• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liverpul pamti: Surova šala na račun Ovena!

Majkla Ovena sačekala je nevjerovatna scena kada se vratio u svlačionicu "Enfilda"...

Navijači Liverpula, a po svemu sudeći i zaposleni u klubu (teško je povjerovati da je ovo uradio neko spolja), nikada neće zaboraviti "svom" Majklu Ovenu to što je 2009. godine potipsao za omraženi Mančester junajted!

U danu kada se Oven, poslije okruglo deset godina, vratio u svlačionicu igrača Liverpula, sačekao ga je pomalo jeziv prizor:

Pored njegovog dresa, u kojem će igrati humanitarnu utakmicu u čast žrtava tragedije u Hilsborou, bile su naslonjene - ŠTAKE!

Isprva nije bilo tako, o čemu svjedoči prva od dvije fotke koje je Oven uslikao kada je ušao u svlačionicu i kada je pored svog, zatekao i dresove još nekolicine slavnih golgetera sa "Enfilda". Međutim, nekoliko minuta kasnije, bivši reprezentativac Engleske i strijelac 158 golova za Liverpul, u kom je počeo karijeru, okačio je sliku na kojoj se pored njegovog dresa vide štake.

To je direktna aluzija na Ovenovu karijeru, koja je poslije odlaska iz Liverpula u Real Madrid, ljeta 2004. godine, bila obilježena teškim povredama, operacijama, dugim oporavcima i uglavnom slabim igrama.

Oven je, uz Robija Faulera, ostao "čedo" navijača Liverpula i po odlasku iz kluba, pa i kada je iz Reala, poslije samo jedne sezone, otišao u Njukasl junajted. Međutim, kada je 2009. godine odlučio da prihvati poziv sera Aleksa Fergusona i potpiše za drugi Junajted, onaj omražen, ljubav je prerasla u mržnju.

Generalno, pitanje je kako će navijači Liverpula dočekati Ovena kada bude počeo meč između legendi kluba, a u čast žrtvama Hilsboroa (96 navijača Liverpula poginulo je u stampedu uoči utakmice FA kupa sa Notingem Forestom prije tačno 25 godina).

Danas se sastaju dvije ekipe Liverpulovih legendi. Lokalne, "skauzere", vodiće Keni Dalgliš, dok će strance koji su pronosili slavu "redsa" voditi Francuz Žerar Ulije. Pored Ovena, pozvani su još Dejvid Džejms, Džejmi Karager, Gari Mekalister, Rej Hjuton, Jan Raš, Robi Fauler, Stiv Mekmanaman, Piter Birdzli, Džon Barns, Luis Garsija, Markus Babel, Jan Molbi, Stefan Anšo, Stig Inge Bjornabi, Ditmar Haman, Vladimir Šmicer i ostali...



Oven je u dresu Liverpula, od 1996. do 2004. godine, postigao 158 golova na 297 utakmica. Prešao je u Real i bio žrtva prevelikih očekivanja, jer ga je madridski klub prodao poslije samo jedne sezone (2004/05) u kojoj je postigao 16 golova na 45 utakmica.

I danas postoji vjerovanje da su u Realu znali u kakvom su stanju Ovenova koljena i da su ga zato brže bolje "preprodali" Njukaslu, u kojem su uslijedile prve ozbiljne i nikad zaliječene povrede. U prve dvije sezone na "Sent Džejms Parku", omaleni dribler odigrao je samo 11 utakmica i postigao sedam golova (sve prije povrede). Potom se vratio, ali je do 2009. uspio da postigne samo još 23 gola u svim takmičenjima, a na 79 utakmica.

Iako ranjivog, kupio ga je Ferguson i prevario se. Oven je na sebe navukao mržnju, a nije se naigrao fudbala na "Old Trafordu", iako se piše da je osvojio sve trofeje u periodu do 2012. godine. Zabilježio je 17 golova na 52 utakmice za Junajted, devet, pet i tri po sezoni. U posljednjoj sezoni u Mančesteru, odigrao je samo jednu premijerligašku utakmicu, a ukupno četiri i dao tri gola.

Ipak, njegovo ime i dalje je bilo brend, pa je tako uprava Stouk sitija odlučila da mu ponudi ozbiljan novac da završi karijeru u tom klubu, ali se mnogo prevarila. I mnogo "pukla". Prošle sezone, Oven je odigrao devet utakmica u crveno-bijelom dresu, a postigao jedan gol, što ga je činilo ubjedljivo najskuplje plaćenim napadačem u Premijer ligi po postignutom golu.

Ta sezona bila je povod da Oven završi karijeru i u penziju ode sa 40 golova na 89 utakmica za reprezentaciju Engleske, za koju je imao nekoliko spektakularnih nastupa. Naravno, individualnih.

Za kraj, valjalo bi primjetiti i da se Oven nije previše potresao zbog pomalo bizarne šale na račun njegove sudbine. Sliku sa štakama potpisao je riječima:

"Fudbalsko šegačenje nikada ne prestaje".

(MONDO, foto: Twitter/@themichaelowen)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC