• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Real - Bajern, "El Clasico de Europa"!

Evropski novinari počeli su utakmicu Real - Bajern da zovu evropski "Klasiko". Šta vi mislite o tome?

U srijedu, u 20.45, u Madridu sastaju se dva giganta evropskog i svjetskog fudbala, Real Madrid i Bajern Minhen.

Biće to, bez dileme, sudar dva fudbalska diva, dvije dinastije.

Ali, da li je ispravno i argumentovano ovu utakmicu proglasiti za najveću u evropskom fudbalu? Da li je ona "El Clasico de Europa", kako je često ovih dana nazivaju novinari širom Evrope, a prije svih novinari iz Španije i Njemačke.

Skoro da je postignut tihi konsenzus oko toga...

Kakvi su argumenti? Ima ih i koji idu u prilog tvrdnji da nema većeg duela u Evropi od meča Real - Bajern, ali ima i onih koji to osporavaju.


Foto: Guliver/Getty Images/Stu Forster

Statistika u tom smislu može da pomogne. Krenimo redom...

Real je najtrofejniji klub Evrope, sa devet titula prvaka kontinenta, ali drugi je Milan, sa sedam. Treće mjesto dijele Bajern i Liverpul sa po pet, potom slijede Barselona i Ajaks sa po četiri, a tri titule imaju Inter i Mančester junajted. Više od jedne imaju još Benfika, Juventus, Notingem Forest i Porto.

Najviše finala, 12, ima Real. Milan je igrao 11 finala, Bajern deset, Liverpul, Barselona, Benfika i Juventus po sedam. Najviše poraza u finalima, po pet, imaju Bajern, Benfika i Juventus.

Španci su najtrofejnija nacija, sa 13 titula, Italijani i Englezi imaju 12, Nijemci sedam, Holanđani šest, Portugalci pet. Francuzi, Jugosloveni (Srbi), Rumuni i Škoti po jednu. Međutim, ubjedljivo najviše finala imaju Italijani - 26! Prvi sljedeći su Španci sa 22.

Sljedeća statistička kategorija ide u prilog tvrdnji da su Real i Bajern učesnici takozvanog evropskog "Klasika". Na vječnoj tabeli Kupa i Lige šampiona, Real Madrid ima 44 učešća, 365 utakmica, 213 pobjeda i 498 bodova. Bajern je drugi sa 30 učešća, 281 utakmicom, 159 pobjeda i 385 bodova, a treća je Barselona sa 24 učešća, 251 utakmicom, 143 pobjede i 350 bodova.

Slijede Mančester junajted, Milan, Juventus, Benfika i Liverpul, a zanimljivo da je u prvih deset i Dinamo Kijev, ispred Porta.


Foto: Guliver/Getty Images/David Cannon

I naredna kategorija izdvaja Real i Bajern kao najbolje u Evropi - broj polufinala! Real ih ima čak 25, računajući i ovo, Bajern 16, Barselona 15, Milan 13, Mančester junajted 12, Juventus deset, Liverpul devet, po osam imaju Benfika, Inter i Ajaks, a uspon Čelsija prepoznaje se u sedam polufinala u posljednjih deset godina!

Odmah iza Čelsija je Crvena zvezda sa četiri polufinala, po čemu je srpski klub u rangu Atletiko Madrida, Borusije Dortmund i Seltika, a ispred Hamburga, Lidsa, Panatinaikosa, PSV Ajndhovena, Porta, Marseja, Rendžersa, Fajnorda, itd.

Real i Bajern su najtrofejniji klubovi u svojim zemljama, u čemu im pariraju još samo Juventus, Mančester junajted (to bi moglo da se promijeni ove sezone, ako Liverpul uzme titulu), Ajaks, Benfika...

Svakako da su uspjesi Bajerna u posljednje dvije, tri godine vratile taj tim u priču oko evropskog "Klasika" i da je danas, recimo, Barselona skoro pa ravnopravan konkurent u tom smislu. Da je ovaj tekst pisan prije deset godina, utisak bi bio da je to utakmica Real - Milan, a prije 20 godina vjerovatno bi najviše glasova dobio par Real - Liverpul.

I fudbal i vremena se mijenjaju, samim tim i trendovi i popularnost klubova, a proglasiti jedan susret za "klasik" trebalo bi da podrazumijeva da su ti klubovi sve vrijeme bili u vrhu i da se nikada ozbiljno nisu udaljili od "krem dela krem" društva u Evropi.

Broj titula, finala, polufinala i međusobnih susreta, nekako izdvajaju Real i Bajern u tom smislu.

(MONDO:Foto: Guliver/Getty Images/David Ramos)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC