• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuveni Ziko uz banjalučki Rekreativo

Jedna od najvećih legendi brazilskog fudbala, Artur Antunjes Koimbra ili jednostavnije - Ziko podržao fudbalski klub Rekreativo iz Banjaluke.

Popularni “Bijeli Pele” potpisao je člansku kartu Rekreativa i tako zvanično postao počasni član banjalučkog kluba koji okuplja u svojim redovima brojne svjetske zvijezde.

Poslije razgovora sa ambasadorom Rekreativa Borisom Vrhovcem Vrletom u kojem je jedna od glavnih tema bio rad ovog amaterskog fudbalskog kluba, Ziko je na poklon dobio već prepoznatljivu majicu Rekreativa.

Čuveni Ziko tako se pridružio brojnim svjetskim zvijezdama koje podržavaju Rekreativo, a njegova članska karta će se naći u Rekreativo Kući slavnih sa kartama, dresovima i fotografijama ostalih počasnih članova.



“Bijeli Pele” jedan je od najboljih driblera koje je Brazil imao, a za nacionalnu selekciju Brazila odigrao je 71 utakmicu i postigao 48 golova čime je četvrti na vječnoj listi strelaca u Brazilu.

Učestvovao je na tri svjetska prvenstva 1978, 1982 i 1986. godine, ali nije uspio da se okiti titulom svjetskom prvaka iako se generacija sa SP 1982. godine sa Zikom, Sokratesom, Falkaom, Ederom, Žuninjom i ostalima smatra za jednu od najboljih brazilskih selekcija u istoriji.

Ziko je strelac čuvenog gola za Brazil na SP 1978 koji je nepravedno poništen.

U posljednjem minutu meča sa Švedskom pri rezultatu 1:1 Ziko je postigao gol glavom poslije kornera, ali ga je velški sudija Klajv Tomas poništio uz objašnjenje da je odsvirao kraj utakmice dok je lopta bila u vazduhu.

Većinu karijere Ziko je proveo u Flamengu, klubu za koji je igrao od 1971. do 1983. godine i u koji se vratio 1985. godine poslije igranja u Italiji za Udineze.

Magazin “World soccer” proglasio ga je 1983. godine za najboljeg igrača svijeta, a tokom karijere brojni ugledni sportski časopisi proglašavali su ga za najboljeg igrača, brazilske lige, Južne Amerike, svijeta…

Poslije završetka igračke karijere postao je trener i u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio je između ostalog Fenerbahče, moskovski CSKA, Olimpijakosa i još nekoliko klubova, te nacionalne selekcije Japana i Iraka.

(MONDO, Foto: FK Rekreativo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC