• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeka nas prvo gradsko finale u Ligi šampiona!

Atletiko Madrid je razbio Čelsi u sred Londona i pobjedom 3:1 plasirao se u finale Lige šampiona, gdje će igrati protiv Real Madrida.

Prošle sezone gledali smo njemačko finale Lige šampiona (Bajern - Borusija), a ove će se prvi put u istoriji najjačeg klupskog takmičenja Starog kontinenta za trofej boriti gradski rivali!

U Lisabonu, 24. maja, sastaće se Real Madrid i Atletiko Madrid.

Do sada su se timovi iz iste države 16 puta nadmetali u finalima međunarodnih takmičenja, ali ovakav duel još nismo gledali.

Madrid će potpuno zasluženo imati dva predstavnika, pošto su obje ekipe na ubjedljiv način eliminisale svoje rivale u polufinalima. Dan pošto je Real u Minhenu osramotio Bajern pobijedivši ga 4:0, Atletiko je na sličan način savladao Čelsi u Londonu 3:1, iako su domaći poveli...

Žoze Murinjo je utakmicu počeo na sličan način kao onu u Madridu, koja je završena bez golova. Oprezno i defanzivno. Za razliku od njega, Dijego Simeone nije mnogo kalkulisao. Atletiko je igrao na način na koji igra svaki meč ove sezone - napadački i sa željom da se nadigrava, a ne brani.

Iako su dobro počeli, gosti su ipak prvi vadili loptu iz mreže. "Jorgandžije" je u 36. minutu savladao "njihov" Fernando Tores, ali to ih nije poremetilo.

Atletiko je nastavio da kidiše ka Švarcerovom golu, a nagrada je stigla minut prije odlaska na odmor. Smušeno je djelovala odbrana Čelsija, što je iskoristio Adrijan Lopez da izjednači i dodatno ojača samopouzdanje crveno-bijelih.

Nošeni pogotkom koji im je donosio prolaz u finale, igrači Atletika i u drugom poluvremenu nastavili su sa napadačkom igrom. To možda i najbolje pokazuje kako Dijego Simeone shvata fudbal. Za razliku od mnogih kolega koje bi se u toj situaciji zatvorile, Argentinac je igračima savjetovao da i dalje diktiraju tempo igre i pokušavaju da zatresu mrežu.

Nagrada za hrabru taktiku stigla je brzo. U 59. minutu Samjuel Eto je nespretno faulirao Dijega Kostu, a fantastični Brazilac sa španskim papirima preuzeo odgovornost da izvede penal i učino je to na najbolji mogući način. Snažnim udarcem pod prečku za 2:1 i svoj osmi gol u isto toliko mečeva Lige šampiona ove sezone.

Poslije toga domaći fudbaleri kao da nisu znali gdje se nalaze. Napad je bio potpuno odsječen, a odbrana puna rupa. Iskoristili su to gosti za još jedan pogodak, kada je Arda Turan poslije prečke pogodio i mrežu.

Atletiko je na najbolji način pokazao da zaslužuje mjesto u finalu, pošto je do njega stigao bez ijednog poraza! Madriđani su slavili u devet utakmica, a tri su odigrali neriješeno. Uz to, ovom pobjedom prekinuli su crni niz da budu eliminisani svaki put kada odigraju 0:0 u prvom meču. Čak šest puta im se to dogodilo.

"Jorgandžijama" će ovo biti drugi put da igraju u finalu elitnog takmičenja. Prethodno su to učinili davne 1974. godine, kada su poraženi od Bajern Minhena 0:4 (poslije 1:1 u prvom meču, obje utakmice igrane su u Briselu u razmaku od samo dva dana).

Vidjećemo kako će proći ovaj put, protiv svog najvećeg rivala.

ČELSI: Švarcer - Ivanović, Teri, Kejhil, Kol (54. Eto) - Luiz, Ramireš - Vilijan (77. Šurle), Azar, Aspilikueta - Tores (65. Ba).

ATLETIKO MADRID: Kurtoa – Huanfran, Miranda, Godin, Filipe – Suarez, Tijago – Adrijan (65. Garsija), Koke, Arda Turan (82. Rodrigez) - Kosta (77. Sosa).

TOK UTAKMICE I GOLOVI:

- Atletiko dominira i sigurno privodi meč kraju, a nije isključeno da u preostalih 10 minuta gosti još neki put savladaju Švarcera.

- GOL, 3:1 za Atletiko u 72. minutu! Strijelac je Arda Turan poslije fantastične akcije gostiju. Turčin je prvo pogodio prečku, a potom natrčao na odbijenu loptu i poslao je u mrežu... Čelsi je potpuno "razbijen"!

VIDEO

- Prva izmjena u Atletiku, Raul Garsija je u 65. minutu zamijenio Adrijana. Potom je Murinjo napravio još jednu promjenu. Izašao je Tores, a ušao Demba Ba. Ostali smo bez dvojice strijelaca u ovom meču...

- Umalo da Čelzi izjednači u 64. minutu. Vilijan je centrirao iz "slobodnjaka", a David Luiz udarcem glavom snažno šutirao sa ivice peterca, ali u prečku.

- Eto je ušao da poboljša napad svog tima, ali je uspio samo da skrivi penal u 59. minutu. Nespretno je reagovao i oborio Dijega Kostu, koji je i preuzeo odgovornost.

Pokazalo se to kao ispravna odluka. Brazilac sa španskim državljanstvom bio je izuzetno precizan u 60. minutu za 2:1! Šutirao je snažno i pod prečku, u suprotnu stranu od one na koju je otišao Švarcer.

Dosta nervoze prethodilo je izvođenju penala. Dugo je Kosti trebalo da namjesti loptu pa je i dobio žuti karton, a stigao je i da se pokoška sa Banetom Ivanovićem.

Bio je ovo njegov osmi gol u osam mečeva Lige šampiona ove sezone!

VIDEO

VIDEO

- Prva izmjena u meču. Samjuel Eto je u 54. minutu zamijenio Ešlija Kola, što znači da Murinjo želi da njegov tim preuzme inicijativu.

- Atletiko je mnogo bolje ušao u drugo poluvrijeme, ali je u 53. minutu i Čelsi imao odličnu šansu. Vilijan je centrirao iz slobodnog udarca, a Teri sjajno skočio i pokušao glavom da savlada Kurtou, koji je ipak dobro reagovao.

- Opet greška Čelsijeve odbrane koja je skupo mogla da košta domaći tim. Koke je u 48. minutu centrirao sa desne strane, a lopta prošla kompletnu zadnju liniju tima, da bi je potom Branislav Ivanović loše ispucao, pravo na nogu Ardi Turanu, ali je Švarcer odličnom odbranom spriječio vođstvo gostiju.

- Drugih 45 minuta počelo je bez promjena u sastavima.

POLUVRIJEME.

Počeo je meč slično onom koji smo gledali u Madridu, ofanzivnom igrom gostiju i strpljivim čekanjem domaćih, ali poslije nešto više od pola sata situacija se promijenila, a utakmica otvorila. Viđeno je dosta uzbuđenja i dva gola, što može potpuno da zadovolji kriterijume navijača. Doduše, više Atletikovih nego Čelsijevih imajući u vidu da ovaj rezultat Madriđanima donosi finale.

Jedno je i sigurno, produžetke i penale nećemo gledati.

- GOL, 1:1! Očajno je reagovala odbrana Čelsija u 44. minutu, a Adrijan to iskoristio...

VIDEO

- GOL, 1:0! Čelsi vodi od 37. minuta pogotkom Fernanda Toresa! "El Ninjo" (Klinac), igrač koji je ponikao na Visente Kalderonu doveo je Čelsi u vođstvo, ali se nije tome radovao. Tores je dobro reagovao na ubačenu loptu Aspilikuete, ali je imao mnogo sreće da lopta na putu ka golu zakači Mirandu i prevari Kurtou. Prethodno se po desnoj strani Vilijan lijepo oslobodio Filipea Luiza i Godina.

VIDEO

- U 23. minutu atraktivan potez Davida Luiza posle asistencije Branislava Ivanovića iz auta. Brazilac je u kaznenom Atletika sam sebi podigao loptu, okrenut leđima golu i zatim pokušao "makazicama" da savlada Kurtou, ali nije bio dovoljno precizan.

VIDEO

- U 19. minutu već treći korner za Madriđane. Filipe Luiz je sjajno uposlio Dijega Kostu, ali je njegov šut opet bio blokiran. Ovaj put uklizao je Kejhil.

- Uzvratio je Atletiko dobrim napadom i pokušajem Dijega Koste, međutim, Ešli Kol je uklizavanjem blokirao njegov šut.

- Prvi udarac Čelsija ka golu Tiba Kurtoe u 15 minutu. Pokušao je Vilijan iz "slobodnjaka" sa 17 metara, ali je lopta otišla preko gola.

- U prvih 10 minuta viđena je jedna šansa, kada su gosti pogodili prečku. Nije to bila izrađena akcija, već centaršut poslije kratko odbijene lopte na ubacivanje iz kornera. Oprezno igraju i jedni i drugi, tako da nas izgleda čeka novo "šahovsko" nadmudrivanje dvojice fantastičnih trenera.

- Umalo da Atletiko povede! Koke je centrirao, a Švarcer loše procijenio let lopte, ali je gol domaćih sačuvala prečka!

VIDEO

- Meč sudi Italijan Nikola Ricoli.

- Minutom ćutanja odata je počasta nedavno preminulim trenerima Titu Viljanovi i Vujadinu Boškovu.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/Gonzalo Arroyo Moreno)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC