• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik Borca: Krunić ne dolazi na posao

Fudbalski klub Borac trenutno nema sportskog direktora, bar prema riječima predsjednika kluba Draška Ilića koji je u razgovoru za MONDO potvrdio da...

Fudbalski klub Borac trenutno nema sportskog direktora, bar prema riječima predsjednika kluba Draška Ilića koji je u razgovoru za MONDO potvrdio da je Branislav Krunić suspendovan.

Priča o smjeni Krunića pokrenuta je prije desetak dana, a čelnici Borca u prvim izjavama isticali su da je on zadržao novac koji je Borac dobio kao premiju od Širokog Brijega jer nije poražen na utakmici protiv Sarajeva (0:0), da bi se razlozi proširili i na samo obavljanje posla od strane Krunića.

"Upravni odbor je održan u petak kada je g. Kruniću zbog neodazivanja na radno mejsto, neobavljanja poslova i nedolaska jednostavno već duži vremenski period, a i zbog nekih drugih stvari, zbog priča oko premiranja nekih klubova, izrečena disciplinska mjera suspenzija do daljnjeg dok Disciplinska komisija kluba ne završi svoj posao. On je suspendovan do okončanja postupka. Mjesto sportskog direktora je trenutno upražnjeno", izjavio je za MONDO predsjednik Borca Draško Ilić.

On se potom osvrnuo i na spornih 20.000 KM, koje kako se ispostavilo, Krunić nije zadržao za sebe, već proslijedio klubu, ali sa zakašnjenjem.

"To je došlo onog trenutka kad smo u Širokom Brijegu saznali da je Borac dobio premiju za Sarajeva, a to je bilo prije tri kola. Prošlo je toliko vremena, a mi nismo znali da je novac uplaćen klubu", rekao je Ilić.

Široki Brijeg koji se bori za titulu, premirao je igrače Borca sa 20.000 KM da "otkinu" bod Sarajevu, ali prvi čovjek Borca tvrdi da igrači nisu ni znali za tu premiju prije utakmice sa Sarajevom, a na pitanje koliko od tog iznosa su igrači dobili, nakon uspješno obavljenog posla, Ilić nije mogao da kaže.

"Igrači za tu premiju nisu znali kao ni ja, za nju su saznali tek nakon dvadeset dana. Ne znam tačno u kojem iznosu su isplaćene premije igračima, ali ni to nije problem da se iznese taj podatak. Mi smo igračima dali jednu premiju, sad spremamo da im damo još jednu platu. Sva sredstva skupljamo da ispunjavamo svoje obaveze i prema igračima i prema zaposlenima i ostalima", rekao je Ilić.

Borac je osvojio jesenju titulu, ali je neprepoznatljiv u proljećnom dijelu u kojem je osvojio tek devet bodova. Razloge treba tražiti u odlasku nekoliko standardnih prvotimaca, prije svega Joce Stokića, Ognjena Đelmića i Borisa Raspudića, ali i činjenici da je poslije tek nekoliko proljećnih kola Borac morao da se oprosti od Evrope, bez obzira na sve rezultate, jer zbog finansijskih problema nije dobio evro-licencu.

Nedobijanje evro-licence je upravo jedan od osnovnih problema sa kojih, kako kaže suspendovani Krunić, uprava skreće pažnju, ali Ilić ističe da nije ni realno bilo da ju Borac pored svih problema dobije.

"To jeste utivalo na igrače, na njih utiče sve, kao i sva dešavanja u Borcu, i revolt, opravdani revolt navijača. Postavlja se pitanje ko je odgovoran za nedobijanje evro-licence? Da li su 13,5 miliona duga koje ne može sanirati ni Republika Srpska, a kamoli jedna uprava Borca? Klubovi svi se nose sa finansijskim problemima, mi smo imali nesreću da su dugovi rezultat neodogovornosti u prethodnom vremenu i jednostavno riješiti ta dugovanja za mjesec dana je nemoguće. Mi smo za licencu obezbijedili sve tehničke argumente koje možemo, ali došli smo do toga da FK Džaja traži reprogram i da mu se isplati određeni iznos, a kada to nemate, ne možemo do licence. Za ovaj dio od januara do danas servisirali smo i dohotke i igračima i zaposlenima, i prevoz i ostalo. Platili smo i nekoliko rpesuda koje su bile hitne. Igrači koji su otišli ili su otjerani prošle godine tužili su i dobili klub na sudu i zbog svega toga ne možemo dobiti licencu", rekao je Ilić.

Borac je na početku sezone, istina sa drugom upravom, za cilj postavio izlazak u Evropu, ali Ilić je dao svoje viđenje tih evropskih ambicija kluba na čijem čelu je nekoliko mjeseci, prvo kao čalan Radne grupe, a zatim je je izabran i za predsjednika.

"Evropska ambicija je da se igra na što višem nivou, bez obzira da li se otišlo ili ne otišlo u evropsko takmičenje. Nijedan naš klub nije prošao dva kola, nema tu finansijske dobiti, ipak mi smo tražili da se deblokira račun da se izmire potraživanja. Željeli smo, naša evropska amcijija je bila da zauzmemo što bolje mjesto na tabeli, tako se prezentujemo i tako tržištu ponudimo par Borčevih igrača i oni bi bili predmet potražnje evropskih klubova, a Borac bi dobio finansijska sredstva. Evropska ambicija treba da postoji uvijek, ali teško je riješiti dugovanja".

Prvi čovjek Borca je optimista, iako je kako kaže klub trenutno prepušten sam sebi.

"Mi funkcionišemo isključivo sa našim sredstvima, niko ovog trenutka ne daje novac, ni Grad Banjaluka ni država, imali smo tu jednu uplatu od Predsjednika kada je bilo upitno odigravanje utakmice. Mi smo za četiri mjeseca uspjeli da napravimo preko 150.000 KM prihoda kojima smo riješili mnoga potraživanja i prema igračima, i prema radnoj zajednici, i prema omladinskoj školi i drugima. Napravili smo projekciju budžeta i tvrdimo da možemo da ostvarimo budžet od 1.200.000 KM jednim poštenim odnosima, da prihode prikažemo u punom iznosu. Dogovaramo jednu revijalnu utakmicu sa jednim evropskim klubom i prihodom od te utakmice mogli bismo riješiti sva potraživanja koja imamo od igrača. Ovog trenutka sa nekih 300.000 KM možemo sljedeće sezone biti klub koji će ići i prema evro-licenci i evrotakmičenju jer nova potraživanja ne mogu blokirati dobijanje evro-licence", rekao je Ilić.

On se osvrnuo i na konstantne kritike na račun nove uprave koje su posebno vidljive na utakmicama Borca.

"To 'Uprava napolje' ne kažu samo navijači već i svi oni kojima mi postavljamo pitanje Šta ste radili u Borcu? Gdje su pare, gdje su transferi, zašto se trošilo više nego što ste imali? Kada bi FK Borac ostao bez organa iste sekunde bi bio suspendovan, ne može da se takmiči, klub bi odmah otišao u stečaj, a to znači da povjerioci ne bi mogli da dobiju svoj novac", rekao je Ilić.

(G. Arbutina – MONDO, Foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC