• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baš prokleta Benfika! Sevilji Liga Evrope

Lisabonski "orlovi" su napadali, ali nisu uspjeli da uguraju loptu u mrežu Sevilje. Pobjednika Lige Evrope odlučili penali. Treći trofej Sevilji.

U finalu Lige Evrope između Sevilje i Benfike poslije 90 i kusur minuta nije bilo golova, a izostali su i u dodatnih 30 minuta.

Mogli su i jedni i drugi da zatresu mrežu protivnika, više puta igrači španskog kluba, ali su golmani Beto (Sevilja) i Oblak (Benfika) i ostali nesavladani.

Do penal serije...

1. Benfika: Lima - 1:0, Sevilja: Baka - 1:1.
2. Benfika: Oskar Kardozo - brani Beto, Sevilja: Mbia - 1:2.
3. Benfika: Rodrigo - brani Beto, Sevilja: Koke - 1:3.
4. Benfika: Luižao - 2:3, Sevilja: Gameiro - 2:4.

Sevilja je po treći put šampion Lige Evrope! Poslije 2006. i 2007, pehar je osvojen i ove godine.

Može se slobodno reći nezasluženo zbog izdanja u finalu, ali potpuno zasluženo jer je Sevilja do utakmice u Torinu došla kroz kvalifikacije, dok je Benfika u takmičenje "upala" iz Lige šampiona.

Ipak, imajući u vidu nastup dva tima na stadionu Juventusa, lisabonski klub bio je mnogo bliži trofeju. Igrao je hrabrije i ofanzivnije, najmanje jednom oštećen je za penal, a uz sve to, golman Sevilje Beto je kod oba odbranjena penala ranije izašao sa gol-linije. To je bilo posebno uočljivo prlikom udarca Oskara Kardoza, međutim, nije se čula pištaljka Feliksa Briha.

Benfika je u ovaj meč ušla bez suspendovanog Lazara Markovića, a već u 25. minutu zadesio je problem zbog povrede Miralema Sulejmanija, koji je odlično počeo utakmicu.

Poznata je priča da je klub iz Lisabona proklet 1962. godine od bivšeg trenera Bele Gutmana, Mađara koji je umjesto tražene povišice poslije dve uzastopne titule prvaka Evrope, dobio otkaz. Gutman je tada poželio "orlovima" da u narednih sto godina ne osvoje trofej nekog velikog takmičenja i, ispostavilo se, bacio ozbiljnu kletvu na lisabonski klub.

Benfika je od tada poražena u pet finala Kupa šampiona i, računajući i današnje, tri Lige Evrope (Kupa UEFA).

Ponavljamo, Benfika ove srijede nije zaslužila da izgubi i teško je zamisliti u kakvom šoku se samo nalaze navijači lisabonskih "orlova". Ne treba, naravno omalovažavati pobjedu Sevilje, ali igrači španskog kluba imali su manje prilika i pokazali su manju želju za pobjedom.

Sreća je, ipak, bila na njihovoj strani...

Pogledajte samo ovaj napad Benfike i kako lopta "nije htela u gol":

VIDEO

Poslije prvog poluvremena u kojem je bilo više tuče na terenu nego dobrih akcija, po povratku sa odmora igrači oba kluba rastrčali su se kao u video-igrici, pa su šanse "sijevale" na obje strane.

Prethodni video je iz 48. minuta, a samo tri minuta kasnije i Sevilja je imala odličnu priliku za gol poslije dobrog dodavanja Rakitića za Rejesa, međutim, Luižao je uklizavanjem omeo napadača španskog kluba, koji je šutirao pored gola. Pokušao je Rejes i u 54. minutu, ovaj put udarcem sa distance, ali je šutirao pravo u golmana Jana Oblaka.

U narednih desetak minuta Portugalci su tražili čak tri penala, a barem jednom bili su u pravu. Najviše su, ipak, oštećeni u finišu prvog poluvremena, kada je Fazio oborio Gaitana, ali se nije čula pištaljka Feliksa Briha.

Posljednja prilika da se izbjegne dodatnih pola viđena je u 84. minutu, kada je napadač Benfike Lima "opalio" po lopti, ali je Beto "paradom" spriječio pogodak.

U prvom produžetku jedini šansu za gol imala je Sevilja, preko Bake iz kontranapada u 101. minutu, međutim, lijep šut spoljnim dijelom kopačke bio je za malo neprecizan. U drugom nije bilo prilika vrijednih pomena.

Posljednji put kada je finale Lige Evrope (Kupa UEFA) završeno bez golova, bila je 2000. godina. Galatasaraj je tada pobijedio Arsenal penalima.

PUT DO FINALA

Sevilja (kroz kvalifikacije): Mladost Podgorica (3:0, 6:1), Slask Vroclav (4:1, 5:0), Eštoril (2:1, 1:1), Frajburg (2:0, 2:0), Slovan Liberec (1:1, 1:1), Maribor (2:2, 2:1), Betis (0:2, 2:0, penalima 4:3), Porto (0:1, 4:1), Valensija (2:0, 1:3).

Benfika (kroz Ligu šampiona): PAOK (1:0, 3:0), Totenhem (3:1, 2:2), AZ Alkmar (1:0, 2:0), Juventus (2:1, 0:0).

SEVILJA: Beto - Moreno, Fazio, Pareja, Koke - Mbia, Kariko – Vitolo (110. Figuereš), Rejes (78. Marin, 104. Gameiro), Rakitić - Baka.

BENFIKA: Oblak – Sikera (99. Kardozo), Luižao, Garaj, Pereira - Gomez, Amorim, Gaitan (119. Gavaleiro), Sulejmani (25. Almeida), Rodrigo, Lima.

Ako je Portugalcima za utjehu, za razliku od prošle godine, ove sezone nisu izgubili baš sve. Osvojili su prvenstvo Portugala i Liga kup, a igraće i u finalu nacionalnog Kupa (protiv Rio Avea 18. maja).

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/Clive Rose)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC