• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meč u kojem je Mančester bio učesnik (IZJAVE)

Poslije onoga što je Pep Gvardiola rekao igračima prije meča i kako su oni pričali na terenu, svaka izjava je suvišna...

 Meč u kojem je Mančester bio učesnik (IZJAVE)  Izvor: MONDO

Želim da moji igrači shvate da igraju pred očima cijelog sveta. Želim da se osjete dobro, da budu neustrašivi i igraju divan fudbal. Želim da su zaslužili da budu šampioni Evrope...

Poslije ovoga što je Pep Gvardiola rekao PRIJE utakmice finala Lige šampiona, u kojoj je Barselona od tada zvaničnog šampiona Mančester junajteda napravila učesnika, nijemog posmatrača, učinila da u rezultatu 2:0 manje bude "dvojke" pobjednika, a više "nule" poraženog, ne mora više ništa da kaže.

Njegov tim pričao je na terenu, a mi koji smo to gledali sada ćemo imati o čemu da pričamo nedeljama. Pod one koji su gledali podrazumevaju se i fudbaleri Mančester junajteda.

O njima, Gvardiola nije pričao ni prije, ni poslije meča. Kakav je šmeker, pokazao je u trenucima kada je pola Španije bilo u ekstazi. Gvardiola se sjetio jedne velike fudbalske nepravde, koja nema nikakve veze ni sa Španijom, ni sa Katalonijom, ni sa Barselonom, čak ni sa finalom Lige šampiona.

Poslije trećeg trofeja, prve "triplete" u istoriji španskog fudbala (LŠ, Primera, Kup) u prvoj sezoni u kojoj trenira neki seniorski tim, čovjek koji je postao šampion i kao igrač Barse (1992) i kao trener, trijufm je posvetio...

...Paolo Maldiniju!!!

"Posvećujem ovo italijanskom fudbalu i Paolo Maldiniju, koji nema zbog čega da brine jer mu se divi cijela Evropa", izgovorio je Gvardiola (38), poslije čega su svi u pres sali rimskog Olimpika zanijemili.

Navijači Milana, kako i zbog čega to samo oni znaju, izviždali su legendu svog kluba na njegovom posljednjem meču na San Siru u karijeri, iako je 25 godina igrao samo za Milan, zabilježio više od 900 nastupa i donio klubu veliki broj titula prvaka Evrope, svijeta, Italije... Sramota.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU SA MEČA


Laporta: Istorija nam je vratila

To naravno nije bila tema u Španiji. Sve je bilo u crveno-plavom.

"Crveno-plava imperija osvojila je sve", pisala je "Marka", konkurentski "As" bio je jednostavniji: "Tripleta!!!", a "El Mundo Deportivo" objavio je naslov "Vladari Evrope".

Predsjednik Barselone Đoan Laporta, čovjek koji je od dolaska na čelo kluba zagovarao ideju da za Barsu moraju da igraju njena djeca (a, na listi prijavljenih za finale bilo je deset fudbalera koji su ponikli u klubu), rekao je sledeće:

"Istorija nam je vratila prestiž koji smo zaslužili".

Treća Barsina titula prvaka Evrope (1992, 2006, 2009) bila je prva u jednoj divnoj karijeri, koja nikako ne bi bila potpuna bez toga. Tjeri Anri postao je šampion, konačno.

On je 2006. godine bio na "pogrešnoj strani" u finalu, igrao je za Arsenal, ali se tog ljeta preselio u Barselonu i dočekao da dodirne pehar sa velikim ušima.

"Dugo sam čekao ovo i dočekao sam... Posljednjih pet minuta utakmice bili su najbolji u mom životu", rekao je Francuz.


Mesi: Još ne znamo šta smo uradili

Strijelci golova za Barsu u finalu, Samjuel Eto i Leo Mesi, iako će ih svi pamtiti, odbijaju da proglase sebe najbitnijima za trijumf.

"Biće nam potrebno mnogo vremena da shvatimo šta smo uradili", rekao je Mesi poslije "triplete".

"Postići gol u finalu Lige šampiona protiv Mančester junajteda i osvojiti titulu je nevjerovatan osećaj. O tome se sanja", dodao je magični Argentinac, koji je kao najniži igrač na terenu postigao gol glavom visokoj odbrani Junajteda.

Nešto viši, Eto, pokazao je kako se to radi nogom. Obrnuo je Nemanju Vidića u 10. minutu i pogodio špicem. Djelovalo je prosto...

"Ono što smo uradili je istorija. Nije moj gol bio presudan, ali je svakako bio važan. Cio tim je igrao fantastično, od Ćavija i Inijeste, koji se oporavio od povrede. Bili smo i ostali tim od početka, do kraja sezone", podijelio je čestitke sa saigračima Kamerunac.

Svi su najavljivali duel Mesija i Kristijana Ronalda, a o tome ko ga je dobio, ne postoji ni najmanja dilema...

"Nije bilo duela. Barselona je bila bolja večeras, a ne ja", rekao je Mesi.


Ćavi Ernandez, blizu perfekcije

Ako pitate čelnike UEFA, ko je bio najbolji, oni nemaju dilemu.

Ćavi Ernandez!

Gotovo svi viđeniji čelnici evropske Kuće fudbala slažu se u ocjeni da je vezist Barse i španske reprezentacije bio tvorac uspjeha, da je njegova igra na sredini terena bila blizu perfekcije, daleko bolja od svih koji su ove sezone igrali na toj poziciji u Evropi.

Postavlja se i pitanje da li je Barselonin tim iz sezone 2008/09 jedan od najboljih timova u Evropi ikada.

"Ne znam, možemo sutra da pričamo o tome... Neki će se složiti, neki ne. Ali, čast je uopšte biti dio takve debate. Bez obzira na sve, ispisali smo istoriju", rekao je Ćavi poslije meča.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images, AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC