• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PL BiH: Zrinjski najbliži tituli, poraz Borca

Zrinjski na "plus tri" boda u odnosu na pratioce dva kola prije kraja sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Poraz Borca, trijumf Rudara.

Aktuelni šampion Željezničar, koji je do ove subote bio poravnat na vrhu s “plemićima”, poražen je u 28. kolu od Veleža u Mostaru sa 4:2, što je iskoristio drugi mostarski tim i pobjedom nad Olimpikom na Otoci (1:2) se osamio na vrhu tabele.

I druga dva pretendenta za šampionski pehar Sarajevo i Široki Brijeg su uknjižili pobjede i to ubjedljive po 4:0. Bordo tim je torpedovao Vitez na Koševu, a ekipa sa Pecare otpisani Leotar (4:0).

“Plemići” u posljednje dvije utakmice dočekuju Mladost i igraju gradski derbi sa Veležom u gostima, dok će Željo biti domaćin Sarajevu i gostovati Rudaru.

Bordo tim pored gradskog derbija u posljednjem kolu dočekuje Radnik iz Bijeljine, a Široki Brijeg ima uslovno rečeno najlakši raspored - dočekuje Čelik i gostuje Olimpiku.

U trci za opstanak takođe je bilo zanimljivo.

Rudar je u direktnom duelu davljenika pobijedio Travnik (1:0), a spas je ovjerila Zvijezda trijumfom nad Borcem u Banjaluci (1:2).

Željo je prvi put poražen u mostarskim Vrapčićima još od 3. maja 2008. godine! Iako Veležu nije trebala pobjeda, rođeni su sportski odigrali i potpuno zasluženo savladali prvaka (4:2) i praktično servirali titulu gradskom rivalu Zrinjskom.

Defanzivac Sarajlija Benjamin Čolić napravio je u 20. minutu katastrofalnu grešku u pokušaju da vrati loptu svom saigraču, a sve je ispratio Anel Hebibović i zakucao je u Željinu mrežu za vođstvo Veleža - 1:0. Bio je to njegov četvrti pogodak ove sezone.

“Rođeni” su u 30. minutu duplirali prednost pogotkom Samira Merzića. Doduše, lopta je nakon udarca zakačila negog iz odbrane i prevarila golmana Filipa Lončarića - 2:0.

Tim Hajrudina Đurbuzovića je u 37. minutu uspio da smanji preko Muamera Svrake, koji je glavom matirao domaćeg čuvara mreže, ali je Velež ponovo stigao do “plus dva” već u narednom napadu pogotkom Dejana Jankovića.

U drugom dijelu, gosti su smanjili i pokušavali da dođu do izjednačenja, ali su promašili nekoliko dobrih šansi. Njihove promašaje je kaznio u samom finišu Dejan Janković za ovjeru pobjede domaćina.

Drugi mostarski tim Zrinjski je do prednosti na Otoci došao poslije akcije Ivana Crnova i strijelca Radeljića, ali su u finišu prvog dijela vukovi izjednačili preko Zeca. Međutim, poslije penala u 75. minutu siguran je bio Crnov za veliku pobjedu.

Slično je bilo i u Banjaluci, Borac je gubio od Zvijezde od sedmog minuta pogotkom Adama, ali je Haris Handžić poslije centaršuta Srđana Grahovca uspio da izjednači. Ipak, imperative pobjede bio je na ekipi iz Gradačca kojoj je gol Jugovića u 76. minutu i formalno donio nastup u elitnom društvu sljedeće sezone.



U meču “biti ili ne biti” za opstanak u Prijedoru, Rudar je savladao Travnik golom iz opravdano dosuđenog jedanaesterca u 51. minutu iako su veziri bili bolji rival u većem dijelu utakmice na Gradskom stadionu. Siguran realizator bio je Nebojša Pejić nakon što je rezervista Enrike oboren u šesnaestercu.

Najugroženiji u trci za opstankom i dalje su Prijedorčani i Travničani. Rudar gostuje u Vitezu u narednom kolu, a sezonu će okončati kod kuće gdje mu na noge dolazi Željezničar.

"Veziri" s druge strane su domaćini Zvijezdi, a u posljednjem kolu idu u goste u Banjaluku.

Rezultati 28. kola

Borac - Zvijezda 1:2 (1:1)
/Handžić 24 - Adam 7, Jugović 85/

Sarajevo - Vitez 4:0 (2:0)
/Kovačević 31, Velkoski 44, 65, Travančić 88/

Rudar - Travnik 1:0 (0:0)
/Pejić 51 pen/

Velež - Željezničar 4:2 (3:1)
/Hebibović 20, Merzić 30, Janković 38, 90 - Svraka 37, Škaljić 68 ag/

Leotar - Široki Brijeg 0:4 (0:2)
/Marić 32, Zakarić 44, Vagner 63, 90/

Mladost - Radnik 0:1 (0:0)
/Obradović 71 pen/

Olimpik - Zrinjski 1:2 (1:1)
/Radeljić 35 - Zec 44, Crnov 76 pen/

Čelik - Slavija 3:1 (1:0)
/Čović 12, Mešanović 53, Bajraktarević 89 - Radovanović 90/

TABELA: Zrinjski 58, Željezničar 55, Široki Brijeg 55, Sarajevo 54, Velež 48, Borac 42, Olimpik 40, Čelik 40, Radnik 36, Vitez 32, Zvijezda 31, Mladost 30, Slavija 28, Travnik 25, Rudar 25, Leotar 9.

(MONDO, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC