• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Real obesmislio "tika-taku": Debakl Bajerna!

Madriđani demolirali Bavarce u Minhenu (4:0) i plasirali se u finale Lige šampiona! Pobjednik odlučen za pola sata.

Istorija je ispisana! Real je prvi put pobijedio Bajern u Minhenu, lakše nego što su mnogi očekivali.

Poslije tri uzastopne eliminacije u polufinalu Lige šampiona, najuspješniji klub u istoriji najjačeg takmičenja postao je prvi ovosezonski finalista. U Lisabonu, 24. maja, igraće protiv pobjednika dvomeča Čelsi - Atletiko (prvi meč 0:0).

Kristijano Ronaldo, Geret Bejl, Serhio Ramos i saigrači nisu dali aktuelnom šampionu Evrope ni trunku nade da bi mogao da pobijedi. Karlo Anćeloti potpuno je "pročitao" i nadmudrio Pepa Gvardiolu. Uz to, ostao je neporažen u duelima sa najvećim njemačkim klubom.

BAJERN - REAL 0:4 (0:3)

Odluka Gvardiole da centarfora Marija Mandžukića na poluvremenu, pri zaostatku svog tima od TRI gola, zamijeni zadnjim veznim Havijem Martinezom dokazala je da je španski trener već na pauzi razmišljao o čuvanju časti, ne plasmanu u finale.

Velika želja nije sputala Madriđane, jeste prenervozne Bavarce. Gosti su u Minhenu neočekivano brzo stekli tri gola prednosti (do 33. minuta) i 13. put u klupskoj istoriji obezbijedili plasman u finale. Šampioni kontinenta bili su više od svih klubova - devet puta.

Rekordnu, devetu titulu osvojili su 2002. godine. Nisu izgubili u posljednja tri finala (1997/98, 1999/2000, 2001/02). Meč za trofej napustili su pognutih glava posljednji put 1981. godine, kada ih je predvodio srpski trener Vujadin Boškov, u čiju je čast Alijanc arena u utorak uveče odćutala minut prije utakmice.

Prethodnih sezona zaustavljani su u polufinalu, od Barselone, Bajerna i Dortmunda. Pod vođstvom Karla Anćelotija djelovali su smireno i sprečili domaćina da bar proba da uspostavi svoju igru, zasnovanu na posjedu lopte, uspostavljenu dolaskom Gvardiole prošlog ljeta.

"Tika-taka" je u utorak uveče obesmišljena za 20 minuta.

BAJERN MINHEN: Nojer - Lam, Dante, Boateng, Alaba - Švajnštajger, Kros, Riberi (od 72' Gece), Roben, Miler (od 72' Pizaro) - Mandžukić (od 46' Martinez).

REAL MADRID: Kasiljas - Karvahal, Pepe, Ramos (od 75' Varan), Koentrao - Alonso, Modrić, Di Marija (od 80' Kasemiro), Bejl - Ronaldo, Benzema (od 80' Isko).

TOK UTAKMICE:

89' Još jedan gol Kristijana Ronalda! Najbolji strelac Lige šampiona postigao je gol iz slobodnog udarca iz blizine kaznenog prostora i šutem po zemlji postavio konačnih 0:4!

84' Ulazi Kasemiro, izlazi Di Marija.

80' Ulazi Isko, izlazi Benzema.

75' Ulazi Varan, izlazi Serhio Ramos, dvostruki strelac.

72' Izlazi Riberi, ulazi Gece. Teren napušta i Miler, menja ga Pizaro.

65' Umalo 4:0 za Real! Fabio Koentrao šutirao je sa ivice peterca, ali je njegov šut izblokiran. Bajern igra da se ne obruka i ublaži poraz. Real igra da mu prođe vrijeme i zvanično postane prvi finalista Lige šampiona.

57' Roben šutira sa 20 metara i promašuje levu stativu zamalo. Bavarci još nisu bili bliži golu od ovog pokušaja.

53' Bajern pokušava da učini utakmicu interesantnijom. Alaba je u kaznenom prostoru Reala izborio mjesto za šut, ali je iznudio samo korner, poslije kojeg nije bilo prilike.

46' Na početku drugog poluvremena, trener Bajerna pravi prvu izmenu. Umesto Marija Madžukića ušao Havi Martinez. Umesto napadača - zadnji vezni.

38' Ćavi Alonso neće igrati finale Lige šampona. Oštro je faulirao Bastijana Švajnštajgera sa leđa i ostao da leži na zemlji, svjestan da mu Proensa neće oprostiti.

34' 3:0 ZA REAL!!!

Ko je ovo mogao da pretpostavi?!?!

Kristijano Ronaldo postigao je i treći gol za Madriđane na Alijanc areni i, utisak je, otklonio dilemu oko imena prvog finaliste Lige šampiona. Real je za 34 minuta tri puta poslao loptu u mrežu Bajerna!

Poslije Serhija Ramosa, za goste je pogodio i Kristijano Ronaldo, poslije kontre koju je istrčao sa Geretom Bejlom.

27' Kontra Reala i šut Kristijana sa oko 25 metara. Lopta je otišla pored lijeve stative domaćih. Sa druge strane Alaba šalje u kazneni prostor gostiju loptu, paralelno sa gol linijom, ali na nju niko ne natrčava.

20' REAL VODI 2:0!!!

Ponovo je strelac Serhio Ramos i ponovo glavom i ponovo poslije prekida! Centrirao je Anhel Di Marija, a Karim Benzema skrenuo loptu do defanzivca koji je neometan savladao Manuela Nojera, iz peterca!

17' Real je bolji, Bajern je nervozniji! Gosti su počeli bolje, dijelom i zbog ogromne tenzije koja se vidi na licu skoro svakog igrača Bavaraca. Oštar faul Dantea na Kristijanu sankcionisan je žutim kartonom.

16' REAL VODI 1:0!

Serhio Ramos doveo je Madriđane u vođstvo, golom glavom poslije kornera! Centrirao je Luka Modrić sa desne strane, prebacio Kristijana Ronalda, ali ne i svog saigrača iz zadnje linije! Ogromna prednost za "kraljevski klub"!

9' Prva prilika za Real! Nojer je istrčao 20 metara od svog gola, u želji da je izbaci glavom na sigurni deo terena. Međutim, dodao je pravo do Gereta Bejla, koji je šutnuo "iz prve" i poslao preko gola...

- MEČ JE POČEO!

Kao što je i najavljeno, prije duela je održan minut ćutanja u znak sećanja na preminulog srpskog trenera Vujadina Boškova i Tita Vilanovu, nekadašnjeg šefa struke Barselone koji je prošle sedmice izgubio višegodišnju borbu protiv raka.

Nekoliko igrača moraće da povede računa i pripazi se žutog kartona, koji bi mogao da ih košta nastupa u finalu. To su Mario Mandžukić (Bajern), Asier Iljaramendi, Serhio Ramos i Ćabi Alonso (Real).

Glavni sudija je Portugalac Pedro Proensa (44)

Cilj Reala je odavno poznat, deseta titula šampiona Evrope. Da bi je osvojili, večeras će morati da odbrane prednost iz prve utakmice i odnesu prelazni pehar iz trofejne sale Alijanc arene.

"Finale prije finala", "utakmica sezone", "Evropski El Klasiko"... Utakmicu u Minhenu možemo nazvati različitim imenima, ali je definitivno teško da ćemo ove godine moći da gledamo slični sudar giganata.

Koliko će biti teško Realu? Veoma. Bajern je na 24 od posljednjih 25 utakmica Lige šampiona na svom terenu postizao bar po gol.

Koliko će biti teško Bajernu? Takođe prilično, jer je Real prolazio u 43 od 56 evropskih dvomeča kada je sticao prednost u prvim utakmicama.

Real četvrti put zaredom igra polufinale Lige šampiona, Bajern "juri" treće uzastopno finale. Zanimljivo je da su Madriđani čak treći put u posljednje četiri sezone dobili rivala iz Njemačke u "predvorju" finala. Podsjetimo da ih je 2011. eliminisala Barselona, a od tada upravo Bajern i, prošle godine, Borusija Dortmund.

Ipak, teško je govoriti o postojanju Realove "njemačke kletve" u finišu sezone Lige šampiona tokom koje je u osmini finala izbacio Šalke, a u četvrtfinalu Borusiju.

Još jedan, značajan podatak: Real NIKADA nije pobijedio Bajern u Njemačkoj!

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Dennis Doyle)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC