• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS Beograda i Zečević: Pišite drugi zakon!

U Fudbalskom savezu Beograda organizovana javna rasprava povodom nacrta zakona o sportu, a opšta ocjena je da dokument nije dobar.

 FS Beograda i Zečević: Pišite drugi zakon!  Izvor: MONDO

Nacrt zakona o sportu nije prošao prvi test. U javnoj raspravi u Fudbalskom savezu Beograda predlagačima zakona je poručeno da napišu novi nacrt, a dokument je kritikovao i bivši generalni sekretar FK Partizan Žarko Zečević.

Najveći kritičar predloženog zakona bio je profesor Božidar Cerović, inače nekadašnji član uprave Crvene zvezde.

Pošto su klubovi u Srbiji organizovani kao Udruženje građana, Cerović smatra da oni ne mogu da budu privatizovani kao preduzeća, jer bi u tom slučaju Agencija za privatizaciju na osnovu nejasnih kriterijuma imala velika ovlašćenja prilikom privatizacije određenih klubova.

Prema riječima Cerovića, ali i bivšeg generalnog sekretara Partizana Žarka Zečevića, bivšeg sudije Vrhovnog suda Srbije Zorana Ivoševića i sadašnjeg generalnog sekretara Partizana Darka Grubora, riješenja predložena u ovom zakonu ne vodi boljitku, niti uspostavljaju jasnije odnose u sportu.

Cerović smatra da zakon u cjelini nije dobar i zatražio je da se on u tom obliku nikako ne prihvati.

Mišljenje Cerovića u potpunosti je podržao Zečević.

"Zakon je napravljen da bi se privatizovali Crvena zvezda i Partizan, a ne srpski sport u cjelini. Zato smatram da njegovo usvajanje mora da se odloži dok ne bude dorađen i prihvatljiv za sve. U protivnom, ta dva kluba će se naći u još u težem materijalnom položaju", ocijenio je Zečević.

Veoma oštar u kritici predloženog zakonskog akta bio je i sudija Ivošević (član Skupštine FK Zvezda), koji je rekao da je član radne grupe za izradu teksta zakona, ali da kao i mnogi drugi članovi nije učestvovao u njegovom pisanju. On smatra da su pisci prijedloga zakona bili veoma neiskreni i da nisu otvoreno rekli šta zapravo žele da se njime ostvari.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Beograda Dragoljub Milošević iznio je podatak da se imovina Crvene zvezde nalazi na površini od 16, a Partizana na 12 hektara. Prema njegovom mišljenju, svrha zakona je želja da se po nejasnoj formuli ta dva kluba privatizuju pod istim uslovima kao i svi ostali, mnogo manji i jeftiniji sportski kolektivi u Srbiji.

Milošević je iznio i mišljenje da država ovakvim tekstom prijedloga zakona želi da "zamijeni tajkune, koji vladaju ne samo u sportu, nego i u društvu u cijelini".

Sumirajući diskusiju, predsjednik Fudbalskog saveza Beograda Rade Đurović rekao je da ponuđeni tekst zakona ne zadovoljava fudbalski Beograd i zatražio od nadležnih da se njegovo usvajanje i primjena prolongiraju sve dok se ne postigne opšti konsenzus.

On je takođe zatražio od predlagača zakona, Ministarstva omladine i sporta, da javna rasprava bude produžena, kako bi svi zainteresovani mogli da daju svoje primjedbe na predložena riješenja.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC