• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA prijeti: Partizan i Zvezda bez publike!

UEFA je ozbiljna, a dan kada će dva naša najveća stadiona ostati bez publike u Evropi, jer ne ispunjavaju kriterijume za bezbjednost, se bliži.

Dovoljno je samo da "otvorimo oči", da pogledamo organizaciju nekoliko prethodnih utakmica "visokog rizika", pogotovo onih između Crvena zvezde i Partizana i da potvrdimo riječi komesara za bezbjednost takmičenja u nadležnosti UEFA Dereka Kirkvuda.

Da, dva naša najveća kluba, odnosno stadioni u Ljutice Bogdana i Humskoj, ne zadovoljavaju bezbjednosne kriterijume.

Ako se tome doda i ponašanje navijača, ubacivanje pirotehničkih sredstava na teren, koja su u većini slučajeva upućena prema protivnicima ili organima reda, iznošenje političkih i nacionalističkih parola, inače strogo kažnjiva od strane UEFA, tuče, paljenja, lomljenje inventara... jasno je da crveno i crno-bijeli nemaju mnogo vremena i da je pitanje dana kada će se "večitima" zabraniti prisustvo publike na utakmica u Evropi.

"Menadžment bezbjednosti sportskih takmičenja" bila je tema prve međunarodne Konferencije Fakulteta za sport, na kojoj je jedan od predavača bio Škotlanđanin iz UEFA.

"UEFA ne služi da bi kažnjavala, već da bi pravovremeno edukovala sve Saveze. Cilj nam je, prije svega, da isključimo nasilnička i nacionalistička ponašanja publike na našim utakmicama", naglasio je Kirkvud, čije riječi prenosi "Sport".

Uprkos stalnim prijetnjama, pa i rigoroznim kaznama evropske "kuće fudbala", od strane srpskih klubova, Fudbalskog saveza Srbije, pa i same države, malo toga je učinjeno da bi se spriječilo nasilje na sportskim borilištima. Kao po pravilu, sve se završi na pukim prijetnjama i višednevnom razvlačenju ove teme po medijima. Prijedloga i ideja za rješavanje problema je mnogo.

"Poznati ste u Evropi po utakmicama Zvezde i Partizana. Vjerovatno ću gledati i predstojeći derbi. Želim da naglasim: vaši stadioni ne zadovoljavaju bezbjednosne kriterijume, a znamo svi da su utakmice u regionu pune nacionalističkog naboja. Trebalo bi donijeti i sprovoditi zakone da se to spriječi. Engleska je pravi primjer", dodao je čelnik UEFA i podvukao:

"Želja Evrope je da se porodice vrate na stadion. Srbija mora da se zamisli nad sudbinom svojih najvećih stadiona".

Na Konferenciji je govorio i bivši generalni sekretar FK Partizan žarko Zečević. On je naglasio da su za bezbjednost potrebna dva elementa i da ih Srbija već ima.

"Riječ je o Zakonu o spriječavanju nasilja u sportu i Pravilnik FSS o bezbjednosti. I pored toga oni su samo mrtva slova na papiru i ne sprovode se u djelo", rekao je Zečević i takođe naveo primjer Engleske.

"Margaret Tačer je preko noći donijela zakon, porušila ograde između tribina i igrališta, a problema poslije drastičnih kažnjavanja nema. Imamo pravi recept, ali ne želimo da ga primjenjujemo".

Nekadašnji čelnik crno-bijelih složio se sa Kirkvudom da će vrlo brzo doći vrijeme kada Srbija neće moći da organizuje utakmice od evropskog značaja od pokroviteljstvom UEFA.

"Pa zbog koga ili radi čega igramo fudbal ukoliko Partizan, Zvezda ili neko treći ne mogu u Evropu preko svojih stadiona i publike", zapitao se Žarko Zečević.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC