjeti nacionalistička ponašanja.

Čeko je istakao da je na polju suzbijanja nacionalizma na fudbalskim terenima učinjeno mnogo, najviše putem represivnih mjera prema klubovima koji imaju takve navijače.

Prema njegovim riječima, pojavu nacionalizma na fudbalskim terenima ne može riješiti Fudbalski savez BiH sam, nego da se u rješavanje tog problema moraju uključiti klubovi, lokalne zajednice, te društvo u cjelini.

"Mi, nažalost, nemamo agenata i društava koje se bave edukacijom navijača, kao što je to organizovano u svijetu, ali imamo klupskih ljudi, pravih sportskih radnika koji to provode na svoj način", naveo je Čeko.

Pojavu nacionalizma na fudbalskim stadionima kod mladih ljudi koji su rođeni nakon građanskog rata u BiH Čeko vidi kao socijalni problem, koji se prvo mora početi rješavati u porodici.

U radu konferencije o borbi protiv rasizma i nacionalizma na prostoru bivše Jugoslavije učestvuju predstavnici fudbalskih saveza iz Republike Srpske i Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Irske, te predstavnici raznih fondacija i organizacija koji se bave ovim pitanjem iz Belgije i Austrije.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC