• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pašić za MONDO: Boli me tretman Sarajeva

Nekadašnji kapiten Sarajeva Predrag Pašić i njegova fudbalska škola "Bubamara" otjerani su sa terena koji koriste punih 12 godina.

Legendarni kapiten šampionske generacije bordo kluba iz 1985. godine ne samo da nije uvažavan na stadionu ''Asim Ferhatović Hase'' već se i njegova škola koja je nastala u ratu u Sarajevu, a u međuvremenu izrasla u respektabilan rasadnik talenata u Evropi, praktično zabranjuje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Naime, oko 250 polaznika ''Bubamare'' više ne može da trenira jer su djeci katancima zabranili ulaz na terene na Ilidži, koji već 12 godina koriste i u koji su uložili dosad oko pola miliona KM.

Intervenisala je i policija, a cijelu stvar i zbrku ''zakuvao'' je klub za koji je 17 godina Pašić ''krvario'' na terenu uz pomoć načelnika Opštine Ilidža Senaida Memića.


Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, kroz čiju školu je prošlo hiljade djece u proteklih 21 godinu, tvrdi za MONDO da vlasništvo nad ovim terenima nije u potpunosti definisano, što znači da nikako nije u vlasništvu Poljoprivrednog dobra ''Butmir'', koje je kao u kaubojskim filmovima upalo u posjed i zabranili klincima da treniraju.

''U proteklih 10 godina obraćali smo se za pomoć svim nivoima vlasti, od kantona do Federacije BiH, ali nam niko nije odgovorio. Ja sam u početku obmanut i potpisao sam ugovor da plaćamo nadoknadu ‘Butmiru’ iako oni nisu vlasnici. To smo godinama radili jer nismo znali pravo stanje'', počeo je Pašić priču za MONDO.

Prema njegovim riječima, kad je grad Sarajevo uvrstio projekat ‘Bubamara internacional’ u urbanistički plan grada, a opštinsko vijeće je usvojilo, želio je da nastavi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na spornim terenima. Međutim…

''Tada je na žalost tadašnji načelnik opštine Ilidža preminuo i došao je novi koji nije htio da čuje za nas. Počeo je da nas ucjenjuje da ponovo plaćamo nadoknadu bez ikakvog ugovora o vlasništvu iako smo mi do tada uložili oko pola miliona maraka. Potom se u priču umiješao i FK Sarajevo, kojem je novi načelnik obećao pokloniti terene, a mene otjerati''.

Popularni Paja je dodao da mu je lično prijetio aktuelni načelnik opštine Ilidža Senaid Memić.

''Prijetio je da će nam zapaliti terene i svlačionice, što sam prijavio policiji i zbog čega ću da podnesem tužbu sudu. On je reagovao tako što je uzeo pravdu u svoje ruke i poslao neke ljude da provale u teren i stave svoje katance. U ovakavim slučajevima po Ustavu kantona Sarajevo nadležna je skupština, a ne načelnik''.


Ipak, više od svega ga je zabolio tretman od čelnika koševskog kluba, u kojem je stekao status legende.

''Jako me boli tretman FK Sarajeva. Ja nemam rezervni klub, na Koševu sam proveo gotovo cijeli život…'', uzdahnuo je Pašić.

''Kad sam dobio prijetnje od načelnika pozvao sam predsjednika kluba Edisa Kusturicu da probamo da napravimo neki dogovor…On mi je rekao samo da je načelnik Ilidže obećao njima rješavanja problema a da sa mnom nemaju nikakve potrebe da razgovaraju. Bio sam spreman za dogovor ako nam plate nadoknadu što smo uložili, ali moj klub želi da otme bez nadoknade. A kamoli da mene ostave da radim u klubu iako sam po mnogima legenda kluba''.

Pašić je svjestan da njegovi klinci koji su prije nekoliko dana odigrali posljednji turnir s vršnjacima Atletik Bilbaa i beogradskog Partizana, ostaju bez osnovnog sredstva za dalji fudbalski razvoj.

''Nadam se da tako neće biti, presaviću tabak i podići tužbu, ali svjesni su ljudi koji su nas otjerali da je od toga slaba vajda jer na našim sudovima procesi traju po pet, šest godina. To praktično znači da će ‘Bubamara’ biti ugašena. Mi samo želimo da treniramo, nemamo namjeru da zemljište prodajemo ili da ga pretvorimo u tržni centar''.

Zamislite da nešto slično Bajern uradi Francu Bekenbaueru ili Mančester junajted Ser Bobiju Čarltonu?

Pašić je na Koševu kao igrač proveo 17 godina, a u karijeri je još nastupao za Štutgart.
Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je deset utakmica, a prije dvije godine o Pašiću dokumentarni film snimio Erik Kantona.

(N.Šatara/MONDO, foto: novovrijeme.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC